Is dit het jaar dat ik polyglot word? | Studie update

Posted on April 11 2023 by Katja in Studeren / 0 Comments

Hoe het eerste kwartaal van 2023 verliep wat betreft mijn taalstudies.

Vorig jaar had ik door vele persoonlijke gebeurtenissen een behoorlijk concentratie probleem. Het bestuderen van talen ging daardoor niet echt bepaald vlot en soms liet ik het maar helemaal aan me voorbij gaan op shadowen na dan. Ondanks dat ik me een stuk beter voel in dit nieuwe jaar, wilde ik het mezelf niet al te snel te moeilijk maken. Ik koos daarom bewust voor een interactieve en/of speelse wijze van leren. Deze manier van leren wil ik eigenlijk nog de rest van de eerste helft van het jaar doorzetten. In de tweede helft van het jaar is dan het idee dat ik meer druk ga leggen op studeren met boeken en lessen volgen.

Koreaans
Dit waren mijn plannen voor het eerste kwartaal:
– Start Talk To Me In Korean level 2.
– Vergroot woordenschatkennis.
– Oefen lezen.
Helaas ben ik niet gestart met level 2 van TTMIK. Mijn werkdagen waren aan de lange kant in het eerste kwartaal waardoor ik me niet kon concentreren op de lessen van de Koreaanse uitgeverij. Wel merk ik dat mijn woordenschat enorm aan het groeien is door het vele shadowen. Hier en daar oefen ik met lezen, met name woorden. Zinnen vind ik nog te overweldigend. Woorden lezen gaat goed en om eerlijk te zijn beter dan verwacht, maar op het moment kan ik me niet voorstellen dat ik voor het einde van het jaar al volledige zinnen kan lezen. En dat is oké, ik zie wel hoever ik kom. Het belangrijkste is dat ik nog steeds heel veel plezier heb met het bestuderen van de Koreaanse taal en cultuur.

Duits
De taal die mijn focus had in het eerste kwartaal: Duits! Ik heb de taal voornamelijk passief bestudeerd omdat ik mijn woordenschat en luistervaardigheid wilde vergroten. Zo las ik een stapel manga’s in het Duits en begon ik ook met het lezen en luisteren van een in Duits geschreven boek. Gelijktijdig luisteren en lezen van een boek hielp mij enorm om meer vat op de taal te krijgen. Al geef ik toe dat ik dat niet meteen door had, het besef kwam pas toen ik een manga in het Duits aan het lezen was en merkte dat mijn leesvaardigheid met sprongen vooruit was gegaan. Verschillende zinsconstructies begreep ik sneller en ook las ik de manga vlotter dan voorheen.

Maar ben ik er klaar voor om nu in het tweede kwartaal naar Berlijn te gaan zonder dat ik tegen problemen loop? Nee, ik zal zo nu en dan toch echt het Engels of Nederlands (stiekem spreken best veel Duitsers Nederlands) nodig zijn. Wel heb ik het idee dat ik een sprong heb gemaakt sinds ik er voor het laatst was begin 2022. Daarnaast heb ik het geluk dat ik een taal vlot oppak wanneer ik ergens ben waar de taal wordt gesproken, dus ik denk dat het allemaal wel goed komt.

Polyglot update
Italiaans heb ik één keer geoefend met tevens een Italiaanse vriendin en wauw… wat heeft deze taal weer een totaal andere structuur dan de talen die ik al beheers of op het moment bestudeer! Later in het tweede kwartaal hoop ik te gaan starten met online lessen, maar aangezien Italiaans geen focus heeft, zie ik wel wat handig is. Eerst wil ik gebruikmaken van dat ik straks in Berlijn ben en veel bezig kan gaan met Duits en… Koreaans, maar daar zal ik later meer over vertellen!

Zodra ik op een hoger niveau zit was het mijn plan om Japans te gaan leren, maar hier en daar heb ik al wat Japans bestudeerd. Dit kwam doordat een aantal K-pop groepen die ik volg naar Japan ging voor promotie en ik wilde graag de Japanse content zien. Daarnaast kwam het ook van pas bij andere hobby’s zoals manga’s lezen en anime kijken. En… er is ook een andere reden, net zoals bij Koreaans, waar ik later op terug zal komen.

Conclusie
Ik heb nauwelijks actief geleerd, maar wel enorm veel passief. En ik ben blij met de vooruitgangen die ik heb geboekt. Duits was voor mij enorm belangrijk op leesvaardigheid vlak en straks in Berlijn kan ik het spreken oefenen, daar kan ik niet op wachten! Voor Koreaans had ik op meer gehoopt, maar voor de talen Italiaans en Japans heb ik meer gedaan dan verwacht, dus uiteindelijk balanceert het zich in wat ik heb gedaan. Al geef ik toe dat ik graag had gehad dat ik meer Koreaanse lessen had gevolgd. Gelukkig heb ik daar in het tweede kwartaal meer tijd voor.

Hoe gaat het met jouw taal/talenstudie?

Liefs,

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.