Mijn reactie op 13 reasons why

Gepost op 4 april 2017 door Katja in tv-serie / 6 Comments

Afgelopen vrijdag 31 maart was het tijd voor een nieuwe serie. En volgens vriendin Jessica mijn nieuwe binge-verslaving. Ik kon niet wachten om aan deze serie te beginnen. Ook omdat ik zoveel goede dingen over deze serie had gelezen op social media. Lees hier mijn reactie op 13 Reasons Why.

Als de middelbare scholier Clay Jensen thuiskomt van school, vindt hij op de veranda een mysterieuze doos met zeven cassettebandjes. Als Clay het eerste bandje afspeelt, hoort hij de stem van klasgenoot Hannah Baker op wie hij heimelijk verliefd was, maar die een paar weken eerder zelfmoord pleegde. Op dertien kanten van de cassettes beschuldigt zij telkens iemand die mede verantwoordelijk is voor haar dood. Alleen die dertien krijgen de bandjes te horen…

Wat mij meteen opviel toen ik begon met de serie te kijken was de muziek keuze. De muziekkeuze is verre van het standaard filmmuziek. De muziek zelf heeft een heel eigen edge die perfect bij de serie past en de juiste gevoelens oproept. Naast de muziek viel mij het acteerwerk op. Het is een gemixte cast, maar toch vind ik dat elke acteur een hoog niveau heeft als het om acteerwerk gaat. Daarnaast is er onwijs goed nagedacht om elke acteur een geheel eigen stem te geven. Ze zijn allemaal losse individuen en hebben goed uitgewerkte karaktereigenschappen.

Dertien mensen worden beschuldigd op de bandjes voor wat zij hebben gedaan. Ik vond dit perfect weergeven hoe het er in het echt aan toe gaat. Er is nooit maar één reden waarom iemand zelfmoord pleegt. Of zoals Hannah het zo mooi zegt in de serie: Het zijn de kleine dingen die zich opstapelen. Er zijn verschillende onderwerpen die aanbod komen in deze serie waar elke tiener mee te maken kan krijgen, zoals: sociale druk, vernedering, roddels, pesten, liefde, vriendschap en nog veel meer van dit soort onderwerpen. Persoonlijk vond ik niet dat de serie te zwaar was. Op de één of andere manier wisten ze de serie luchtig te houden, waardoor te zware onderwerpen niet te zwaar vallen. Maar toch weet het wel impact te maken.

Deze serie heeft zoveel impact op mij gemaakt, zoveel dat ik vanavond (wanneer deze post online is gegaan) een speech geef over 13 Reasons Why. Voor een tentamenonderdeel van mijn school moeten we een speech houden over een zelfgekozen onderwerp. Ik wist meteen dat ik een feministisch onderwerp wilde gaan doen, maar hoe en wat? Daar was ik nog niet precies uit. Maar toen keek ik deze serie afgelopen vrijdag. Ik bestelde dezelfde avond nog het boek, die gelukkig al de volgende dag aankwam. Ik ben vervolgens onderzoek gaan doen over 13 Reasons Why. Mijn onderwerp? Slut-shaming. Ik denk dat alles voorkomen had kunnen worden in deze serie als we allemaal zouden stoppen met Slut-shaming!

Zoals je misschien wel kan lezen heeft deze serie enorm veel indruk op mij gemaakt. Deze serie is mysterieus, maar tegelijkertijd zo herkenbaar. De grimmige sfeer op de middelbare school hebben ze naar mijn idee goed weten weer te geven. Ik vind deze serie een aanrader voor zowel jong als oud. Want wij allemaal zouden een reden kunnen zijn waarom iemand zijn of haar leven niet meer ziet zitten.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=JqOc0Ge49WQ

Heb jij 13 Reasons Why al gezien?

Liefs,


Tags:


6 responses to “Mijn reactie op 13 reasons why

  1. Ik heb de serie bijna volledig gezien zaterdag, wat een sterke serie zeg! Het boek vond ik al goed maar in de serie wisten ze elk personage veel meer inhoud te geven. Het einde vond ik wel ontzettend heftig, maar hierdoor kwam de boodschap van de serie wel heel goed over. Hopelijk ging je speech goed!

  2. Ik heb de laatste afleveringen zaterdag in één keer achter elkaar doorgekeken. Pfffff, dit is een steengoede sterke serie!

    Succes met je speech, en dankjewel voor de shout-out! <3

  3. Omdat jullie allemaal zo te spreken waren op social media over deze serie ben ik er vandaag ook aan begonnen. Ik heb de eerste twee afleveringen nu gezien. Ik ben nog niet helemaal overtuigd, maar ben wel benieuwd hoe het nu precies zit (heb dan ook niet heel je fanstukje gelezen, hihi), want ik snap het nog niet helemaal. Dus ik ben benieuwd! Morgen hoef ik gelukkig maar tot 3 uur te werken, dus hopelijk kan ik dan nog wat afleveringen kijken 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.