Mijn reactie op Dickinson

Gepost op January 11 2020 door Katja in tv-serie / 2 Comments

Dickinson werd online flink gepromoot en ik vroeg me af is dat het wel waard? Is dit de zoveelste kostuumdrama? Ik kan al wel verklappen dat ik de serie heb gebingewatched.

Emily Dickinson. PoΓ«et. Dochter. Een rebel. In een coming-of-age story is Emily vastbesloten om ‘s werelds beste poΓ«et te worden.

Het verhaal
Elke aflevering staat in het teken van een ander gedicht van Emily Dickinson. Ik had geen idee hoe ze dat wilden verwerken. Op de beat van popmuziek, goudenletters die in beeld verschijnen en een fantastische voice over van de acteur Hailee Steinfield (Emily Dickinson). Het was alles wat ik niet had verwacht. Als iemand die een purist is wist ik eerst ook niet wat ik ervan moest vinden. Totdat ik de verbanden begon te zien. Verbanden tussen nu en toen.
Daarnaast laten ze zien hoe gek, waanzinnig en misschien soms wel absurd hoe de gedachten van Dickinson werkten. Het verhaal wordt verteld vanuit het hoofd van Emily en juist dat maakt het verhaal zo ontzettend levendig. Ik liet het zijn van een purist daarom volledig varen om zo te kunnen genieten van een waanzinnig goede productie.

Personages
De acteurs zijn perfect gekozen van de manier hoe ze acteren tot hoe ze het script tot leven laten komen. Hailee Steinfield is een steengoede acteur die soms misschien nog wel wordt ondergewaardeerd. Maar toen ik haar zag in The edge of 17 kon ik alleen maar hopen dat ze nog meer acteerwerk zou doen.
De rol van Sue de beste vriendin van Dickinson wordt vertolkt door Ella Hunt. Zij heeft naast Hailee denk ik wel de zwaarste rol te pakken. Want zij is namelijk de meest serieuze rol in de hele show.
In het echt heeft Sue alleen haar ouders verloren, maar in de show hadden ze besloten dat haar hele familie is overleden. Die keuze fascineerde me en toch begrijp ik het wel. Door Sue een serieus personage te maken, zorgt het voor balans. Toch kan je om haar personage enorm lachen. Zij zorgt namelijk voor veel zwarte humor in het verhaal.
De laatste rol die ik nog wil benoemen gaat over de vader van Emily gespeeld door Toby Huss. Zijn karakter heeft denk ik toch wel de meeste lagen ondanks dat hij zeker niet de acteur is die je het meeste in beeld ziet. De manier hoe je hem kan haten en zou willen dat hij je eigen vader was, is duidelijk een dunne lijn. Ik sta versteld hoe de acteur dat voor elkaar heeft weten te krijgen.
Oh, en nog een kleine shout out naar Wiz Khalifa die de rol van de dood op zich heeft genomen. Hij is namelijk perfect voor dat personage!

Muziek
Wauw, hoe hebben ze Billie Eilish kunnen verwerken in een periodestuk? Dat bleek simpeler dan gedacht. Tevens als de andere pop nummers. Voor mij als kijker leek het script en de scenes haast te spelen met deze nummers. In het begin moest ik wel even wennen, maar daarna vond ik het meest briljante idee die ik in lange tijd heb gezien in een tv show.
Voor wie het zich afvraagt: ja de soundtrack van Dickinson is op dit moment mijn meest geluisterde playlist op Spotify.

Kostuums
Wat erg interessant is dat je Emily in de eerste afleveringen ziet in een witte jurk. Dickinson stond namelijk vroeger bekend als de witte dame, omdat ze vanaf een zekere leeftijd alleen nog maar witte jurken droeg. Maar dat is eigenlijk nog niet in de tijd van de periode die is uitgevoerd. Dit was echter wel een keuze van de schrijver, omdat ze dan herkenbaar zou zijn als Emily. En tevens om voor de kijker te laten zien dat ze zo anders was dan de andere mensen in haar gemeenschap.
De andere kostuums die je kan zien in de serie zijn absoluut fenomenaal. Ze hebben met kleuren en patronen gewerkt niet alleen passend bij de periode, maar ook hebben ze gekeken wat passend is bij de scene en personages. Zelfs de kleinste details zijn goed uitgewerkt.

Productie
Eigenlijk heb ik het hier al veel over gehad in de andere alinea’s. Toch wil ik het nog even extra benoemen hoe tof ik de productie van deze show vind. Niet voor niets natuurlijk dat voor het lanceren van seizoen 1 al meteen bekend werd dat een tweede seizoen snel zal volgen. Ik kan absoluut niet wachten.
Ik vind het bijzonder dat de show helemaal niet op veel verschillende plekken is gefilmd. Voornamelijk in het familiehuis en daar op het platteland. Dat is het. Toch leeft het enorm. Het script, de acteurs, kostuums en alles bij elkaar. Het is duidelijk dat over alles goed is nagedacht!

Conclusie
De eerste serie die ik ging kijken in 2020 en ik denk dat dit meteen de beste serie is die ik had kunnen kijken dit hele jaar. Naast Anne with an E dan.
Ik ben enorm positief zoals je hierboven kan lezen. En om eerlijk te zien heb ik niets meer te zeggen over deze serie behalve dan: kijken!

Heb jij Dickinson al gezien?

Liefs,

Afbeeldingen: Apple tv

Tags: , , , ,


2 responses to “Mijn reactie op Dickinson

  1. Ik heb onlangs de eerste aflevering gezien, maar was niet meteen verkocht. Toch krijg ik van dit artikel zin om verder te gaan kijken. Thanks daarvoor ☺

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.