Proef Korea – Ae Jin Huys

Gepost op March 29 2023 door Katja in Boeken / 0 Comments

Zin om verschillende Koreaanse gerechten uit te proberen?

Titel: Proef Korea
Auteur: Ae Jin Huys
Copywriting: Selma Franssen
Cultureel vertaler: Chung Chung Kee
Verschenen: maart 2023
Pagina’s: 210
Uitgever: Lannoo
Waardering: 9/10

Bedankt, Lannoo, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Wat maakt Koreaans eten zo smaakvol? Het geheim zit in de ‘jangs’, de sauzen die al duizenden jaren het fundament vormen van de Koreaanse keuken. Jang wordt gemaakt op basis van de sojaboon, die gefermenteerd wordt tot sojasaus (ganjang), sojabonenpasta (doenjang) en chillipasta (gochujang). Deze smaakmakers zorgen voor een rijk smaakpallet én een positief effect op de gezondheid.

Ae Jin Huys liet ons eerder al kennismaken met ‘kimchi’, op Koreaanse wijze gefermenteerde groente. In dit boek laat ze zien hoe je verschillende jangs kan inzetten als smaakmaker.
Vervang de boter bij je aardappels bijvoorbeeld eens door jang en er gaat een hele waaier aan aroma’s voor je open.

Aan de hand van 70 toegankelijke recepten – met ingrediënten die je gemakkelijk kan vinden bij de lokale handelaar – maken de jangs in een handomdraai je dagelijkse kost gezonder en lekkerder. Het beste van twee werelden!

Vanwege mijn liefde voor de Koreaanse taal ben ik me steeds meer gaan verdiepen in andere aspecten van de Koreaanse cultuur. Koken en een cultuur gaan in mijn ogen hand in hand wanneer je een land beter wilt kennen. Zo’n twee jaar geleden kookte ik voor het eerst een Koreaans recept en sindsdien wil ik graag meer gerechten leren koken. Maar eigenlijk vond ik het best lastig om geschikte recepten te vinden, zeker aangezien er niet veel Koreaanse kookboeken (in het Nederlands) op de markt zijn. Daar bracht uitgeverij Lannoo eerder deze maand verandering in. De auteur, Ae Jin Huys, van dit boek liet in haar eerste kookboek de lezer al kennismaken met ‘kimchi’, op Koreaanse wijze gefermenteerde groente. In dit boek laat ze zien hoe je verschillende jangs kan inzetten als smaakmaker.

Het boek is prachtig vormgegeven en lijkt bijna meer op een koffietafelboek dan een kookboek. Voor een kookboek vind ik dit boek iets aan de grote kant, het had van mij kleiner gemogen. De foto’s in het boek zijn prachtig en komen goed tot hun recht met dit formaat, maar nog steeds denk ik dat het boek een stukje kleiner had kunnen wezen zodat het makkelijker is om het boek erbij te hebben tijdens het koken. 

De index is één van mijn favoriete dingen in dit boek. In de index zie je verschillende producten, van ei tot kool en vervolgens staat erbij welke gerechten je daarmee kan maken. Praktisch als je inspiratie zoekt voor ingrediënten die je nog in je (koel)kast hebt liggen. Wat wel even wennen is dat de index is ingedeeld op kleur. Persoonlijk vind ik het niet storend omdat er toch plaatjes bij staan, zodat ik alsnog snel kan vinden wat ik zoek. Maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen een prettige manier is. 

Na de index kan je een korte introductie of noem het een geschiedenisles lezen over jangs. Ik vind dat erg fijn, omdat je meer leert over Koreaans eten en waarom de dingen worden gedaan zoals ze gedaan worden. Het geeft meer context en je leert tevens veel over smaak. Daarna volgen een aantal pagina’s jargon onder de noemer “goed om te weten” en een pagina met praktische tips. Zo laat de auteur hierin weten dat de recepten zijn gemaakt voor het westers publiek, aangezien je in het westen niet alle producten kan vinden die er in Korea zijn. 

De auteur heeft voor Proef Korea samengewerkt met verschillende Koreaanse chef’s, dit zorgde voor een gevarieerd aanbod en tot mijn verrassing zelfs vegan recepten! Al moet ik zeggen dat veel Koreaanse recepten meestal makkelijk vegan gemaakt kunnen worden, doordat er nauwelijks gebruikgemaakt wordt van zuivel, aangezien de meeste Koreanen lactose intolerant zijn. 

De recepten zijn allemaal makkelijk te volgen, goed uitgelegd en bevatten in sommige gevallen extra notities die je kunnen helpen tijdens het koken. De enige opmerking die ik daarover heb is dat de recepten van mij witregels hadden mogen hebben. Het is tijdens het koken lastig om snel in een recept te vinden waar ik gebleven was.
Tussen de recepten door lees je opmerkingen van de chef’s, de auteur zelf en/of een geschiedenislesje. Dit vind ik een toevoeging aan het kookboek, aangezien je zo meer leert over Koreaans koken en de cultuur zelf. 

Voor iedereen die vaker Koreaans wil koken en tegelijkertijd meer wil leren over de cultuur, kan ik dit kookboek aanraden. Jangs zijn ontzettend belangrijk in de Koreaanse keuken en ik ben blij dat ik dankzij Proef Korea heb geleerd hoe ik ze zelf kan maken.

Liefs,

Tags: , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.