Reizen met heimwee (update)

Posted on July 17 2018 by Katja in Reizen / 0 Comments

Op 25 april 2015 schreef ik een blogpost over reizen met heimwee. Ik wilde ‘m graag updaten, aangezien het reisseizoen voor de meeste mensen is aangebroken. Op deze blog vertel ik vaak over je laten verrassen wanneer je aan het reizen bent, maar dat zal ik je niet aanraden wanneer je last hebt van heimwee. Meer weten? Lees snel verder!

Side note: Ik ben geen expert, dit zijn tips die mij of mensen om me heen hebben geholpen.ย 

In 2015 kreeg ik van een lezer de volgende vraag:

Heb je ook tips voor mensen die eigenlijk wel willen reizen, maar, ook als ze met vriend/partner of familie/gezin gaan, snel last hebben van heimwee en naar huis willen? Dat is namelijk mijn probleem. Vooral de eerste week of de eerste dagen dat ik ver van huis ben, heb ik heel veel last van heimwee en wil alleen maar terug en kan niet zo goed genieten van de plek waar ik ben. Het kan ook een beetje te maken hebben met mijn autisme, waardoor ik me iets moeilijker kan aanpassen aan nieuwe situaties dan de meeste mensen. Ik wil wel graag de wereld zien, vooral Schotland en Ierland, maar dit is dus wel een punt voor mijโ€ฆ

Nogmaals wil ik deze lezer bedanken voor het stellen van deze vraag! In verband met de AVG wet mag ik je naam niet meer openlijk plaatsen, maar heel erg bedankt. ๐Ÿ™‚

Maak een reiskalender, tel de dagen af.
Deze reiskalender maak je zelf met Word, uit de losse pols of in je Bullet Journal. Maak er leuke tekeningen bij of plak plaatjes van je bestemming eromheen. Kruis elke avond voor je naar bed gaat een dag af. Zo ben je al een maand (of 2 dat hangt van jezelf af hoe groot jij de reiskalender maakt) van te voren bezig met je reisplannen. Je onderbewuste weet dit en laat het dan sneller toe. Waardoor je op reis minder snel last krijgt van heimwee.

Bereid je onderbewuste erop voor!
Want je onderbewuste zorgt er voornamelijk voor dat je last krijgt van heimwee. Dit is niet altijd het geval, maar vaak wel. Gebruik de vorige tip, maar doe ook andere dingen zoals plannen voor je reis. Of sta elke dag een moment stil dat je op reis gaat. Adem rustig in en uit.

Heb een planning
Dat zorgt ervoor dat je de hele dag bezig bent op plaats van bestemming. Plan dus geen tijd voor heimwee! Maar vergeet niet om te genieten. Heb je te veel gepland voor รฉรฉn dag? Ga dan niet stressen. Er zal vast ook een dag zijn waar je tijd over hebt.

Instrueer je reisgenoten
Laat je reisgenoten weten voor de reis waar ze met jou aan toe zijn. Heb het met ze erover dat je een planning hebt en hoe je er samen voor kan zorgen dat jullie allemaal leukย met elkaarย op reis kunnen gaan. Betrek ze ook bij de planning, want zodra jij last krijgt van heimwee zijn dit de mensen bij wie je terecht kunt.

Eet op vaste tijden!
Klinkt misschien raar, maar iemand met autisme kan dit de dagen maken of breken. Probeer de tijden van thuis aan te houden (als je thuis om 1 uur in de middag luncht, doe je dat op plaats van bestemming ook). Dit is trouwens wel een tip van een expert, dus deze kan ik je zeker aanraden om op te volgen.

Komt er iets leuk op je pad tijdens een wandeling?
Ga daar dan op af! Natuurlijk komt je planning door de war, maar zo help je jezelf stapje voor stapje om losser te worden. Voor de รฉรฉn lijken dit babystapjes, maar voor de ander zijn dit hele grote stappen.

Neem iets mee van thuis wat ruikt naar thuis en die de geur lang bij zich houdt.
Voor mij was dit een sjaal toen ik 3 jaar geleden in Engeland woonde. Zo kon ik lekker ongegeneerd even thuis ruiken terwijl ik stond te genieten van het Engelse landschap.

Donโ€™t push it!
Het meest belangrijke punt op de lijst vind ik zelf. Doe waar je jezelf prettig bij voelt. Gaat het echt even niet en heb je heimwee? Ga je emoties niet opkroppen! Het is niet erg om even een potje te huilen, dat lucht alleen maar op. Als je denkt dat ik nooit heb gehuild wanneer ik alleen op reis was, dan heb je het flink mis. Reizen isโ€ฆ soms zwaar klote. Maar vergeet niet dat het op het einde altijd waard is. Wanneer je het eerste stapje hebt gezet, dan ben je al een heel stuk dichterbij je doel.

Zeg: Ja! Tegen het avontuur.ย 
Als laatste wil ik je meegeven om het gewoon te doen. Dat klinkt heel simpel en ik weet als geen ander dat het soms heel moeilijk en zwaar zal zijn. Maar het is het waard! Hoeveel doelen ik heb bereikt, mezelf heb leren kennen en niet te vergeten hoeveel prachtige landschappen ik heb ontdekt. Als ik nooit โ€˜Jaโ€™ had gezegd was ik waarschijnlijk niet de persoon die ik vandaag de dag ben.

Liefs,

header31-860x280

Tags:


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.