Mijn studieplan voor Koreaans ’23 #2

Gepost op September 7 2023 door Katja in Studeren / 0 Comments

Waar sta ik op het moment met mijn Koreaanse taalvaardigheden? Je leest het in deze blog!

Bijna kan ik niet geloven dat ik al zo’n twee jaar Koreaans studeer! Toegegeven dat ik in 2022 niet veel de kans had om te leren. Enorm balen, want ik ben dol op de taal en zou graag meer tijd willen om het te bestuderen. Aan het einde van 2021 had ik namelijk behoorlijk veel vooruitgang geboekt, dat ik zelfs tijdens het kijken van een K-drama grammatica constructies kon verstaan en de verschillen kon horen. Doordat ik vorig jaar niet veel heb kunnen leren ben ik toch een deel van die informatie “kwijt”. Aan de andere kant, doordat ik de taal wel bleef volgen door te shadowen (dus niet letterlijk studeren, maar content kijken zoals YouTube), begint de taal heel natuurlijk voor me aan te voelen. 

Al heeft Duits mijn focus vanwege werk en privé, daarna komt meteen Koreaans. Het is een taal die mij enorm inspireert op taalvlak, maar ook zeker wat betreft cultuur. Ik lees graag over de geschiedenis van het land en bestudeer verschillende culturele gebruiken. Daarnaast vind ik het heerlijk om Koreaanse gerechten te koken. Zoals ik met regelmaat benoem: als je een taal goed wil leren, is het begrijpen van de cultuur minstens zo belangrijk. 
Maar hoe ga ik de taal nu verder bestuderen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, ben ik eerst antwoorden nodig op de volgende vragen:

Waar heb ik de taal voor nodig?
– Omdat ik de taal leuk vind, dus gewoon voor de lol. Er zit geen druk achter.
– Om zonder te hoeven te kijken naar vertalingen meteen de muziek te kunnen verstaan.
– Om niet meer te hoeven kijken naar ondertiteling van K-drama’s en shows die ik volg op YouTube. 
– Voor later in de toekomst: zodat ik mezelf kan redden als ik ooit de kans heb om door Korea te reizen.

Wat is mijn taaldoel voor dit jaar?
Level 2 en 3 halen met het taalprogramma Talk To Me In Korean en het lezen van mijn eerste boek in het Koreaans. Het maakt niet uit of het om een kinderboek, manhwa of een ander op taalgebied simpeler boek gaat. Ik wil het een kans geven zelfs als ik nog niet alles begrijp.

Waar sta ik nu?
Level 3 ga ik dit jaar niet meer halen om te bestuderen. Ik had persoonlijk niet verwacht dat ik het een heel stuk drukker zou krijgen met werk in 2023. En moest Koreaans vaak wijken voor Duits. Ik heb door dit alles me veel minder kunnen focussen op Koreaans. Daarnaast voelt deze taal zo anders dan Engels of Duits. Hierdoor is het lastig in te schatten welk niveau ik heb. Mijn woordenschat is nog niet groot, maar ik merk dat ik steeds makkelijker woorden lees, zelfs als ik niet begrijp wat het woord betekent. Ook versta ik steeds meer en ben soms zelfs al de ondertiteling voor. Ik denk als ik het zou moeten plaatsen in Europese taalkaders, dat ik ergens tussen A1 en A2 zit.

Wat heb ik in de afgelopen kwartalen al geleerd?
Door het vele shadowen, wat ik wel makkelijk kon doen ondanks de drukte, is dat mijn luistervaardigheid met sprongen vooruit is gegaan. Maar daar is het bij gebleven. Van de ene kant frustrerend want ik ben dol op deze taal, maar ik weet ook dat het niet realistisch was om Koreaans te leren de afgelopen maanden. 

Hoe ga ik de taal vanaf nu verder bestuderen?
Als ik de overige maanden van het  jaar voor het gemak in twee delen splits (ik gebruik Q, aangezien ik dat gewend ben voor mijn werk), dan kom ik uit op de volgende verdeling voor de rest van het jaar:

Q3
– Review Talk To Me In Korean level 1.
– Start Talk To Me In Korean level 2.
– Vergroot woordenschatkennis.

Q4
– Rond Talk To Me In Korean level 2 af.
– Woordenschatkennis vergroten met de hulp van een werkboek. 
– Oefen lezen.

Mijn liefde voor de Koreaanse taal blijft groeien, kon mijn taalvaardigheden maar net zo snel meegroeien! Doordat ik in de eerste twee kwartalen een heel stuk minder Koreaans heb kunnen leren dan gehoopt, loop ik voor mijn gevoel heel erg achter. Ja, zelfs ondanks dat er geen druk staat op deze taal. Ik weet dat het wel goed komt later dit jaar en dat ik jaren heb om de taal te bestuderen. Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit om de taal vaker te bestuderen later dit jaar en ben benieuwd waar ik aan het einde van het jaar sta met mijn vaardigheden. 

Welke taal of talen leer jij en wat zijn jouw plannen voor de rest van het jaar?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.