Liefde staat je goed – Lang Leav

Gepost op 16 oktober 2020 door Katja in Boeken / 0 Comments

Wat ben ik blij om te zien dat er steeds meer poëzie en proza naar het Nederlands worden vertaald!

Titel: Liefde staat je goed
Auteur: Lang Leav
Vertaler: Anna Visser
Verschenen: oktober 2020
Pagina’s: 224
Uitgever: BBNC Uitgevers
Waardering: 5/10

Bedankt, BBNC, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Deze langverwachte bundel van internationale bestsellerauteur Lang Leav is een prachtige collectie eigentijdse poëzie en proza die je indrukwekkende en onverwachte inzichten in liefde, verlies, hartzeer, relaties en innerlijk kracht geven. Door Leavs fijnbesnaarde kijk op de wereld stroomt elke pagina over van wijsheid en aanmoediging.

Als eerste wil ik benoemen dat ik BBNC Uitgevers erg dankbaar ben dat ze steeds meer poëzie naar het Nederlands vertalen. Ik denk dat iedereen wat meer proza en poëzie zou kunnen lezen. Het is een prachtige manier van vertellen en erg fijn dat een uitgeverij het mogelijk maakt om dat in het Nederlands te doen.

Zoals je wellicht al hebt gezien, heb ik de gedichtenbundel van Lang Leav niet bepaald hoog beoordeeld. Dit was mijn eerste Lang Leav en ik ben best wel teleurgesteld. Voor mij hoeft het zeker niet perfect te zijn, maar deze bundel voelde voor mij als allemaal beginstukjes van een dagboek of een collectie van persoonlijke gedachten. Gedichten hoeven voor mij niet meteen een hele diepe laag te hebben, maar de meeste gedichten in deze bundel hebben niet bepaald veel mening of inhoud.

Voor mij voelde het alsof er emotie miste. Er is een behoorlijke afstand tussen mij als lezer en de auteur. Daardoor zal deze bundel me ook niet lang bijblijven op een paar gedichten na die ik wel sterk vond. Maar op die werken na voelde de andere gedichten bijna monotoon.

Lang Leav wilde met Liefde staat je goed laten zien hoe sterk wij zijn als vrouwen en feminisme. Maar euhm… er zaten best veel gedichten tussen die alles behalve feministisch waren. Echt een gemiste kans juist omdat Leav erg bekend is onder de jongere poëzie lezers.

De bundel was voor mij incompleet. Even dacht ik dat ik te hoge verwachtingen had. Ik had immers net een werk gelezen van Rilke. Maar nee, ik denk niet dat dat het is. Ja, ik had meer verwacht en ik denk niet dat het teveel gevraagd was om gedichten te lezen die langer dan een regel zijn. Als daar een paar van tussen hadden gezet, dan had ik me stilgehouden. Maar bijna de helft van de bundel bestaat uit gedichten bestaande uit één regel. Deze recensie bevat nog net niet meer woorden dan de hele bundel bij elkaar.

De reden waarom ik Liefde staat je goed een 4 geef en niet lager, is omdat de gedichten die ik wel goed vond ook meteen enorm goed vond. Die raakten me en waren goed doordacht.
Nogmaals wil ik de uitgeverij bedanken voor het vertalen van poëzie en hopelijk komen er binnenkort parels uit!

Liefs,

Tags: , , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.