Mijn Ondernemers Leven #4: gratis werk

Posted on May 21 2019 by Katja in Ondernemen / 0 Comments

Als ondernemer krijg je met verschillende dingen te maken. Zo ook met het concept ‘gratis werk’.

Vier maanden geleden begon ik volledig voor mezelf. Ik had al wat werk vanuit mijn netwerk. Maar ik wilde graag meer opdrachten. Dus ging ik opzoek. Een paar keer zat ik in een selectieprocedure. Negen van de tien keer werd mij gevraagd of ik een opdracht wilde gaan maken en aan de hand van hoe goed ik het had gedaan, werd je wel of niet uitgekozen voor de opdracht. Dat betekent dus dat je gratis werk doet!

Ik bedank voor dat soort klussen. Mijn energie en tijd steken in een opdracht samen met nog negen anderen is het mij niet waard. Ik heb een website met informatie, een portfolio en een CV. Als dat niet voldoende is om te kunnen zien of ik wel of niet gekwalificeerd ben voor de opdracht, dan is het de opdrachtgever hun verlies.

Vrij aan het begin van toen ik volledig voor mezelf aan de slag ging, zat ik in een grote selectieprocedure. Vervolgens kreeg ik drie (!) opdrachten opgestuurd om te gaan maken. Dat was in totaal een dag werk. Een werkdag voor mij is acht uur. Het waren opdrachten waar ik al veel ervaring in heb en het was commercieel werk (ik maak een onderscheiding tussen commercieel en stichting/bibliotheken), dat betekent dat ik zo’n vijftig euro (exclusief btw) per uur reken. Dat is in totaal vierhonderd euro die ik misloop. Als er dan ook nog maar tien procent kans is dat ik de opdracht kan ontvangen, dan pas ik.

Side note (voor de niet ondernemer): Reken je trouwens maar niet rijk met mijn uurtarief. Het is een vrij normaal uurtarief voor iemand van mijn leeftijd en vergeet niet dat ik heel wat rekeningen en belasting moet betalen. Ik houd op het moment net zo veel over als wat werknemers op hun bankrekening ontvangen.

Maar als je niets doet ontvang je toch helemaal niks? Ja, dat klopt. Maar ik investeer op dat momenten liever in mezelf en steek liever mijn tijd in andere opdrachten. Voor nieuwe afnemers van mijn diensten heb ik wel een proefperiode/kleine opdracht gemaakt. Op basis daarvan kunnen de opdrachtgever en ik bepalen of een langdurige samenwerking er in zit. Tijdens de proefperiode of voor de kleine opdracht krijg ik dus wel betaald.

Voor mij was de afgelopen maanden mijn netwerk de belangrijkste inkomstenbron. Bedrijven waarvoor ik al ooit heb gewerkt, bedrijven die mij hebben benaderd of met personen met wie ik via via contact mee heb. Ik ben heel dankbaar dat ik veel heb geΓ―nvesteerd in mijn netwerk, want dat betaald zich nu letterlijk uit.

Liefs,

Tags: , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.