Maak je klaar voor Shadow & Bone seizoen 2

Posted on March 15 2023 by Katja in Boeken, tv-serie / 0 Comments

Een blog om je kennis op te frissen!

Morgen (althans wanneer deze blog online ging) staat het tweede seizoen van Shadow & Bone op Netflix. En of je nou een lezer van de boeken bent, een kijker of beide… deze blog kan je helpen om je kennis op te frissen. Als oud Grisha-ambassador van uitgeverij Blossom Books neem ik je mee in de Grishaverse van zowel de boeken als de serie.

Let’s talk about books!
Wil je de boeken van Leigh Bardugo graag lezen of heb je er al een aantal gelezen, maar weet je eigenlijk niet goed de volgorde? Laat me je helpen. Dit is een prettige volgorde om de boeken te lezen, zodat je ook GEEN spoilers leest en het verhaal makkelijk te volgen is:

Grisha-trilogie
Schim en schaduw
Dreiging en duisternis
Val en verlossing

Boek der heiligen

De Kraaien, een duologie
List & leugens
Kraai & koninkrijk

De taal der doornen 

Nikolai-duologie 
De verminkte koning
Het oordeel van de wolf

De twee boeken die “tussendoor” worden genoemd, hoeven niet perse gelezen te worden om de Grishaverse te begrijpen. Beide boeken zijn een verrijkingen op de door Leigh Bardugo gecreëerde wereld. Alle bovenstaande boeken zijn gelinkt naar mijn recensies. 

Hoe zit het met al die termen?
Als je nieuw bent, je kennis wilt opfrissen of net als ik makkelijk namen vergeet… laten we het hebben over de orde van de Grisha. De Grisha zijn mensen die geboren worden met krachten, waarmee ze bestaande natuurlijke processen kunnen manipuleren en buigen. Het is dus geen magie! De orde van de Grisha bestaat uit:

De Duisterling & De Lichtheerser
De krachtigste Grisha

Corporalki
De orde van de levenden en de doden, bestaan uit Hartenwringers en Heelers.

Estherealki
De orde van de elementen bestaan uit stormblazers, Inferni en Getijkeerders. Maar ook de Lichtheerser behoort technisch gezien tot deze groep.

Materialki
De orde van de fabrikators, bestaan uit Durasti en Alkemi.

De wereld van de Grishaverse
De Grishaverse kent veel belangrijke plekken en gebieden. Als kijker van de serie (seizoen 1) vertoefde je de meeste tijd in Ravka, kom je per ongeluk even terecht in Fjerda en heb je ook al even kunnen kijken op Kertsj: 

Ravka
In Ravka dienen de Grisha de koning. Ze vormen het Tweede Leger, bedoeld om het land te beschermen. Op de westkant van het land en de hoofdstad Os Alta na is Ravka een arm land. 

De Onzee
Gecreëerd door de voorvader van de Duisterling is de Onzee een levensgevaarlijk gebied vol met bloeddorstige Volcra. Deze “zee” heeft Oost-Ravka volledig afgezonderd van de handelsroutes waardoor er veel armoede heerst. 

Kertsj
Kertsj is een zeer welvarend land en als je geld hebt, is alles te koop en kan je zelfs de wet voor je laten buigen. Echter leven de Grisha hier niet bepaald comfortabel. 
Pssst, wist je dat de hoofdstad van Kertsj, Ketterdam, losjes is gebaseerd op Amsterdam in de Gouden Eeuw?

Fjerda
De drüskelle, ofwel heilige soldaten, worden getraind met maar één doel: het tot de laatste persoon uitroeien van de demonische, gevaarlijke Grisha. Voor de rest is Fjerda vrij welvarend en leven de inwoners vooral van de visserij.

Novyi Zem
Het land is vrij welvarend en is bekend om hun landbouw, en handel in landbouwproducten. In Novyi Zem worden Grisha gezien als gezegende mensen. Ze leven hier in vrede. 

Shu Han
In Shu Han vertrouwt niemand de Grisha. Ze worden gevangen gehouden, bestudeerd en ontleed met als doel de bron van de “magie” te ontdekken. Shu Han is een welvarend land, en staat bekend om zijn wetenschap.

Even terug naar de allereerste aflevering
Op de achtergrond klinkt de soundtrack van Shadow and Bone, muziek van Joseph Trapanese en The Budapest Art Orchestra, en brengt je langzaam de wereld van de Grishaverse in. We ontmoeten Alina, een wees die in het eerste leger zit werkend als cartograaf. Haar beste vriend genaamd Mal werkt ook in het eerste leger, maar dan als spoorzoeker. Mal en zij zijn enorm close, zo close zelfs dat Aline er alles aan doet om Mal niet zonder haar de Onzee laat trotseren. Op de meest duistere plek van de wereld wanneer onheil plaatsvindt, roept Alina zonder het zelf daadwerkelijk door te hebben het licht op. Zij is de Lichtheerser, de redder van Ravka. Maar hoe moet je een land dienen als je zelf nog niets eens weet wie je bent?

Boek vs. serie
Vanaf de eerste aflevering werden er andere keuzes gemaakt in de boeken. Soms slim en meer bij de tijd, en andere keren verrassend. Echter komen bepaalde personages nu wel meer tot hun recht. Maar dan zijn er ook personages die je helemaal nog niet kent na het lezen van de trilogie en al wel verschijnen in de serie.

De eerste drie van de zes kraaien ontmoet je wanneer ze nog niet heel lang samen zijn. Inej is nog maar een paar maanden geleden voor een deel afgekocht door Kaz uit het bordeel waar ze werkte. En volgens mij is Jesper ook nog niet heel lang in Ketterdam. Na de ontmoeting met (mijn geliefde) kraaien is de  humor van de boeken al merkbaar in de serie. Antwoorden die zo ad rem zijn, kleine details die veel vertellen over de persoonlijkheden van de kraaien en attributen die verlengstukken van de acteurs zijn geworden, maakt dat ik nu al enorm geniet van hun verhaallijnen.
Daarnaast vond ik het leuk om deze kant van de kraaien te zien, want in de boeken wordt het ontstaan niet tot nauwelijks genoemd. Er zijn slechts een paar details die je als lezer kan lezen en de rest is gissen. 

Op naar seizoen 2
Mocht je seizoen 1 nog niet hebben gezien en zit je erover na te denken om dat nu nog even te doen voor het tweede seizoen aan? Dan wens ik je op de eerste plaats veel succes en plezier! Ik ga daarom bewust niet spoileren over de inhoud de laatste aflevering van het eerste seizoen. Of de andere afleveringen.
Waar ik het meest benieuwd naar ben voor seizoen 2, is hoe het verhaal van de kraaien verder gaat. De kraaien zijn mijn favoriete personages van alle boeken en ik had aan de ene kant verwacht dat ze hun eigen serie zouden krijgen… Aan de andere kant, wordt er nu wel voor gezorgd dat de hele Grishaverse netjes bij elkaar blijft. Daarnaast vullen de personages en de verschillende soorten scènes elkaar nu mooi af. 
Hoe dan ook, ik kan niet wachten! Ik zet de snacks (wafels toch Nina?) klaar en kijk uit naar morgen om de allereerste aflevering te gaan kijken.

Liefs,

Tags: , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.