Mijn reactie op BlackPink “Born Pink” comeback

Gepost op September 23 2022 door Katja in KPOP / 0 Comments

BlackPink is terug met een nieuw album, dus het leek me leuk om het te reviewen!

Voordat ik lied voor lied het album bespreek, wil ik eerst alvast wat algemene opmerkingen kwijt. Iets wat een vriendin van mij meteen opviel is dat het bijna lijkt alsof het album in tweeën is gedeeld. Dat was mij eerst niet was opgevallen, want ik was zelf meer bezig met de hoeveelheid genres die op het album staan, dan dat ik bezig was met het groter geheel.
Het eerste deel is meer hiphop en het tweede deel laat een kant zien van BlackPink die ze niet heel vaak tonen, een kwetsbaardere kant en toch klinkt alsnog het “girlcrush” concept door. 

Pink Venom
In augustus konden we al genieten van dit nummer die als pre-release diende! Ik vond het meteen een sterk begin van de comeback, omdat het nummer aan de ene kant echt typisch BlackPink is, maar tegelijkertijd laten ze ook nieuw geluid horen en Koreaanse cultuur. Zo wordt de intro op een Geomungo, een Koreaans instrument gespeeld.
Nu ik het album meerdere malen heb beluisterd, vind ik dat dit nummer perfect is als intro voor het album. Verschillende stijlen muziek komen bij elkaar in dit nummer, terwijl de rest van het album rustiger is en per nummer een andere stijl heeft. 
Het enige wat ik aan het nummer jammer vind is het einde, het past totaal niet bij de rest voor mijn gevoel en dat terwijl de bridge wel sterk is. 

Shut Down
Terug in de tijd naar de eerste generatie van kpop in de negentiger jaren, dat is hoe dit nummer klinkt en ik ben er dol op! Ik vind het dan ook goed en slim gekozen dat dit lied de title track is. Het doet me denken aan hun debuut “Whistle”, die ook die chill vibes heeft.
Daarnaast vind ik het tof dat de meiden in dit lied iets totaal nieuws probeerden wat betreft hun eigen muziekstijl als groep. Ze gebruikten onder andere muziek van de componist Niccolò Paganini en zijn bekendste stuk “La Campanella” en BlackPink heeft er hiphop van gemaakt!

Typa Girl
De typische BlackPink vibe zit in dit nummer met goede beats en killer vocals. Waar ik alleen niet over te spreken ben is de tekst. Je merkt dat het YG team gewoon niet meer helemaal past bij hoe BlackPink groeit en ik zie liever dat de meiden veel meer van hun nummers zelfs schrijven, want ze zijn stukken getalenteerder dan het entertainment bedrijf dat achter hen staat. Ja, zonder het management waren de meiden echt niet zo ver gekomen, dat realiseer ik me heel goed, maar ik denk dat het tijd is voor iets nieuws. 

Yeah Yeah Yeah
Meteen toen ik dit nummer hoorde dacht ik: dit zal vast een van mijn favorieten van het album zijn! Dit nummer doet me denken aan een liedje die je aan zet wanneer je ergens naartoe gaat of juist vandaan komt, terwijl je in de auto zit en een zomerse bries door de ramen binnenkomt. Ik ben dol op de 80’s hiphop/pop vibe en het zal me niets verbazen dat dit een van de laatste nummers is die tijdens hun komende tour wordt gespeeld. 

Hard to Love
Wow… Ik had het absoluut niet verwacht dat Rosé een solo zou hebben op dit album, maar ik ben dol op Rosé en uiteraard stelt zij mij niet teleur. Een van mijn favoriete genres is rock en Rosé haar stem is perfect voor dit rocknummer. Het is teven een van de sterkste nummers op het album wat muziek en productie betreft, maar ook zeker de tekst. Het is niet voor niets dat dit lied het hoogst scoort van alle B-side tracks over de hele wereld. 
Tevens kondigt dit nummer de tweede helft van het album aan en laat het een hele andere kant zien van BlackPink. Zal dit het nieuwe BlackPink tijdperk inluiden? 

The Happiest Girl
Yup, met zo’n vrolijke titel kan het ook bijna niet anders dan dat dit nummer juist een van de verdrietigste is. Van rock in het vorige nummer gaan we nu naar een ballad. Eerst begreep ik niet goed wat een ballad doet op een album zoals dit, maar thematisch is het juist heel sterk. Ik vind het zelf belangrijk dat niet alleen nummers een verhaal vertellen (sterker nog, sommige nummers vind ik juist fijn voor de vibe), maar dat een album zelf ook een verhaal verteld vind ik eigenlijk nog belangrijker. Het laat groei van een artiest zien en meer diepte. 
Over groei gesproken, de meiden hun vocals zijn enorm gegroeid. Met name Lisa en zeker Jisoo viel voor mij op. Opnieuw is dit een nummer met een sterke tekst die voor velen herkenbaar zullen zijn. 

Tally
“Yeah Yeah Yeah” is new love, “Hard to Love” is jaded, toxic love en “Happiest Girl” is de breakup. En “Tally”? Dat is het new haircut, new look en let’s go nummer! Een typisch BlackPink nummer en past bij wat ze in het verleden hebben uitgebracht en tegelijkertijd is de muziek verfrissend genoeg dat ik dit nummer met regelmaat op repeat heb staan. 

Ready For Love
Dit is het zwakste nummer van het hele album en ik denk dat het het album ook niet had gehaald als het thematisch niet het verhaal af maakte. Zoals de titel zegt, zijn ze klaar voor iets nieuws en eventueel blijvends. Maar kwa muziek vind ik het behoorlijk achterhaald. Dit is hoe BlackPink vijf jaar geleden klonk en inmiddels hebben ze zo’n groei doorgemaakt wat je op het hele album kan horen, dat dit nummer het bijna teniet doet. Ik vind het jammer dat ze met dit nummer eindigden, want ik denk dat dit nummer hun minst goed klinkende lied is van hun hele discografie. 

Conclusie
Voor de meeste k-pop standaarden wordt dit album als een minimalistisch album gezien. Ja, zelfs met de hoeveelheid genres. Door de opkomst van de vierde generatie (BlackPink is derde generatie), is er een andere muziekstijl opgekomen, noise music. De een houdt ervan en de ander absoluut niet. Ik heb maar een aantal groepen bij wie ik het echt vind passen en dat zijn de groepen Stray Kids en Ateez, maar voor de rest vind ik het niet echt fijne muziek om naar te luisteren. Het is dan ook prettig dat BlackPink niet met de trend is meegegaan en een fijn voornamelijk pop en een simpel naar te luisteren album heeft gemaakt. 

Zoals ik al eerder noemde, dit album is echt een thematisch album en geen compilatie van nummers. En dat vind ik ongelooflijk sterk en ik vind het oprecht jammer dat steeds minder artiesten zich daarmee bezighouden. Dus bereidt je voor als je nog niet naar het album hebt geluisterd, want je wordt op reis genomen. 

Als laatste wil ik nog het volgende noemen, het nummer “Shut Down” klinkt eigenlijk als het einde van een oud tijdperk. Maar wat zal het nieuwe tijdperk zijn? Zullen de meiden met nieuw muziek komen na de tour of betekent het einde van hun huidige contract het einde van de groep? Kwa tekst kan het beide kanten op, maar ze zijn dan in ieder geval wel geëindigd met hun beste werk met het album “Born Pink”.

Liefs,

Tags: , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.