Midnight Sun – Stephenie Meyer

Gepost op 29 augustus 2020 door Katja in Boeken / 2 Comments

Dit onvergetelijke verhaal, verteld vanuit Edwards perspectief, krijgt een nieuwe en donkere twist.

Titel: Midnight Sun
Auteur: Stephenie Meyer
Vertalers: Maria Postema en Elise Kuip
Verschenen: augustus 2020
Pagina’s: 672
Uitgever: Van Goor
Waardering: 7/10

Toen Edward Cullen en Bella Swan elkaar ontmoetten in Twilight werd er een iconisch liefdesverhaal geboren. Maar tot nu toe hebben fans alleen Bella’s kant van het verhaal gelezen. Eindelijk kunnen lezers nu ook Edwards versie van het verhaal lezen. Dit onvergetelijke verhaal, verteld vanuit Edwards perspectief, krijgt een nieuwe en donkere twist. De ontmoeting met Bella is de meest zenuwslopende en intrigerende gebeurtenis die hij in zijn jaren als vampier heeft meegemaakt. Hoe meer fascinerende details we leren over Edwards verleden en de complexiteit van zijn gedachten, hoe meer we begrijpen waarom dit de meest bepalende strijd van zijn leven is. Hoe kan hij zijn hart volgen als dit betekent dat hij Bella in gevaar kan brengen?

Het al zo’n 15 jaar geleden dat Twilight uitkwam! Het zette een ware YA boeken trend. Al spoedig volgden The Hunger Games en Divergent. Vanwege het onmogelijk liefdesverhaal kreeg Twilight bekendheid en het verhaal schijnt ook een heel ander licht op de vampiers (pun intended) dan we in andere verhalen kennen. Oh, en natuurlijk niet de wolven vergeten.

Op deze blog heb ik het al eerder genoemd (mocht je het gemist hebben dan noem ik het nog een keer), maar ik was geen fan van deze boekenserie. Niet omdat ik het niet goed vond, want ik had het nog nooit gelezen. De boekenserie interesseerde me eigenlijk niet zo. Ik heb daarom nooit de serie gelezen tijdens de hype. Een paar jaar geleden las ik Twilight voor het eerst en daarna meteen Leven na dood (Twilight verteld in genderswap). Het laatst genoemde boek vond ik leuk, maar toch trok het me niet om de rest van de serie te lezen. Dat is best bijzonder aangezien ik de films graag mag zien. Gelukkig bracht Midnight Sun daar verandering in.

Laten we maar niet te lang bij stil staan dat Edward eigenlijk een grote creep is en een stalker. Het is denk ik inmiddels wel algemeen bekend dat wat hij doet niet bepaald oké is. Toch genoot ik enorm dat we in Midnight Sun nu eindelijk het Twilight verhaal in de perspectief van Edward lezen. Dankzij dit boek begreep ik de worsteling van Edward beter en bepaalde gebeurtenissen in het verhaallijn. Het lijkt ook wel dat de auteur heeft stilgestaan bij het feit dat bepaalde dingen die ze jaren geleden terug schreef nu niet meer konden. Ze heeft met Midnight Sun de Twilight saga een duister randje gegeven. Edward laat zijn duistere kant zien met zijn bloedhonger doormiddel van gedetailleerde omschrijvingen. Twilight is in vergelijking heel zoet.

Persoonlijk trok Midnight Sun mij enorm. Ik heb dus eindelijk een begin gemaakt aan de rest van de saga! Op het moment van deze blogpost ben ik Nieuwe maan aan het lezen en daardoor vallen me verschillende dingen op aan de schrijfstijl. Het is natuurlijk enorm logisch dat de auteur in de afgelopen jaren enorm is gegroeid met haar schrijfstijl. Midnight Sun vond ik aardig fijner lezen dan Twilight. Het voelt volwasser, wat ook enorm passend is voor het verhaal van Edward.

Ook bevat het verhaal een aantal nieuwe elementen. Naast Edwards gedachten, vond ik fijn om de volledige visioenen van Alice te lezen en nieuwe details van de geschiedenis van de Cullens te ontdekken. Nog steeds blijf ik het knap vinden dat een auteur ons lezers nu al voor de tweede keer een nieuwe versie heeft kunnen geven van hetzelfde Twilight verhaal. Maar goed, de auteur is met haar schrijfstijl enorm gegroeid en wist opnieuw een boeiend verhaal te schrijven.

Het enige punt wat ik toch echt een heel stuk minder vond was enorm lange beschrijvingen van bepaalde scènes. Voor mijn gevoel had het boek minstens 100 bladzijden korter gekund en dan alsnog zou het een prima boek zijn. Dat is de reden waarom ik het boek niet hoger dan een 7 kon geven. Voor de rest is het een prima boek en bracht het me helemaal terug in de Twilight sfeer. Edward mag dan een grote creep zijn in mijn ogen toch ben en blijf ik de auteur enorm dankbaar voor het schrijven van de Twilight saga. Onder andere dankzij haar werden YA boeken eindelijk op de kaart gezet. Bonus is dat ze met Midnight Sun mij heeft weten te overtuigen om dan eindelijk de rest van de serie te gaan lezen.  

Als laatste wil ik nog even noemen dat de uitgeverij en de vertalers Maria Postema en Elise Kuip enorm hard hebben gewerkt om Midnight Sun op tijd in de winkels te brengen (binnen 3 maanden!). Het eindresultaat mag er wezen. Dank iedereen! Dan duik ik nu weer in mijn boek om de rest van de saga te lezen.

Liefs,

De Quileute tribe die wordt beschreven in de Twilight saga bestaat echt en ze wonen ook daadwerkelijk in La Push. Helaas heeft de tribe geen geld gekregen dat er werd gefilmd bij La Push en dat terwijl de tribe ook niet bepaald in goed daglicht worden gezet in de Twilight saga.

Overweeg om eventueel te doneren aan Move To Higher Ground. Het is hun missie om de Quileute tribe te verhuizen naar een hoger liggend gebied, zodat toekomstige generaties nog steeds kunnen leren van de cultuur en erfgoed van de tribe. Meer informatie kan je hier vinden.

Tags: , , , , , ,


2 responses to “Midnight Sun – Stephenie Meyer

  1. Ik ben het boek momenteel ook aan het lezen, en tot nu bevalt het wel door de extra informatie die je krijgt en de bevestiging dat Edward echt niet zo’n lieve jongen is als gedacht. Ik ben heel benieuwd wat je van de rest van de serie gaat vinden!

    • Katja

      Haha en ik geniet van je updates die je post op Instagram! Ik ben ook heel benieuwd naar mijn bevindingen van de rest van de serie. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.