Mijn studieplan voor Duits ‘23

Gepost op February 10 2023 door Katja in Studeren / 0 Comments

Hoe ben ik van plan om dit jaar Duits te leren? Je leest het in deze blog!

Mijn kennis van de Duitse taal heeft altijd geschommeld. En dat voelt best gek, want het is de enige taal waar ik dat bij heb. Het is de eerste taal die ik als kind leerde naast Nederlands en vervolgens hoefde ik pas weer wat met de taal op de middelbare school. Op school vond ik de taal verschrikkelijk. Wat best gek is, want als kind keek ik naar onwijs veel tv-series in het Duits zonder ondertiteling en ik had nergens moeite mee. 
Pas toen ik op mijn 17de in Duitsland zat voor werk, begon ik de taal opnieuw te waarderen. En mijn Duitse taalkennis van toen ik nog kind was keerde terug! De meest random woorden wist ik in het Duits. Onbewust heb ik toch behoorlijk wat kennis opgeslagen. Na vertrek uit Duitsland was ik de taal opnieuw niet nodig voor een aantal jaren tot ik in het museum kwam te werken. En daar moest ik juist aan mijn zakelijk Duits werken. 

Na mijn tijd in het museum wilde ik graag de taal leren maar dan voor mezelf. Ik ging zelfs zo ver dat ik besloot om tijdelijk in Berlijn te wonen vorige winter. In die tijd ging mijn kennis met een rap tempo omhoog door het dagelijks leven, mijn vrienden en omdat ik veel met de taal bezig was door dingen te ondernemen. Maar hoe ga ik de taal nu verder bestuderen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, ben ik eerst antwoorden nodig op de volgende vragen:

Waar heb ik de taal voor nodig?
– Omdat ik de taal leuk vind, dus gewoon voor de lol. Er zit geen druk achter.
– Om beter met mijn Duitse vrienden te kunnen communiceren. 
– Komend voorjaar verblijf ik bij een vriendin en haar familie, dus ik wil gemakkelijk kunnen communiceren met haar familie, zodat de vriendin niet of nauwelijks hoeft te vertalen. 
– Handig voor mijn werk als manuscriptlezer, zodat ik ook de Duitse manuscripten kan oppakken.

Wat is mijn taaldoel voor dit jaar?
In 2023 wil ik proberen om mijn volledige Duitse taalkennis naar B2 te brengen en wellicht zelfs C1. Dat wordt hard werken, maar ik merk dat het nu soepeler gaat dan in voorgaande jaren.

Waar sta ik nu?
Kwa luister- en leesvaardigheden zit ik op B1/B2 niveau. Spreken kan ik op B1 niveau. Schrijven vind ik lastig om te zeggen waar ik onder val, want die kennis gebruik ik het minst. Voor nu denk ik dat het ook ergens op B1 niveau zit.

Hoe ga ik de taal vanaf nu verder bestuderen?
Als ik het jaar voor het gemak in vier delen splits (ik gebruik Q, aangezien ik dat gewend ben voor mijn werk), dan kom ik uit op de volgende verdeling voor de rest van het jaar:

Q1
– Lees manga’s om een hogere woordenschat te vergaren.
– Leer zinnen gefocust op mijn reis naar Berlijn en wat ik daar nodig ben om goed te kunnen communiceren. 
– Zoek dingen op die ik in Berlijn wil gaan doen en zoek bijvoorbeeld de geschiedenis in het Duits uit en oefen mogelijke conversaties die ik daarover kan hebben.

Q2
– Oefen spreekvaardigheid in Berlijn.
– Oefen luistervaardigheid (want in het echt is het toch heel anders dan luisteren naar een tv show).
– Wat heb geleerd van mijn tijd in Berlijn?
– Pak eerste leesboek in het Duits op.

Voor Q3 en Q4 ga ik pas naar kijken na mijn trip naar Berlijn om een beeld te kunnen hebben van wat ik nodig ben om mijn Duits naar het volgende level te brengen. Na het eerste halfjaar zal ik me ook meer moeten gaan focussen op schrijven, zodat dat niet achterblijft ter verhouding van de andere vaardigheden.
Aangezien mijn beroep grotendeels betekent dat ik flexibel moet zijn, heb ik geen vaste dagen waar ik op leer. Echter is het wel mijn doel dat ik twee keer per week ga zitten om de Duitse taal te bestuderen. 

Welke taal of talen leer jij en wat zijn jouw plannen?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.