Start YA-boekenweek Rotterdam

Posted on March 24 2015 by Katja in evenement / 5 Comments

Afgelopen zaterdag ging ik voor de start van het YA boekenweek naar boekhandel Donner in Rotterdam. Een lang maar gezellig dagje.

DSC_0002Een uur te vroeg zat ik daar met mijn goede gedrag naar het podium te staren. Gelukkig is de boekhandel groot genoeg om bijna te kunnen verdwalen, dus liep ik nog een paar rondjes. Langzaam werd het al drukker en ging ik alvast een plekje uitzoeken. Al snel kwamen Manon en Lisanne van het Best of YA team 2015 aan gelopen en kletsten we er op los over van alles en nog wat. Even later voegden Melisa en Esmee ook bij ons.

DSC_0003

Presentator en auteur Edward van de Vendel vertelde het publiek wat er ging gebeuren deze dag en om eerlijk te zijn was ik daarna not amused.

DSC_0004

Als eerste gingen er 5 young adults voor lezen van het project ABC yourself, daarna panelgesprek om af te sluiten met nog 5 young adults. Ze gingen voorlezen uit hun eigen geschreven werk. ABC Yourself is namelijk een project van Edward van de Vendel die motiveert en stimuleert jonge mensen om te schrijven. Ik vond het wel leuk, maar 10 was gewoon te veel. Daarnaast had ik gehoopt om meer te horen van de schrijvers die Donner had uitgenodigd om te komen, maar helaas pas op het einde werd daar een soort van aandacht aan besteed.

Het was zeker een volle bak! Mij kan je zien in dat groene jasje in het midden van de foto.

DSC_0008

Van links naar rechts: Marcel van Driel (auteur), Myrthe Spiteri (uitgever Blossom Books), Jean Christophe Boele van Hensbroek (uitgever Lemniscaat), 2 medewerkers van Donner waarbij de meest rechtse de leesclubs doet (mijn excuses deze namen kon ik niet vinden helaas en herinner ik mij ook niet meer).

DSC_0010

Het panelgesprek was zo ontzettend gaaf! Er vond meteen een discussie plaats over de vragen ‘Wat is young adult?’ en ‘Wat hoort niet bij young adult?’. Daarnaast hoort John Green wel tussen de YA te staan in de boekhandel? Lemniscaat vindt van niet, say what? Hun vinden het beter bij de romans passen. Oké check, dat begrijp ik een klein beetje. Persoonlijk vind ik het een echt YA boek.

Het panelgesprek mocht van mij langer duren, maar helaas kapte de presentator van de dag de discussie al veel te snel voor mijn gevoel af. Om weer terug te gaan naar de laatste 5 jonge schrijvers. Erg jammer want de discussie die ontstond was erg interessant ook veel mensen uit het publiek hadden vragen en een mening die ze wilden laten horen. Niet te vergeten de schrijvers die er deze dag ook aanwezig waren. Balen, want dit had zo leuk kunnen uitpakken. Maar de kans werd er niet voor gegeven.

DSC_0014

Manon en Lisanne gingen alvast klaar staan om de goodiebags uit te delen, nadat de laatste 5 jonge schrijvers aan de beurt waren geweest.

DSC_0016

Nou dat was het programma, daarna was de kans op een handtekening te vragen van één van de auteurs die aanwezig waren of een praatje te maken. Jammer genoeg was dat best wel kaal, ondanks dat de tafels mooi aangekleed waren. Het had er eerder mee te maken dat het behoorlijk awkward voelde. Sommige schrijvers hebben een hele open houding de ander weer niet. Daarnaast vond ik het soms best lastig om even een praatje te maken aangezien sommige auteurs met elkaar aan het kletsen waren. Geen probleem maar dat maakte voor mij als lezer het behoorlijk lastig om er tussen te komen.

Je kon merken dat de nadruk op het event echt lag op ABC Yourself, wat het voor de andere auteurs het ook best lastig maakte aangezien ze allemaal alleen maar voorgesteld waren. Dat was het.

Ondanks alles was het een hele gezellig middag met de meiden en heb ik nog een leuk praatje gehad met Myrthe Spiteri (uitgever Blossom Books, Sandra (uitgeverij Best of YA) en Kirsten (uitgeverij Best of YA).

DSC_0020

De ontzettend gave goodiebag!

DSC_0017

Een goed gevulde tas! Het panelgesprek was erg leuk, mijn vriendinnen waren er en ik heb een handtekening van Helen Vreeswijk en Tiny Fisscher. Dus mijn dag was helemaal goed. Als afsluiter van de dag heb ik nog gegeten met Melisa, Esmee en Manon op het station. Helaas moest Lisanne meteen naar huis, maar dat mocht de pret niet drukken.

DSC_0019

(Deze über gave dropjes zaten ook in de goodiebag!)

Samen met Manon stapte ik in de trein en zo hadden we nog een heel leuk gesprek. Het was zo leuk dat ik er met haar bij Utrecht uitstapte om ons gesprek voort te zetten. En natuurlijk nog even te kijken in de Bruna op het station.

Vind jij John Green meer passen tussen de YA of zie je het boek liever tussen de Romans?

Liefs,

  header31-860x280

Tags: , , , ,


5 responses to “Start YA-boekenweek Rotterdam

  1. Dan ben ik stiekem wel blij dat ik daar niet voor gereisd heb. Ik twijfelde nog of ik zou gaan, maar ik vond het toch te ver. En Myrthe had ik de avond ervoor al gezien haha.

  2. Ik vond de ABC Yourself schrijvers wel echt cool om te horen, nog leuker dan ik had verwacht. Wel ben ik het met je eens dat het panel nog wel wat langer had mogen duren, want die discussie was zeker boeiend. Verder had ik juist helemaal niet dat ik het lastig vond een praatje met auteurs aan te knopen. En ja ook wel jammer dat de andere schrijvers niet echt veel vertelden, maar dat had ik op zich ook niet verwacht omdat ik al uit de aankondiging dacht te begrijpen dat er alleen maar door hen gesigneerd werd. Trouwens cool dat je de 100 in je goodiebag had zitten!

  3. Leuk verslag, jammer dat de middag toch een beetje tegenviel. Ik ga vrijdag in Hoofddorp naar het gala ik ben heel benieuwd!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.