Mijn studieplan voor Koreaans ’24

Gepost op February 5 2024 door Katja in Studeren / 0 Comments

Hoe ben ik van plan om dit jaar Koreaans te leren? Je leest het in deze blog!

In 2021 begon ik voor het eerst Koreaans te leren. Helaas kwam het leven tussendoor, waardoor ik niet tot nauwelijks Koreaans heb kunnen leren in zowel 2022 als 2023. Enorm balen, want eind 2021 was ik al heel ver om naar het volgende level te kunnen. Gelukkig heb ik de afgelopen twee jaar wel geshadowed, dus ik begin niet weer vanaf onderaan. Met name mijn luistervaardigheid is in de afgelopen jaren enorm gegroeid, door het kijken van K-drama’s en het luisteren van Koreaanse muziek. 

Afgelopen jaar had Duits mijn focus, maar voor dit jaar is het Koreaans. Mijn Duits is er nog lang niet, maar ik ben nu op een punt aangekomen dat ik vooral veel moet oefenen in plaats van de theorie bestuderen. Dat komt goed uit, want dan vult Koreaans de plek op om theoretisch bestudeerd te worden. Aangezien ik geen academische doeleinden voor ogen heb, besloot ik in 2021 om Koreaans te leren met Talk to me in Korean. Het platform was voor lange tijd een deel gratis. Ik kon dan zonder al te veel moeite verschillende levels bestuderen. In deze economie, en de stijgende prijzen voor websites, was het voor het bedrijf niet meer haalbaar om zoveel gratis content te plaatsen. Het is nu een volledig betaald platform. De prijzen zijn gelukkig niet extreem hoog, maar wel zo hoog, dat ik eerst twijfelde of ik een abonnement voor een jaar wilde afsluiten. Of dat ik nog eventjes wacht. Per toeval kreeg ik afgelopen weekend een kortingscode van 50% waardoor de keuze om het wel te doen al snel gemaakt was! 

Het online platform past heel erg bij hoe ik graag leer: op een speelse manier studeren. Hoe dol ik ook op boeken ben, studeren doe ik makkelijker wanneer theorie wordt afgewisseld. Talk to me in Korean past daarom perfect bij mij. Maar hoe ga ik de taal nu verder bestuderen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, ben ik eerst antwoorden nodig op de volgende vragen:

Waar heb ik de taal voor nodig?
– Omdat ik de taal leuk vind, dus gewoon voor de lol. Er zit geen druk achter.
– Om zonder te hoeven te kijken naar vertalingen meteen de muziek te kunnen verstaan.
– Om niet meer te hoeven kijken naar ondertiteling van K-drama’s en shows die ik volg op YouTube. 
– Voor later in de toekomst: zodat ik mezelf kan redden als ik ooit de kans heb om door Korea te reizen. 

Wat is mijn taaldoel voor dit jaar?
Level 2 en 3 halen met het taalprogramma Talk To Me In Korean en daarnaast hopelijk veel oefenen op spraak. 

Waar sta ik nu?
Het is zo lastig om te zeggen. Ik doe veel dingen op gevoel wat betreft deze taal. Het voelt zo anders dan Engels of Duits. Hierdoor is het lastig in te schatten welk niveau ik heb. Mijn woordenschat is nog niet groot, maar ik merk dat ik steeds makkelijker woorden lees, zelfs als ik niet begrijp wat het woord betekent. Ook versta ik steeds meer en ben soms zelfs al de ondertiteling voor. Ik denk als ik het zou moeten plaatsen in Europese taalkaders, dat ik ergens tussen A1 en A2 zit. 

Hoe ga ik de taal vanaf nu verder bestuderen?
Als ik het jaar voor het gemak in vier delen splits (ik gebruik Q, aangezien ik dat gewend ben voor mijn werk), dan kom ik uit op de volgende verdeling voor de rest van het jaar:

Q1
– Review Talk To Me In Korean level 1.
– Start Talk To Me In Korean level 2.
– Vergroot woordenschatkennis.
– Oefen lezen.

Q2
– Rond Talk To Me In Korean level 2 af.
– Woordenschatkennis vergroten met de hulp van een werkboek. 
– Oefen lezen.
– Oefen spraak.

Voor Q3 en Q4 staat nog niets vast. Wel hoop ik dan bezig te gaan met level 3 en wie weet als het lukt level 4. Maar we gaan het zien. Misschien ondervind ik deze maanden een punt waar ik me meer in wil verdiepen of op wil gaan focussen. 
Aangezien mijn beroep grotendeels betekent dat ik flexibel moet zijn, heb ik geen vaste dagen waar ik op leer. Echter is het wel mijn doel dat ik minimaal één keer per week ga zitten om de Koreaanse taal te bestuderen. Dit zal los staan van alle momenten dat ik shadow.

Wat vind jij de fijnste manier om een taal te bestuderen?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.