Top 5 Europese bibliotheken die ik wil bezoeken

Gepost op August 25 2020 door Katja in Reizen / 2 Comments

Trinity College bibliotheek in Dublin, Ierland

Als boekenliefhebber bezoek ik tijdens mijn reizen graag bibliotheken en in deze blogpost beschrijf ik de bibliotheken in Europa die ik nog heel graag wil bezoeken.

In Dublin, Ierland bezocht ik het mooie Trinity College bibliotheek, maar natuurlijk wil ik er heel graag meer bibliotheken bezoeken! Nog mooier is wanneer de bibliotheek de cultuur, gewoontes en of geschiedenis van het land of stad laat zien. Dit zijn in ieder geval de 5 bibliotheken die ik ooit hoop te mogen zien.

1. De Nationale bibliotheek van Tsjechië in Praag
Deze bibliotheek in Praag met Barokke architectuurstijl is gevestigd in het Klementinum, een voormalig jezuïetencollege. De bibliotheek heeft mooie fresco’s op het plafond en stelt prachtige globes tentoon. Toen ik de foto’s van deze bibliotheek zag, was ik oprecht verbaasd dat ik het Klementinum niet heb bezocht tijdens mijn reis naar Praag in 2017.

2. Admont bibliotheek in Admont, Oostenrijk
Als een liefhebber van kunst en boeken, dan zit ik in Oostenrijk wel goed. Een aantal van de mooiste bibliotheken van de wereld zijn te vinden in Oostenrijk. De Abdij van St. Florian en de Oostenrijkse Nationale bibliotheek zijn al prachtige plekken die mijn boekenhart harder doen slaan, maar de Admont bibliotheek lijkt wel uit een sprookjesboek te komen. Kleurrijke fresco’s in een witte ruimte in een Barokke stijl met 200.000 werken is dit de grootste kloosterbibliotheek ter wereld. De plaats Admont heeft nog geen 3.000 inwoners en dat terwijl het gebied zelf ook zeer mooi is! Zeker de moeite waard om tijdens een reis door Oostenrijk te stoppen om de plek te ontdekken.

Trinity College bibliotheek in Dublin, Ierland

3. Nationale bibliotheek van Frankrijk in Parijs
Deze bibliotheek kon bijna kwa uiterlijk niet meer verschillen van de Admont bibliotheek. Nationale bibliotheek van Frankrijk bestaat uit een enorm grote ovale ruimte met als blikvanger de grote glas in lood ramen in het plafond. In de bibliotheek zijn zo’n 14 miljoen boeken te vinden, waarvan sommige werken zelfs dateren uit de middeleeuwen.

4. Bodleian bibliotheek Oxford, Verenigd Koninkrijk
Zoek vooral de foto’s van deze bibliotheek op, want wat een parel! De Bodleian bibliotheek is een van de oudste bibliotheken ter wereld en huist meer dan 11 miljoen werken, waaronder de Magna Carta, de Gutenberg Bijbel en zelfs de originele werken van Shakespeare. Het interieur van de leeszalen is terug te vinden in meerdere films waaronder ook Harry Potter! Dat is nog niet alles. Veel beroemde schrijvers hebben hier hun neuzen in de boeken gestoken en inspiratie gevonden. Je kan denken aan schrijvers zoals Oscar Wilde en J.R.R. Tolkien.

5. Bibliotheek in de abdij van Sankt Gallen, Zwitserland
Deze bibliotheek in Rococostijl is een van de grootste en oudste ter wereld. Zo zijn er manuscripten te vinden uit de 8e tot 15e eeuw. Het lijkt bijna alsof de tijd daar heeft stilgestaan. Niet voor niets staat deze bibliotheek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Welke bibliotheek zou jij nog heel graag willen gaan bezoeken?

Liefs,

Tags: , , ,


2 responses to “Top 5 Europese bibliotheken die ik wil bezoeken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.