Op naar een Vegan levensstijl

Gepost op March 15 2019 door Katja in persoonlijk / 3 Comments

Langzaam ga ik over op een meer veganistische levensstijl. Of ik de overstap volledig ga maken? Ja, ooit in de toekomst. Maar dat betekent niet dat ik stil zit.

Waar begon het bij mij dat ik heel langzaam meer veganistisch ben gaan leven? Ik denk toch grappig genoeg bij cosmetica. Ik heb dat namelijk altijd interessant gevonden hoe dat wordt gemaakt en welke producten daarvoor nodig zijn. De twee make-up merken die ik in bezit heb waarbij het zeker is dat ze niet vegan en dierproof zijn is Rimmel en Yves Rocher. Ik baal daar best wel van. Beide merken gebruik ik al jaren. Met name de producten van Rimmel zijn mijn favoriet. Ik gebruik hun lipstiften en poeder. Op hun website zeggen ze wel dat ze dierproefvrij zijn. Alleen niets is minder waar. Het merk verkoopt hun producten in China en daar is de wetgeving zo dat je daar alleen mag verkopen als het op dieren is getest.

Ik gebruik nu veel een Duits huismerk make-up producten die wel vegan en dierproefvrij zijn. En natuurlijk Essence. Wellicht niet de duurste uit het schap, maar grappig genoeg staat dit merk juist wel ervoor dat het absoluut niet op dieren getest mag worden. Dat vind ik tof! Natuurlijk zijn ze kwa pigment nog lang niet de besten, maar ze zijn denk ik wel verder dan de meeste andere merken slechts beweren.
Voor mijn parfum ben ik over gegaan op Eden. Eden Parfumes verkoopt parfums die 100% vegan zijn en niet getest op dieren. Daarnaast denken ze ook nog aan de wereld om ons heen. Als het flesje van de parfum leeg is, dan kan je het bijvullen. Je betaalt dan niet het volle bedrag, maar een gereduceerd tarief.

Na cosmetica begon ik meer na te denken over mijn voeding. Yoghurt heb ik vervangen door een soja variant, melk hetzelfde tenzij het er geen andere mogelijkheid is en ik ben in het algemeen meer bezig om mijn voeding zo plantaardig te maken als het kan. Helaas zit zuivel in bijna elk product… En ik merk dat vegan zijn op reis bijna niet te doen is. Laatst was ik op een vliegveld in Frankrijk en het enige wat vegan was, was chips en voorverpakt fruit. De vegetarische opties waren niet veel meer helaas. Tenzij je al het chocola ook mag zien als eten. Gelukkig wordt het steeds makkelijker en ik voel me beter dan ooit te voren door een vegetarische- en ook steeds meer een veganistische levensstijl.

Op het gebied van kleding draag ik nog lederen schoenen, maar onlangs kreeg ik mijn eerste paar Vegan Dr. Martens. Wol draag ik niet want ik ben allergisch. Mijn shirts zijn bijna allemaal gemaakt van biologisch katoen. Eigenlijk koop ik de laatste jaren al niet meer anders. Ik ben me de laatste tijd meer aan het verdiepen in fast fashion, maar dat staat voor nu even los van een vegan levensstijl.

Een veganistische levensstijl is niet zomaar opgebouwd als je het niet bent gewend. Ik probeer dan ook steeds meer een stapje te zetten in de richting van die levensstijl. Kleine stapjes en daar ben ik al heel blij mee. Ik merk dat ik echt te veel reis om volledig deze levensstijl aan te nemen. Al kan ik wel zeggen dat van de drie maaltijden de ik per dag eet, er meestal twee vegan zijn. Nu wordt het tijd dat ik ook kritischer ga kijken naar de rest van mijn leven, zoals bij cosmetica en welke stappen ik nog kan zetten op het gebied van kleding. Het is in ieder geval een uitdaging.

Ben jij vegan? Of probeer jij jouw leven ook meer op een veganistische manier in te richten?

Liefs,

Tags: ,


3 responses to “Op naar een Vegan levensstijl

  1. Wat ontzettend goed van je! Ik ben zelf bezig met – een stuk – minder vlees eten. Ik geloof dat alle beetjes en stappen in de goede richting helpen!

    • Katja

      Hey Audrey, wat leuk om van je te horen en dank! Goed dat je al bezig bent met de eerste stapjes. Laat het me vooral weten als je opzoek bent naar makkelijke vegetarische recepten. πŸ™‚

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.