Raak me. Niet. – Laura Kneidl

Gepost op May 25 2020 door Katja in Boeken / 0 Comments

‘Raak me. Niet.’ van Laura Kneidl gaat over de achttienjarige Sage. Op haar verjaardag komt ze aan op de universiteit van Nevada.

Titel: Raak me. Niet.
Auteur: Laura Kneidl
Vertaler: Marijne Thomas
Verschenen: april 2020
Pagina’s: 430
Uitgever: Zomer & Keuning
Waardering: 8/10
Trigger warning: Trauma

Bedankt, Zomer & Keuning, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

‘Raak me. Niet.’ van Laura Kneidl gaat over de achttienjarige Sage. Op haar verjaardag komt ze aan op de universiteit van Nevada. Ze heeft niets: geen geld, geen huis, geen vrienden. Alleen de droom dat ze opnieuw kan beginnen en kan vergeten wat er thuis in Maine is gebeurd. In Nevada krijgt ze een bijbaantje in een bibliotheek, waar ze haar collega Luca ontmoet. Hij is alles waar Sage bang voor is, met zijn doordringende ogen, tattoos en ruige uiterlijk. Maar Luca is niet wie hij lijkt te zijn en hij laat Sages hart ook op een andere manier sneller kloppen.

Het komt niet heel vaak voor dat een boek uit het Duits naar het Nederlands wordt vertaald. Zonde! Ik ben dan ook blij dat Z&K een boek van onze Oosterburen heeft vertaald. Vanaf de eerste pagina werd ik meegenomen in het verhaal. Het boek bevat een behoorlijk heftig onderwerp die niet iedereen zal liggen. Vandaar dat ik een trigger warning in deze recensie heb geplaatst.

De opbouw in dit boek vond ik erg sterk. Wellicht dat het voor sommige mensen te traag zal zijn. De meeste New Adult boeken zijn met bepaalde scènes behoorlijk wat vlotter. Ook het heftige onderwerp in dit boek wordt heel langzaam opgebouwd. Ik vond dat juist heel goed gedaan. Ik leefde mee met de personages. Sterker nog, het voelde alsof ik er zelf bij was.  

Je leert de personages echt goed kennen. Sage is een mooi persoon die er alles op alles zet om haar verleden te vergeten. Maar het toffe aan dit boek is dat ze wel hulp zoekt. Ik begon me eigenlijk er al aan te storen dat er veel vrouwelijke personages bijna altijd hulp zoeken bij het mannelijke hoofdpersonage. Erg verfrissend om dus nu een andere kant in dit boek ziet.

Als een soort bonus kan je na het verhaal twee scènes lezen vanuit het oogpunt van Luca. Erg mooi hoe de auteur hem heel breekbaar en onzeker heeft weten te beschrijven. Dat smaakte van de ene kant naar meer. Aan de andere kant vind ik het misschien nog wel beter dat het verhaal zelf alleen vanuit het perspectief van Sage is geschreven. Door de trage opbouw leer je op die manier de personages goed kennen en dat beviel me juist wel.

Voor ik het wist had ik het boek van meer dan 400 bladzijden zo uitgelezen. Wat baalde ik toen het boek uit was! Het verhaal heeft een behoorlijke cliffhanger en ik lees het vervolg het liefst zo snel mogelijk. Gelukkig verschijnt (wanneer deze blogpost online is gegaan) het tweede boek morgen al. En heb ik de kans om snel door te lezen. Van de ene kant zie je het einde aankomen en aan de andere kant totaal niet. Gaat de auteur het echt wagen? Die vraag zal pas beantwoord worden in het volgende deel.

De auteur heeft een boek geschreven die zowel hartverscheurend als hartverwarmend is. Personages die enorm veel diepte hebben, de opbouw en de keuzes die de auteur in het verhaal heeft gemaakt, hebben ervoor gezorgd dat ik enorm heb genoten van deze New Adult. Oh, en ik wacht nu met heel veel geduld tot het volgende deel uit is.

Liefs,

Tags: , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.