Mijn studieplan voor Duits ’23 #2

Gepost op August 22 2023 door Katja in Studeren / 0 Comments

Hoe ben ik van plan om tot het einde van dit jaar Duits te leren? Je leest het in deze blog!

Mijn kennis van de Duitse taal heeft altijd geschommeld. En dat voelt best gek, want het is de enige taal waar ik dat bij heb. Het is de eerste taal die ik als kind leerde naast Nederlands en daarna hoefde ik pas weer wat met de taal op de middelbare school. Op school vond ik de taal verschrikkelijk. Wat best gek is, want als kind keek ik naar onwijs veel tv-series in het Duits zonder ondertiteling en ik had nergens moeite mee. 

Pas toen ik op mijn 17de in Duitsland zat voor werk, begon ik de taal opnieuw te waarderen. En mijn Duitse taalkennis van toen ik nog kind was keerde terug! De meest random woorden wist ik in het Duits. Onbewust heb ik toch behoorlijk wat kennis opgeslagen. Na vertrek uit Duitsland was ik de taal opnieuw niet nodig voor een aantal jaren tot ik in het museum kwam te werken. En daar moest ik juist aan mijn zakelijk Duits werken. 

Na mijn tijd in het museum wilde ik graag de taal leren, maar dan voor mezelf. Ik ging zelfs zo ver dat ik besloot om tijdelijk in Berlijn te wonen vorige winter. In die tijd ging mijn kennis met een rap tempo omhoog door het dagelijks leven, mijn vrienden en omdat ik veel met de taal bezig was door dingen te ondernemen. Maar hoe ga ik Duits de komende maanden bestuderen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, ben ik eerst antwoorden nodig op de volgende vragen:

Waar heb ik de taal voor nodig?
– Omdat ik de taal leuk vind, dus gewoon voor de lol. Er zit geen druk achter.
– Om beter met mijn Duitse vrienden te kunnen communiceren. 
– Handig voor mijn werk als manuscriptlezer, zodat ik ook de Duitse manuscripten kan oppakken.
– Vaker reizen door Duitsland. Dit land kent ongelooflijk veel prachtige plekken, zo ga ik dit najaar op vakantie naar Duitsland en ik zou me graag zo veel mogelijk willen kunnen redden met alleen de Duitse taal. 

Wat is mijn taaldoel voor dit jaar?
In 2023 wil ik proberen om mijn volledige Duitse taalkennis naar B2 te brengen en wellicht zelfs C1. Dat wordt hard werken, maar ik merk dat het nu soepeler gaat dan in voorgaande jaren.

Waar sta ik nu?
Kwa luister- en leesvaardigheden zit ik op B2 niveau. Spreken kan ik op B1 niveau. Schrijven vind ik lastig om te zeggen waar ik onder val, want die kennis gebruik ik het minst. Voor nu denk ik dat het ook ergens op B1 niveau zit.

Wat heb ik in de afgelopen kwartalen al geleerd?
Het afgelopen halfjaar is met name mijn luister- en leesvaardigheid vooruitgegaan. Niet heel gek, want dit voorjaar verbleef ik in Berlijn en ik lees tegenwoordig met regelmaat een boek of manga in het Duits. Begin dit jaar zat ik voor beide vaardigheden tussen B1 en B2 niveau, maar ik denk dat ik nu echt tegen B2 aan zit.
Daarnaast is mijn spraak vooruit gegaan doordat ik dit voorjaar weer in Berlijn was, deze keer voor vakantie. Ook merk ik dat het vele lezen me enorm helpt om een hogere woordenschat te bouwen. 

Hoe ga ik de taal vanaf nu verder bestuderen?
Als ik de overige maanden van het  jaar voor het gemak in twee delen splits (ik gebruik Q, aangezien ik dat gewend ben voor mijn werk), dan kom ik uit op de volgende verdeling voor de rest van het jaar:

Q3
– Lees manga’s en boeken om een hogere woordenschat te vergaren.
– Oefen spreekvaardigheid op vakantie in Duitsland.
– Oefen luistervaardigheid (want in het echt is het toch heel anders dan luisteren naar een tv show).

Q4
Schrijven, schrijven en nog meer schrijven. Dit is de vaardigheid waar ik het minste tijd in steek. Niet heel gek, want praktisch ben ik het nauwelijks nodig. Lezen, luisteren en spreken zijn vele malen belangrijker voor mij op het moment. Maar na mijn vakantie dit najaar in Duitsland wil ik me ook zeker gaan focussen op schrijven. 

Op het moment focus ik me van alle talen die ik op het moment leer, het meeste op Duits. Niet gek, want aan het einde van Q3 ga ik naar Düsseldorf op vakantie! Ik hoop dat ik me tijdens die vakantie goed kan redden met Duits. Ik zie mijn taalvaardigheden langzaam groeien, maar er valt zeker ook nog genoeg te leren. 

Welke taal of talen leer jij en wat zijn jouw plannen voor de rest van het jaar?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.