Lekker Italië – Lonely Planet

Posted on November 27 2023 by Katja in Boeken / 0 Comments

Gids over de Italiaanse keuken en eetcultuur, kortom: mijn favoriete keuken!

Titel: Lekker Italië
Verschenen: oktober 2023
Pagina’s: 224
Uitgever: Lannoo
Waardering: 9/10

Bedankt, Lannoo, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Wil je meer weten over de keuken van een land? Lonely Planet heeft een food-reeks en uitgeverij Lannoo besloot het te vertalen naar het Nederlands. Ik houd van dit soort projecten. Geen reisgids vol met restaurants die je moet uitproberen, en dus voor je het weet al achterhaald zijn. Maar een gids vol tips over verschillende soorten eten van een land en waar je het kan vinden. Een gids die regionale keukens bespreekt, maar ook ingaat op de geschiedenis van bepaalde gerechten en producten. De food-reeks geeft meteen een beeld wat je kan verwachten van de eetcultuur, misschien ontdek je wel welke regionale keuken je het beste past en kan jij je reisplannen daar op aanpassen. Reizen is leuk, van musea bezoeken tot andere historische plekken, maar het eten vind ik net zo belangrijk wanneer ik op reis ben.

Mijn favoriete keuken van allemaal is de Italiaanse! Ik ben dol op brood, pizza, pasta en nog veel meer gerechten uit de Italiaanse keuken. Het is ook niet gek dat ik zo dol ben op de Italiaanse keuken, want als vegetariër die grotendeels plantaardig eet, sluit de Italiaanse eetcultuur enorm goed aan. Er is zelfs een heel hoofdstuk aan toegewijd aan het vegetarisch en vegan eten en hoe dat is ontstaan in de Italiaanse keuken. Een geschiedenis ging eraan vooraf en zonder dat de Italianen erbij stilstonden zijn uiteindelijk vrij veel gerechten vega(n). 

De auteurs wist alles kort en bondig te beschrijven, zodat je na het lezen van dit boek de kern van de Italiaanse keuken begrijpt. Ze beschrijft de Italiaanse keuken vol enthousiasme en zeer geordend. Ondanks dat ik al veel wist over Italiaans eten, leerde ik toch vrij veel nieuwe dingen over de Italiaanse keuken. Wel heb ik een klein kritiekpunt aan de redactie. Gelato wordt ergens kort genoemd in dit boek, maar dan is er een foto geplaatst van ijs dat niet gelato is. Sterker nog, ik was verbaasd dat de auteur dit niet had genoemd in het boek. Gelato heeft geen felle kleuren en komt NOOIT boven de ijsbak uit. Als je een berg ijs uit de bak ziet komen, dan is het niet gelato. Wat het dan wel is? Opgeklopt ijs waar heel veel lucht en suiker in zit. De zaken die het verkopen zijn gericht op toeristen en is eigenlijk een “toeristische scam” zonder dat de meeste mensen dat door hebben. 

De Italiaanse keuken is ontzettend rijk, van de verschillende streken die zo elk hun eigen producten hebben en daardoor hun eigen typische gerechten kennen tot het begrip koffie. Natuurlijk is olijfolie en kaas ook niet weg te denken uit de eetcultuur. Als je net als ik meer wilt leren over de Italiaanse keuken en de cultuur, dan kan ik je deze gids zeker aanraden. Daarnaast pik je hier en daar ook nog Italiaans op door de handige woordenlijstjes en voorbeeldzinnen die in deze gids staan. 

Welke keuken is jouw favoriet?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.