Taaldoelen 2024 | Koreaans, Frans en Japans

Gepost op January 12 2024 door Katja in Studeren / 0 Comments

Met deze taalstudie doelen, zal ik voor het einde van het jaar on route liggen om mezelf een polyglot te noemen. Lees je mee?

Een nieuw jaar, nieuwe kansen om bezig te gaan met taalstudies. Ik heb het niet onder stoelen of banken geschoven dat voor mij de afgelopen twee jaar heel pittig waren op persoonlijk vlak. Dat zorgde ervoor dat ik minder kon studeren. Ik vind dat heel jammer, maar aan de andere kant… het is ook heel belangrijk om aan mijn eigen herstel te denken. Talen studeren vergt behoorlijk veel werk en mentale ruimte. Als iemand die geen talenknobbel heeft, maak ik het mezelf niet makkelijk. Maar genieten van het bestuderen van talen doe ik heel erg! De afgelopen twee jaar focuste ik op wat wel lukt en shadowde ik heel veel. Ondanks alles zie ik ook veel progressie én ik heb nieuwe doelen voor 2024! 

Duits volledig naar B2 – focus op gespreksvoering 
Dit punt staat denk ik al twee jaar op mijn doelenlijst, maar het hoeft uiteraard niet te betekenen dat ik een doel altijd binnen een jaar haal. Een taal leren kost tijd en dat kan je niet forceren. Er is echter wel een maar, want ik heb zeker vooruitgang geboekt in de afgelopen twee jaar. Sinds eind 2023 kan ik eindelijk vlot Duits lezen! Ik ben daar heel erg blij mee, want daarmee heb ik dan eindelijk B2 niveau behaald. En ik lees nu ook manuscripten in het Duits voor werk. Ik heb zo’n groot doel behaald en daar wil ik graag op voortborduren. 
Voor 2024 is het mijn plan om me te focussen op gesprekken voeren. Basisgesprekken zoals in een winkel of restaurant kan ik al voeren. Soms vind ik het nog wel lastig om bepaalde woorden uit te spreken, maar gelukkig helpen mensen graag wanneer ze zien dat je moeite doet. Dit jaar ga ik eraan werken om naar B2 niveau te gaan met spreken! Thuis kan ik gelukkig oefenen omdat mijn moeder haar tweede taal Duits is, daarnaast hoop ik verschillende Duitse steden te bezoeken komend jaar zodat ik veel Duitse klanken begin op te pikken. 

Level 2 & 3 in Koreaans
Afgelopen jaar stond dit doel ook op mijn lijst, maar omdat mijn jaar heel anders verliep dan gehoopt, ging dit gewoon niet. En Duits had ook mijn focus in 2023. Echter, ga ik mijn focus taal omdraaien voor 2024! Duits “rolt” nu wel, daar maak ik me geen zorgen over, dat gaat komen met tijd. Voor Koreaans moet ik met mijn neus in de boeken.
De taalniveaus werken in het Koreaans anders dan bij de (meeste) Europese talen. Mijn huidige niveau zit denk ik ergens tussen de A1 en A2 in. Omdat Koreaans een toontaal is, weet ik dat dit een behoorlijke uitdaging is, maar ik kijk er naar uit. Ik merk dat het afwisselen tussen talen bij mij goed werkt. De methodes die ik gebruik om Duits en Koreaans te leren zijn geheel anders en ik vind dat persoonlijk erg prettig. Daarnaast is het me opgevallen dat het leren van twee verschillende talen elkaar enorm versterkt in mijn eigen denkproces. Voor mijn gevoel gaat het leren van talen juist sneller, omdat ik me verdiep in de talen en daardoor de talen in verschillende perspectieven zie. Dit is iets wat voor mij goed werkt en ik ben blij dat ik op deze manier een duidelijk plan heb hoe ik de talen leer. 
Maar goed, ik hoop dat de volgende stap is dat ik naar level 2 en hopelijk zelfs level 3 ga. Waardoor mijn niveau hopelijk aan het einde van het jaar op B1 ligt. 

Frans A2 
In 2023 switchte ik van Italiaans naar Frans. Italiaans heeft een andere zinsstructuur dan Frans, en ik merkte al snel dat Frans mijn voorkeur heeft. Maar ik maakte ook de switch in verband met de toekomst voor mijn werk. Hierin is het ook een stuk handiger als ik meer Frans leer. Maar mijn niveau in de taal? Oef, ik vind het zo lastig om te zeggen. Ik verbaas mezelf elke keer weer over mijn kennis van de Franse taal. Mijn kennis is ongelooflijk verspreid. Voor 2024 heb ik besloten dat ik aan het begin ga beginnen. Dan voelt het maar in het begin even heel schools. Ik ga liever door de beginstof heel vlot heen, dan dat ik iets mis. En dan uiteindelijk hoop ik eind dit jaar op A2 niveau te zitten. 

Start met Japans leren
Maar waarom zou ik Japans willen leren? Op het moment is het helemaal niet mijn plan om vloeiend Japans te spreken. Ik wil een basis kunnen en dat is het, maar ik heb wel verschillende redenen waarom. Ten eerste, wil ik de overeenkomsten begrijpen tussen Koreaans en Japans. Ten tweede, ik wil meer over het ritme van de Japanse taal leren. Ik lees steeds meer manga’s en soms ben ik benieuwd waarom het verhaal op een bepaalde manier is opgebouwd. Ik werd verliefd op de Koreaanse taal toen ik een K-drama zag en opeens het ritme van de taal begon te begrijpen. Dat niet alleen, ik begon de gehele serie een stuk beter te begrijpen toen ik eenmaal doorhad hoe de taal in elkaar zat.
Hoe ik de taal ga leren, ga ik nog even uitpuzzelen. Ik heb al goede werkboeken op het oog, maar misschien wil ik het toch iets simpeler aanpakken. Hier ga ik me dus nog even over buigen en zal er binnenkort op terugkomen wanneer ik mijn studieplannen voor elke taal in blogs giet. 

Road to polyglot!
Nog even en ik kan mezelf voor mijn 30ste nog een polyglot noemen en dat lijkt me zo leuk. Niet omdat ik dan meerdere talen spreek, maar juist omdat ik dan heel veel heb geleerd van allemaal verschillende talen waar ik een band mee heb. Daarnaast haal ik onwijs veel plezier uit het leren van talen. Het is naast lezen een van mijn favoriete hobby’s. Ik heb zin om dit jaar mijn progressie te zien en alle inzichten die ik krijg wanneer ik een taal bestudeer.

Wat zijn jouw taaldoelen voor 2024?

Liefs,

Tags: , , , , , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.