Mijn studieplan voor Italiaans en Japans ’23 #1

Gepost op March 31 2023 door Katja in Studeren / 2 Comments

Hoe ben ik van plan om dit jaar Italiaans en Japans te leren? Je leest het in deze blog!

Waarom besprak ik mijn Duitse en Koreaanse studieplan in beide hun eigen blog en gaan Italiaans en Japans samen? Omdat het absoluut niet mijn focus heeft. Deze talen wil ik gaan bestuderen omdat ik meer wil leren over hoe verschillende talen in elkaar zitten, maar deze talen hebben geen direct effect op mijn huidige toekomstplannen. Zo bestudeer ik Duits voor zowel werk als omdat ik Duitstalige vrienden heb. Die combinatie heb ik niet met Italiaans of Japans, maar waarom zou ik ze dan toch graag willen bestuderen?

Italiaans: Een van mijn vrienden is Italiaans en het lijkt me leuk om met haar korte gesprekken in het Italiaans te kunnen voeren. Daarnaast heb ik al Frans als basis, waardoor het makkelijker voor mij zou moeten zijn om Italiaans op te kunnen pakken. En ja, uit nieuwsgierigheid ben ik benieuwd of dat waar is.

Japans: Toen ik begon met het bestuderen van de Koreaanse taal dacht ik eigenlijk dat ik het daarbij zou laten wat betreft Aziatische talen. Ik voelde niet de behoefte om Japans te leren, ondanks dat ik graag manga’s lees of anime kijk. Echter bracht muziek daar verandering in! Vele K-popgroepen maken ook liedjes en soms zelf hele albums in het Japans. Het was het liedje “Circus” van de groep Stray Kids die mij overtuigde om toch ook de Japanse taal te bestuderen.
Een paar maanden nadat ze een Japanse ep uitbrachten kwamen ze uit met een Koreaans talig mini album waar het liedje “Circus” ook op stond, maar dan vertaald naar het Koreaans. Het liedje klinkt op veel vlakken anders en uit nieuwsgierigheid wilde ik weten waarom dat zo is. Wat verandert aan een lied zodra de tekst in een andere taal staat? Waarom ik Japans wil leren is net als bij Italiaans uit nieuwsgierigheid en ik heb net als bij de Romaanse taal op het moment geen behoefte om de taal goed te leren. Het weten van een basis in Japans lijkt me al leuk.

Maar hoe ga ik deze talen nu verder bestuderen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, ben ik eerst antwoorden nodig op de volgende vragen:

Waar heb ik de taal voor nodig?
Italiaans
– Omdat ik de taal leuk vind, dus gewoon voor de lol. Er zit geen druk achter.
– Om korte conversaties te kunnen voeren met mijn Italiaanse vriendin.

Japans
– Om het verschil te leren tussen Koreaans en Japans.
– Om zonder te hoeven te kijken naar vertalingen (bijna) meteen de muziek te kunnen verstaan.

Wat is mijn taaldoel voor dit jaar?
Zowel voor Italiaans als Japans is het antwoord dat ik wil beginnen met het bestuderen van de taal. Daarnaast wil ik er plezier in hebben en dat ik geen grote inspanningen hoef te leveren zoals ik wel doe bij Duits en Koreaans. 

Waar sta ik nu?
Italiaans: In deze taal heb ik al een basis, aangezien Frans en Italiaans veel overeenkomsten hebben. Ik denk dat mijn huidige kennis rond A2 ligt.
Japans: Op een paar woorden en zinnen na, weet ik vrij weinig over de taal, dus ik ben zeker nog een beginner wat betreft Japans. 

Hoe ga ik de taal vanaf nu verder bestuderen?
Als ik het jaar voor het gemak in vier delen splits (ik gebruik Q, aangezien ik dat gewend ben voor mijn werk), dan kom ik uit op de volgende verdeling voor de rest van het jaar:

Q1
Zowel voor Italiaans als Japans heb ik besloten om de talen nog niet op te pakken. Wegens mijn komende reis in Q2, heeft Duits mijn focus in het eerste kwartaal en wanneer ik tijd over heb besteed ik dat aan Koreaans. Echter, heb ik Japans wel al meerdere keren geshadowed.

Q2
Italiaans: Ten minste één taalles volgen.
Japans: Start met leren van het Japanse alfabet en alles wat daar bij komt kijken.

Op het moment staat voor Q3 en Q4 nog niets vast. Voor Italiaans denk ik dat ik meer taallessen ga volgen, maar ik wil eerst de eerste lessen afwachten voordat ik beslissingen ga maken. Misschien ondervind ik dan een punt waar ik me meer in wil verdiepen of op wil gaan focussen.
Wat betreft Japans denk ik dat ik nog wel even zoet ben met het alfabet en alles wat daar bij komt kijken. Mocht ik echt ver komen, dan heb ik een Japans werkboek op het oog dat ik graag zou willen aanschaffen om de taal verder te bestuderen. 

Welke taal of talen leer jij en wat zijn jouw plannen?

Liefs,

Tags: , , , , , , ,


2 responses to “Mijn studieplan voor Italiaans en Japans ’23 #1

  1. Wat een fijne plannen! Ik leer op dit moment al anderhalf jaar Italiaans. Niet zo intensief als ik zou willen, maar gewoon elke dag een beetje. Komende tijd wil ik taallessen eens proberen, dat lijkt me een goede volgende stap.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.