Mijn reactie op seizoen 2 Shadow & Bone

Gepost op March 21 2023 door Katja in Boeken, tv-serie / 0 Comments

Een review vol spoilers en de hersenspinsels van een fangirl.

Als je deze blog hebt geopend, dan ga ik ervan uit dat je weet dat deze blog vol spoilers staat van zowel de boeken als de Netflix serie. Het is geen standaard review, dit is een blog puur om al mijn gedachten te uiten. 

We beginnen!
In het allereerste seizoen moest ik enorm wennen aan de theatrale vertelvorm van Shadow & Bone. Aan de andere kant is het niet heel gek dat je die manier van vertellen ziet, aangezien (bijna) alle acteurs een achtergrond hebben in het theater en ze zelfs vele prijzen voor hebben gewonnen. Echter, realiseerde ik me al snel dat door de theatrale vertelvorm de dialogen die rechtstreeks uit het boek gekopieerd zijn beter tot hun recht komen. 
Wat ik knap vind is dat ze die vertelstem vast hebben kunnen houden in het nieuwe seizoen. Ja, ze groeien als acteurs maar tegelijkertijd zijn ze consistent. Wat wel een zichtbare groei heeft doorgemaakt is het camerawerk. Dankzij het succes van het eerste seizoen hebben ze luxere en meer camera’s kunnen gebruiken, wat uitte tot beter filmwerk en het kunnen laten zien van verschillende hoeken. Perfect, want er zaten genoeg vechtscènes in waardoor het voor de acteurs en crew het leven iets makkelijker werd gemaakt. En wij als kijkers kregen we prachtige beelden te zien. 

Boek 2 én 3
Ik ben meerdere malen in de war geweest tijdens het kijken van de serie. Je merkt dat de showrunner zich langzaam maar zeker wil losmaken van de boeken. Groot gelijk, je wilt de boeklezers iets nieuws bieden. Daarnaast zijn vele scènes uit boek 2 en 3 ook niet bepaald geschikt om direct over te nemen voor beeld. Voordat ik überhaupt begon te kijken naar dit seizoen vroeg ik me al af hoe ze het super religieuze gedeelte zouden gaan verfilmen. En eerlijk gezegd verbaasde het me toen al niet als ze dat zouden laten vallen. Want ten eerste waren die scènes vrij lang, zowel door de zoektocht als dat het soms erg zwaar kunnen aanvoelen als er een religieus aspect bij komt kijken. Daarnaast vult Inej deze plek goed op door een herkenbaar religieus personage te zijn, maar het zal daardoor nooit te zwaar vallen. Heel anders dan als je kijkt naar de boeken, die voor mijn gevoel beklemmend overkomen. Prima voor boekvorm, maar hoe zou je het moeten verfilmen zonder dat het gaat vervelen? 

De kraaien
Afhankelijk hoe goed seizoen 2 gaat scoren, gaat er bepaald worden of de kraaien een eigen seizoen gaan krijgen. Maar hoe het verhaal op het moment is ingericht, is het niet nodig. Ik zou het prima vinden als het zo blijft zoals nu, dat de verhalen van Shadow and Bone trilogie en Nicolai duologie samen blijft met de kraaien. Aan de andere kant zou je wel meer de diepte in kunnen gaan als de seizoenen los van elkaar gaan. Zeker gezien er zo ontzettend veel hoofdpersonages zijn. Maar aan de andere kant, ze zullen beiden over hetzelfde onderwerp gaan. De nieuwste dreiging gaat beide groepen aan. Wat er ook gaat gebeuren, het verhaal is klaar om beide kanten te vertellen in losse seizoenen of samen in een seizoen. 

Dankzij de kraaien zagen we de wereld
Het leuke aan de veranderingen van boek naar serie is dat je een nieuwe mogelijkheden hebt om het verhaal te vertellen. En ik vind het tof dat ze ervoor zijn gegaan om de kraaien naar Shu Han te sturen. Dat land werd uiteraard genoemd in de boeken, maar eigenlijk lazen we nauwelijks over het land zelf. Ik vind het een goede toevoeging aan het verhaal om dat door de kraaien te laten doen. Hierdoor leerden we de kraaien kennen en was het opnieuw een toevoeging aan het verhaal. Want in de kraaien duologie weet je al dat de kraaien op verschillende missies samen zijn geweest, maar eigenlijk niet welke. Dit is niet erg als je een lezer van de boeken bent, maar voor een tv-show is het super lastig om zoiets als de boeken van de kraaien te verfilmen. Met name als je de onderlinge relaties wilt laten zien. Maar nu in het geval van de serie heb je onwijs veel mogelijkheden om de kraaien te presenteren én de Grishaverse, iets wat omgekeerd als je dit in boekvorm zou doen, bijna onmogelijk is. 

De bloei van relaties
Ja, ik heb toch ook een aantal kritiekpunten. De showrunners wilden duidelijk zo goed mogelijk de kraaien neerzetten. Logisch, want ze willen hen een eigen seizoen geven. Maar hierdoor gingen de relaties in mijn ogen echt veel te snel. De relatieopbouw tussen Jesper en Wylan had van mij meer spanning en afwachting mogen hebben.
Eerst vond ik het ook een beetje te snel gaan tussen Kaz en Inej, maar uiteindelijk denk ik juist dat ze daar slimme keuzes in hebben gemaakt als we kijken naar het einde van het seizoen. 

De band tussen Baghra en Mal vond ik een van de grootste verrassingen van dit seizoen wat relaties betreft. Om eerlijk te zijn vond ik dat juist erg mooi, want Alina hoeft niet altijd op de voorgrond te staan zoals in de boeken. De show geeft hierdoor alle hoofdrolspelers een daadwerkelijke rol in het verhaal. 
Als we dan nog even in dezelfde familie blijven, de Duisterling zijn pov is nieuw voor het verhaal. Het is enorm krachtig om nu ook de hele kwetsbare kant van hem te zien. Hij die echt een vorm van verliefd op Alina is geworden omdat hij zich eindelijk begrepen begon te voelen. Maar vervolgens is het enige wat op hem wacht teleurstelling. 

Nikolai de grootste pechvogel?
Zijn personage had van mij een iets grotere rol mogen hebben. Wellicht dat ze daar mee wachten tot het nieuwe seizoen? We zullen het zien. Echter vind ik het jammer dat we een bepaalde kant misschien van hem minder (zullen) zien en dat is de kant van hem die een super grote nerd is en engineer. Door de dood van David gaan we zo veel wat betreft Nikolai missen. Daarnaast vond ik de dood van David zo onnodig. Dat vond ik al toen ik de boeken las, maar goed als er al een einde aan zijn leven had moeten komen, dan had ik eigenlijk pas veel later in de serie verwacht. Ook omdat hij in de boeken pas later omkomt. Nu ben ik bang dat we niet alleen groei bij Nikolai, maar ook bij Genya en Zoya gaan missen. 

Wacht… waar zitten we in het verhaal?
Na het zien van de laatste aflevering van het tweede seizoen, was ik in het begin zo in de war. Zoals ik al eerder uitlegde begrijp ik de keuzes van de showrunners om aspecten uit de boeken te laten varen en de sterkste kanten uit het boek te verfilmen. Echter dit betekent dat boek 2 en 3 van Shadow and Bone, een een klein deel van de Nikolai duologie al zijn verfilmd. Daarnaast zijn verschillende scenes van de kraaien duologie ook al verfilmd. Gelukkig blijft er nog genoeg over om een serie te maken. Ik denk (als alles goed gaat en Netflix potentie blijft zien) er in totaal nog twee seizoen Shadow & Bone komen en wellicht Six of Crows ook nog twee seizoenen. Als ze niet los komen te staan zal het me niet verbazen als Shadow & Bone in totaal nog drie seizoenen krijgt. 

Fangirl’s conclusie
Kritiekpunten heb ik zeker, maar al met al ben ik super blij met de uitkomst. De chemie tussen de acteurs is duidelijk aanwezig. De humor zat er goed in zowel bij de kraaien als bij de Shadow and Bone personages. De verschillende verhaallijnen smelten goed samen en er zijn weloverwogen keuzes gemaakt bij de schrijvers, producers en de showrunners van de serie. Ik kijk in ieder geval al uit naar het volgende seizoen, maar in tussentijd geniet ik van alle bts content van de acteurs. 

Wat vond jij van het tweede seizoen?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.