Lekker Japan – Lonely Planet

Gepost op November 13 2023 door Katja in Boeken / 0 Comments

De culinaire gids van Lonely Planet voor echte foodies.

Titel: Lekker Japan
Verschenen: oktober 2023
Pagina’s: 224
Uitgever: Lannoo
Waardering: 7/10

Bedankt, Lannoo, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Til je gastronomische ervaring in Japan naar een hoger niveau, en ontdek de heerlijke verscheidenheid en unieke identiteit van de Japanse keuken.
Elk aspect van de lokale eet- en drinkcultuur komt aan bod: van regionale specialiteiten tot restaurantetiquette en handige zinnetjes.
In deze culinaire gids bundelt Lonely Planet opnieuw deskundig inzicht, praktische tips en onvergetelijke topbestemmingen.

Wil je meer weten over de keuken van een land? Lonely Planet heeft een food-reeks en uitgeverij Lannoo besloot het te vertalen naar het Nederlands. Ik houd van dit soort projecten. Geen reisgids vol met restaurants die je moet uitproberen, en dus voor je het weet al achterhaald zijn. Maar een gids vol tips over verschillende soorten eten van een land en waar je het kan vinden. Een gids die regionale keukens bespreekt, maar ook ingaat op de geschiedenis van bepaalde gerechten en producten. De food-reeks geeft meteen een beeld wat je kan verwachten van de eetcultuur, misschien ontdek je wel welke regionale keuken je het beste past en kan jij je reisplannen daar op aanpassen. Reizen is leuk, van musea bezoeken tot andere historische plekken, maar het eten vind ik net zo belangrijk wanneer ik op reis ben.

Sinds dit jaar houd ik me bezig met hier en daar wat Japans leren, aangezien ik graag naar Japanse muziek luister van tijd tot tijd. Echter vind ik dat een taal meer is dan grammatica en spelling leren. Het is in mijn ogen ook de geschiedenis leren en de eetcultuur ontdekken. Dit zegt namelijk ongelooflijk veel over een land. Dus ik wilde het zeker niet aan me voorbij laten gaan om Lekker Japan te lezen. Het boek staat boordevol informatie over bepaalde gerechten en producten met de geschiedenis erbij. Maar de tekst voelt nooit overweldigend aan. De auteurs wist alles kort en bondig te beschrijven, zodat je na het lezen van dit boek de kern van de Japanse keuken begrijpt. Wel vond ik de auteur soms een tuttige toon aannam en ik begrijp ook niet goed waarom ze steeds alles wilde vergelijken met het westen. Ik lees liever feiten op een verhalende manier zoals de meeste boeken in de food-reeks worden geschreven.

Op bovenstaande kritiek na vond ik dit een zeer heldere gids, na het lezen ervan had ik eindelijk een beter beeld van de Japanse keuken waar ik erg weinig over wist ten opzichte van de Koreaanse en Vietnamese keukens. Lekker Japan kan ik iedereen aanraden die meer over de Japanse eetcultuur wilt weten of misschien graag Japans eet, maar ook de geschiedenis erachter wilt weten. Mijn favoriete hoofdstukken gaan over heel specifieke Japanse producten en de regionale keukens. De hoofdstukken zorgden er namelijk voor dat het me super leuk lijkt om ooit naar Japan af te reizen.

Spreekt de Japanse keuken jou aan?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.