Mijn studieplan voor Koreaans ‘23

Posted on March 8 2023 by Katja in Studeren / 0 Comments

Hoe ben ik van plan om dit jaar Koreaans te leren? Je leest het in deze blog!

Bijna kan ik niet geloven dat ik al zo’n twee jaar Koreaans studeer! Toegegeven dat ik in 2022 niet veel de kans had om te leren. Enorm balen, want ik ben dol op de taal en zou graag meer tijd willen om het te bestuderen. Aan het einde van 2021 had ik namelijk behoorlijk veel vooruitgang geboekt, dat ik zelfs tijdens het kijken van een K-drama grammatica constructies kon verstaan en de verschillen kon horen. Doordat ik vorig jaar niet veel heb kunnen leren ben ik toch een deel van die informatie “kwijt”. Aan de andere kant, doordat ik de taal wel bleef volgen door te shadowen (dus niet letterlijk studeren, maar content kijken zoals YouTube), begint de taal heel natuurlijk voor me aan te voelen. 

Al heeft Duits mijn focus vanwege werk en privé, daarna komt meteen Koreaans. Het is een taal die mij enorm inspireert op taalvlak, maar ook zeker wat betreft cultuur. Ik lees graag over de geschiedenis van het land en bestudeer verschillende culturele gebruiken. Daarnaast vind ik het heerlijk om Koreaanse gerechten te koken. Zoals ik met regelmaat benoem: als je een taal goed wil leren, is het begrijpen van de cultuur minstens zo belangrijk. 
Maar hoe ga ik de taal nu verder bestuderen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, ben ik eerst antwoorden nodig op de volgende vragen:

Waar heb ik de taal voor nodig?
– Omdat ik de taal leuk vind, dus gewoon voor de lol. Er zit geen druk achter.
– Om zonder te hoeven te kijken naar vertalingen meteen de muziek te kunnen verstaan.
– Om niet meer te hoeven kijken naar ondertiteling van K-drama’s en shows die ik volg op YouTube. 
– Voor later in de toekomst: zodat ik mezelf kan redden als ik ooit de kans heb om door Korea te reizen. 

Wat is mijn taaldoel voor dit jaar?
Level 2 en 3 halen met het taalprogramma Talk To Me In Korean en het lezen van mijn eerste boek in het Koreaans. Het maakt niet uit of het om een kinderboek, manhwa of een ander op taalgebied simpeler boek gaat. Ik wil het een kans geven zelfs als ik nog niet alles begrijp.

Waar sta ik nu?
Het is zo lastig om te zeggen. Ik doe veel dingen op gevoel wat betreft deze taal. Het voelt zo anders dan Engels of Duits. Hierdoor is het lastig in te schatten welk niveau ik heb. Mijn woordenschat is nog niet groot, maar ik merk dat ik steeds makkelijker woorden lees, zelfs als ik niet begrijp wat het woord betekent. Ook versta ik steeds meer en ben soms zelfs al de ondertiteling voor. Ik denk als ik het zou moeten plaatsen in Europese taalkaders, dat ik ergens tussen A1 en A2 zit. 

Hoe ga ik de taal vanaf nu verder bestuderen?
Als ik het jaar voor het gemak in vier delen splits (ik gebruik Q, aangezien ik dat gewend ben voor mijn werk), dan kom ik uit op de volgende verdeling voor de rest van het jaar:

Q1
– Start Talk To Me In Korean level 2.
– Vergroot woordenschatkennis.
– Oefen lezen.

Q2
– Rond Talk To Me In Korean level 2 af.
– Woordenschatkennis vergroten met de hulp van een werkboek. 
– Oefen lezen.

Voor Q3 en Q4 staat nog niets vast. Wel hoop ik dan bezig te gaan met level 3 en mijn eerste boek in het Koreaans te kunnen lezen. Maar we gaan het zien. Misschien ondervind ik deze maanden een punt waar ik me meer in wil verdiepen of op wil gaan focussen. 
Aangezien mijn beroep grotendeels betekent dat ik flexibel moet zijn, heb ik geen vaste dagen waar ik op leer. Echter is het wel mijn doel dat ik minimaal één keer per week ga zitten om de Koreaanse taal te bestuderen. Dit zal los staan van alle momenten dat ik shadow

Welke taal of talen leer jij en wat zijn jouw plannen?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.