Schim en Schaduw | Grishaverse Reread

Posted on February 16 2021 by Katja in Boeken / 0 Comments

Voor de Netflix show Shadow and Bone uitkomt, herlees ik de GrishaVerse en die ervaring deel ik graag met jou in deze blog!

Schim en schaduw – Leigh Bardugo
Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeΓ«n gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.
Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.
Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt
.

Hoeveelste keer is het dat je dit boek leest?
De derde keer! Ik heb niet veel boeken in mijn kast staan die ik al drie keer heb gelezen. Volgens mij zijn dat er ook precies drie. Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld, Robijnrood en nu ook Schim en Schaduw.

Waarom heb je Schim en Schaduw al meerdere keren gelezen?
Toen het laatste deel uit de Grisha-trilogie uitkwam, was ik heel veel details vergeten uit het eerste en tweede deel. Daarom besloot ik om de eerste twee delen te herlezen.
Dat ik het boek voor een derde keer heb gelezen is omdat de Netflix show Shadow and Bone op 23 april uitkomt en ik graag mijn geheugen wil opfrissen.

Is je mening over het boek veranderd in al de keren dat je het boek hebt gelezen?
Ja, behoorlijk eigenlijk. De eerste keer vond ik het best een pittig boek. Ik las toentertijd nog niet veel fantasy en vond het dus ook lastig om alle informatie te onthouden.
Ik denk dat ik tijdens de derde keer lezen het meest genoten heb. Dat komt vermoed ik omdat ik nu de wereld al begreep, dus hoefde ik daar in ieder geval al mijn hoofd niet meer over te breken. Al las ik net mijn recensie van Schim en Schaduw terug, de recensie had ik geschreven nadat ik het boek voor de tweede keer had gelezen, in die recensie noemde ik dat ik het boek een heel stuk leuker vond toen ik het boek voor de tweede keer las.
Haha, soms duurt het dus blijkbaar even voor het verhaal binnenkomt. In ieder geval heb ik tijdens elke reread steeds meer kunnen genieten van de details in het verhaal.

Las je het boek sneller doordat je het boek al vaker hebt gelezen?
Ik vloog door het boek heen. En ik denk dat het voor een heel groot deel komt omdat ik al wist waar het verhaal heen zou gaan en de wereld al kende. Tijdens deze reread was ik dus ook veel meer bezig met alle details die ik me niet meer kon herinneren.

Nog steeds zin om de andere delen te (her)lezen?
Heel veel zelfs! Ik ben niet het type persoon die boeken herleest, maar ik vind het oprecht leuk dat ik de Grishaverse aan het herlezen ben. Daarnaast heb ik ook nog twee ongelezen Grishaverse boeken in mijn kast staan, dus zie kan ik er meteen achteraan lezen.

Naar welk boek uit de Grishaverse kijk je op het moment het meest uit om te gaan lezen?
Van de ene kant het tweede deel in de Grisha-trilogie, maar aan de andere kant ook List en Leugens. Aangezien het laatst genoemde boek mijn favoriet is binnen de Grishaverse. Dat niet alleen, List en Leugens is één van mijn favoriete fantasy boeken.

Herlees jij de GrishaVerse ook voordat de Netflix show online komt?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.