De Taal der Doornen – Leigh Bardugo

Gepost op June 10 2021 door Katja in Boeken / 0 Comments

Duik in een wereld van spookstadjes, hongerige wouden en pratende dieren, een wereld waar bij maanlicht duistere overeenkomsten worden gesloten.

Titel: De Taal der Doornen
Auteur: Leigh Bardugo
Vertaler: Merel Leene
Verschenen: mei 2018
Pagina’s: 282
Uitgever: Blossom Books
Waardering: 9/10

Duik in een wereld van spookstadjes, hongerige wouden en pratende dieren, een wereld waar bij maanlicht duistere overeenkomsten worden gesloten. Lees over de zeemeermin die dodelijke stormen oproept en over een rivier die bereid is een door liefde verblinde jongeman te helpen, maar alleen tegen een vreselijke prijs.

Geïnspireerd door mythes, sprookjes en legenden schreef Leigh Bardugo, bestsellerauteur van De Grisha-trilogie en De Kraaien, een heerlijk sfeervol boek met zes korte verhalen vol bedrog, wraak, zelfopoffering en liefde. Aangevuld met de prachtige illustraties van Sara Kipin is dit een musthave voor elke sprookjesfan!

Dit is een boek die ik kan aanraden om te gaan lezen wanneer je meer wilt weten over de Grishaverse. De verschillende spookjes komen naar voren in de Grisha boeken en door er daadwerkelijk een boek van te maken, wordt de Grishaverse steeds groter. De Taal der Doornen heb ik gelezen vlak nadat ik Boek der Heiligen uit had en ik vind het heerlijk om te zien dat Leigh Bardugo onwijs goed is om verschillende schrijfstijlen binnen haar eigen bedachte wereld te hanteren. Ja, ze heeft het zelf bedacht, maar toch vind ik het een kunst dat je als auteur de mogelijkheid ziet voor verschillende lagen binnen een fictieve wereld.

De Taal der Doornen is een collectie van zes verhalen, sprookjes, die zich afspelen in de Grishaverse. Doordat de sprookjes geen directe link hebben met de eerdere boeken, is het boek ook geschikt voor de nieuwkomers binnen de serie. De sprookjes kunnen meer diepte geven als je de wereld al kent, maar het is zeker niet nodig. Wel leuk om te weten is dat alle zes de verhalen een link hebben naar bestaande sprookjes, zoals Hans en Grietje of de Kleine Zeemeermin. Dus pak er een kop warme drank bij en geniet van de sprookjes die tot leven komen binnen de worldbuilding van Bardugo.

Natuurlijk gaat het om de verhalen zelf, maar ik laten we eerlijk wezen… een mooie cover en illustraties geven net wat extra’s. Ik vind het ook leuk dat de Nederlandse uitgeverij Blossom Books prachtig folie op de cover heeft gedaan, waardoor het boek zeker opvalt.
De illustraties in het binnenwerk vind ik erg leuk gedaan, omdat de tekeningen steeds groter worden naarmate je aan het lezen bent. Wanneer het verhaal ten einde is, is de illustratie af en siert het als een lijst om het verhaal heen. De illustraties passen perfect bij elk verhaal, aangezien het de verschillende lagen in de sprookjes laat zien.

De sprookjes die Leigh Bardugo heeft geschreven, lezen vlot en zijn allemaal net een beetje verschillend. Sommige zijn voorspelbaar net als andere sprookjes en sommige hebben meerdere twisten om het verhaal interessant te houden. Als iemand mij dit boek had gegeven zonder dat ik wist dat het bij de Grishaverse hoorde, dan weet ik zeker dat ik alsnog had genoten van dit prachtige boek.

Kort om: voor iedereen die meer wil weten over de Grishaverse is dit een must read. En voor wie nog niet bekend is met de wereld, zal alsnog genieten van de sprookjes die Bardugo geeft gecreëerd.
De Taal der Doornen leest als een sprookjesboek die wordt voorgelezen bij een kampvuur midden in de nacht.

Liefs,

Tags: , , , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.