Taaldoelen 2023 | Koreaans, Duits en?

Gepost op January 31 2023 door Katja in Studeren / 0 Comments

Voor dit jaar heb ik nieuwe doelen voor mijn taalstudies en ik ben zelfs van plan om van twee naar vier talen te gaan. Lees je mee? 

In 2020 wilde ik graag mijn Duits oppakken. Ik deed een goede poging, maar het wilde niet echt vlotten. Ik merkte na een aantal maanden zelfstudie dat ik blokkeerde. Voorjaar 2021 begon ik aan mijn zelfstudie Koreaans en dat ging vrij soepel.
Inmiddels denk ik dat de meeste lezers wel weten dat 2022 op persoonlijk vlak een enorm moeilijk jaar voor me was. Ik ben daardoor niet veel bezig geweest met mijn talenstudies en ik merk zelfs dat op sommige gebieden dat mijn taalvaardigheden achteruit zijn gegaan. Ik zag dat met name sterk wat betreft Koreaans. Voordat ik naar Berlijn verhuisde (winter 2021/22) begon ik het aardig te verstaan, maar niet veel later brak 2022 aan en stagneerde mijn Koreaans. 

Gelukkig voel ik me stukken beter sinds 2023 is begonnen en ik kan niet wachten om meer met talen bezig te zijn! Ik heb verschillende dingen op de planning en ja… ik voeg zelfs nog een taal toe aan mijn studies!

Duits volledig naar B2
Toen ik eind november 2021 naar Berlijn verhuisde, maakte ik grote sprongen met mijn Duitse taalvaardigheid. Met name de eerste twee weken zag ik veel vooruitgang. Eind 2021 zat ik kwa luister- en leesvaardigheden op B2 niveau. Wellicht dat het zelfs al aardig richting de C1 ging. Mijn passieve kennis is enorm gegroeid, maar gelukkig zie ik ook groei in mijn actieve kennis. Spreken kan ik inmiddels op B1 niveau. Schrijven vind ik lastig om te zeggen waar ik onder val, want die kennis gebruik ik het minst. Voor nu denk ik dat het ook ergens op B1 niveau zit. 
In 2023 wil ik proberen om mijn volledige Duitse taalkennis naar B2 te brengen en wellicht zelfs C1. Dat wordt hard werken, maar ik merk dat het nu soepeler gaat dan in voorgaande jaren. Ik spreek mijn Duitse vrienden met regelmaat en ik kan het inmiddels goed lezen waardoor ik nu vaak een manga in het Duits oppak. 

Level 2 & 3 in Koreaans
De taalniveaus werkt in het Koreaans anders dan bij de (meeste) Europese talen. Het zit denk ik ergens tussen de A1 en A2 in. Omdat Koreaans een toontaal is, weet ik dat dit een behoorlijke uitdaging is, maar ik kijk er naar uit. Ik merk dat het afwisselen tussen talen bij mij goed werkt. De methodes die ik gebruik om Duits en Koreaans te leren zijn geheel anders en ik vind dat persoonlijk erg prettig. Daarnaast is het me opgevallen dat het leren van twee verschillende talen elkaar enorm versterkt in mijn eigen denkproces. Voor mijn gevoel gaat het leren van talen juist sneller, omdat ik me verdiep in de talen en daardoor de talen in verschillende perspectieven zie. Dit is iets wat voor mij goed werkt en ik ben blij dat ik op deze manier een duidelijk plan heb hoe ik de talen leer. 
Maar goed, ik hoop dat de volgende stap is dat ik naar level 2 en hopelijk zelfs level 3 ga. Waardoor mijn niveau aan het einde van het jaar op B1 ligt. 

Mijn eerste Koreaanse boek
Dit punt neem ik over van mijn doelen uit 2022, want toen kwam ik er niet aan toe. Het maakt niet uit of het om een kinderboek, manwha of een ander op taalgebied simpeler boek gaat. Ik wil het een kans geven zelfs als ik nog niet alles begrijp.
De eerste helft van dit jaar heeft Duits mijn focus, dan heb ik tijd genoeg om op niveau te komen wat betreft Koreaanse grammatica etcetera, en hoop ik in de tweede helft van het jaar een boek in het Koreaans te kunnen lezen.  

A1 met Italiaans
In 2022 had ik niet heel veel tijd om Italiaans te leren, maar wat ik heb gedaan was in ieder geval wel fijn. Ik merk dat mijn kennis van de Italiaanse taal al groot is, omdat ik blijkbaar best veel heb onthouden van mijn middelbare school Frans. En die talen hebben zo’n 80%(!) met elkaar gemeen. Ook leuk dat ik naast de Germaanse en Altaïsche taal een Romaanse taal toevoeg. Het voordeel is ook dat het slim is, want die talen zijn in je hoofd makkelijker uit elkaar te halen dan als je talen binnen hetzelfde taalgebied zou studeren. 
Ik heb op het moment nog geen plan met mijn Italiaans. Voor nu ga ik het voornamelijk via een app leren en dan zie ik later dit jaar wel verder. Want Duits heeft mijn prioriteit en op de tweede plaats Koreaans. 

Start met Japans leren
Nu wil ik voor de lol toch nog een Altaïsche taal erbij leren. Zoals ik net bij Italiaans heb uitgelegd is het niet handig om verschillende talen binnen hetzelfde taalgebied te leren. Het kan natuurlijk wel, maar dan is het handig in het geval bij Japans dat ik eerst hoger in niveau zit met mijn Koreaans. Dus daar ga ik nu eerst aan werken. Ik verwacht dan in de tweede helft aan de slag te kunne gaan met Japans. 
Maar waarom zou ik Japans willen leren? Op het moment is het helemaal niet mijn plan om vloeiend Japans te spreken. Ik wil een basis kunnen en dat is het, maar ik heb wel verschillende redenen waarom. Ten eerste, wil ik de overeenkomsten begrijpen tussen Koreaans en Japans. Ten tweede, ik wil meer over het ritme van de Japanse taal leren. Ik lees steeds meer manga’s en soms ben ik benieuwd waarom het verhaal op een bepaalde manier is opgebouwd. Ik werd verliefd op de Koreaanse taal toen ik een K-drama zag en opeens het ritme van de taal begon te begrijpen. Dat niet alleen, ik begon de gehele serie een stuk beter te begrijpen toen ik eenmaal doorhad hoe de taal in elkaar zat. 

Road to polyglot!
Nog even en ik kan mezelf voor mijn 30ste nog een polyglot noemen en dat lijkt me zo leuk. Niet omdat ik dan meerdere talen spreek, maar juist omdat ik dan heel veel heb geleerd van allemaal verschillende talen waar ik een band mee heb. Daarnaast haal ik onwijs veel plezier uit het leren van talen. Het is naast lezen nu een van mijn favoriete hobby’s geworden. 

Wat zijn jouw taaldoelen voor 2023?

Liefs,

Tags: , , , , , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.