Mijn studieplan voor Frans ’24 #1

Gepost op 23 februari 2024 door Katja in Studeren / 0 Comments

In 2023 switchte ik van Italiaans naar Frans. Een keuze waar ik voor 2024 nog steeds achter sta.

In 2023 switchte ik van Italiaans naar Frans. Italiaans heeft een andere zinsstructuur dan Frans, en ik merkte al snel dat Frans mijn voorkeur heeft. Maar ik maakte ook de switch in verband met de toekomst voor mijn werk. Hierin is het ook een stuk handiger als ik meer Frans leer. Maar mijn niveau in de taal? Oef, ik vind het zo lastig om te zeggen. Ik verbaas mezelf elke keer weer over mijn kennis van de Franse taal. Mijn kennis is ongelooflijk verspreid. Voor 2024 heb ik besloten dat ik aan het begin ga beginnen. Dan voelt het maar in het begin even heel schools. Ik ga liever door de beginstof heel vlot heen, dan dat ik iets mis. Maar hoe ga ik de taal bestuderen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, ben ik eerst antwoorden nodig op de volgende vragen:

Waar heb ik de taal voor nodig?
– Omdat ik al een basis in de taal heb en het graag verder uitbreidt om vervolgens via Frans Italiaans te leren.
– Voor later in de toekomst: zodat ik mezelf kan redden als ik in Parijs ben voor werk en privé.

Wat is mijn taaldoel voor dit jaar?
Het doel is om aan het einde van dit jaar op A2 niveau te zitten. Geen idee of dit wel gaat lukken, want het is een flinke klus naast de talen die ik al bestudeer. Maar ik ga het zien. De focus is voornamelijk woordenschat en zinnen/gesprekken leren en oefenen die in de toekomst van pas kunnen komen.

Waar sta ik nu?
Het is zo lastig om te zeggen. Want de reden dat ik Italiaans voor Frans liet vallen was omdat ik merkte dat mijn kennis van de Franse taal al best hoog ligt. In ieder geval hoger dan ik dacht. Het zal me persoonlijk niets verbazen als mijn kennis al tussen de A1 en A2 ligt, maar dat moet ik nog uittesten.

Hoe ga ik de taal vanaf nu verder bestuderen?
Als ik het jaar voor het gemak in vier delen splits (ik gebruik Q, aangezien ik dat gewend ben voor mijn werk), dan kom ik uit op de volgende verdeling voor de rest van het jaar:

Q1
– Niveau test doen.
– Start met Frans leren door te beginnen met A1 oefeningen.
– Vergroot woordenschatkennis.
– Oefen lezen.

Q2
– Rond A1 oefeningen af.
– Oefen lezen.
– Oefen spraak.

Voor Q3 en Q4 staat nog niets vast. Het is even puzzelen hoe ver ik ga komen in het eerste half jaar. Koreaans is namelijk mijn focus taal dit jaar. Duits komt op de tweede plek en pas daarna volgt Frans. Wel hoop ik in de tweede helft van het jaar er klaar voor te zijn om te beginnen met A2, woordenschat op te bouwen en meer tijd hebben om uitspraak te oefenen. Ik hoop minimaal één keer per maand voor Frans te kunnen zitten.

Liefs,

Tags: , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.