Uit je comfortzone

Posted on July 22 2019 by Katja in Schrijfsels / 0 Comments

Uit je comfortzone stappen is doodeng, maar eigenlijk één van de beste dingen die je zo en nu en dan voor jezelf kan doen!

Mijn handen beginnen te zweten, mijn hart slaat een slag sneller en mijn blaas lijkt na elk toiletbezoek weer vol te zijn. De zenuwen om uit mijn comfortzone te stappen. Spannend, eng en al die gierende zenuwen.
Maar dan dat euforische gevoel wanneer het je is gelukt. Alsof je de top van de berg hebt bereikt en al die zenuwen maken het gevoel van overwinning alleen nog maar beter. Van het uitzicht kan ik genieten met name wanneer ik dan nog meer bergen zie en ik een toekomstbeeld krijg van al die nog komende overwinningen, dat is het moment dat ik alweer uit kan kijken naar mijn volgende avontuur!

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.

Pipi Langkous

‘Falen’ bestaat niet
Om bovenstaande quote moet ik altijd weer even glimlachen als ik het ergens lees. Dat je iets nog nooit hebt gedaan betekent het niet dat je het niet zou kunnen. Om eerlijk te zijn was dat ook mijn tactiek toen ik begon met stagelopen/werken. Tijdens mijn eerste stage voor de boekenwereld werkte ik op de afdeling marketing. Ik had er niet voor gestudeerd of had er eerder in gewerkt. Maar voor mijn blog had ik het één en ander al geleerd. Ik begreep hoe het werkte en de rest zou ik wel leren tijdens die stage.

We zijn bang om te falen en daardoor ook bang om onze comfortzone te verlaten. Falen dat is echt zo’n begrip die is ontstaan uit de sociale constructie van de maatschappij. Mag ik je een geheim verklappen? Falen bestaat namelijk helemaal niet. Het is ontstaan door de maatschappij, omdat mensen bang zijn voor wat een ander over ze denkt. Falen doe je niet voor jezelf, dat doe je voor een ander. Maar het bestaat niet, dus waarom zou je je er dan nog mee bezighouden? Zo zonde, want al die energie kan je goed gebruiken om bijvoorbeeld uit je comfortzone te stappen, om die bergen te beklimmen.

Overschatten en onderschatten
Nog zoiets: mensen overschatten wat ze kunnen op een dag, maar onderschatten wat ze kunnen bereiken in een jaar. Wat heeft dat nou te maken met uit je comfortzone stappen? Nou eigenlijk… heel veel! Het hangt ook samen met falen. We hebben die to do lijsten en we schrijven en we schrijven maar. En dan voelt het als falen als we aan het einde van de dag niet alles hebben kunnen afstrepen. Maar vergeet dat allemaal maar. Stop.
Wees trots op wat je wel hebt kunnen doen op een dag. Ook als dat betekent dat je een keer een dag in bed hebt gelegen. Geef jezelf niet het gevoel dat je hebt gefaald, maar geef jezelf een schouderklopje voor het feit dat je je rust hebt gepakt. En morgen? Dat zie je dan wel.

Op de dagen dat ik wel productief ben, dat ik bezig kan gaan met alles wat ik graag zou willen doen. Dan zijn er de momenten dat ik mijn dromen wil volgen en vaak betekent dat voor mij dat ik uit mijn comfortzone zou moeten stappen. Altijd wanneer ik bang ben, dan beeld ik me in wat het ergste is wat mij kan gebeuren. Voor mij is dat eigenlijk altijd ‘doodgaan’. Nou bij alles wat ik wil doen is er 100% kans dat dat niet uit zal komen. Het geeft mij de rust en zorgt ervoor dat ik mijn zenuwen kan bedwingen en hup gemakkelijker uit mijn comfortzone kan stappen.
Door deze stappen te maken en het dag voor dag te bekijken, kan ik na een jaar op prachtige resultaten terugkijken.

Wees je eigen rolmodel
Bij de vraag of ik een idool heb, had ik eerder nooit een antwoord. Er zijn mensen waarvan ik wil leren. Maar laten we eerlijk zijn, die mensen hebben niet hetzelfde levensverhaal als ik. We zijn in een ander milieu opgegroeid, hebben andere dingen meegemaakt en bovendien heeft ieder zo zijn eigen verhaal. Dus waarom zou ik iemand anders als mijn rolmodel zien dan de mezelf van morgen?
Door iemand anders te zien als idool zit je eigenlijk weer in die vicieuze cirkel van de sociale constructie ‘falen’. Je kan namelijk nooit hetzelfde bereiken als iemand anders, vanwege de redenen die ik hierboven heb genoemd. Maar wat je wel kan doen is om te durven om je eigen rolmodel te zijn. Aan jezelf werken om morgen een betere versie van jezelf te zijn. We zijn niet op de wereld gezet om te zijn als ieder ander, hetzelfde leven te leiden en om in onze comfortzone te blijven.

Uit je comfortzone
Je comfortzone is de ruimte waar je je fijn bij voelt. Maar door er zo nu en dan even uit te stappen kan er een hele wereld voor je open gaan. Nieuwe bergtoppen bereiken, je dromen uit laten komen en zelf als persoon kunnen groeien. Vergeet de angst wat een ander van je denkt, falen bestaat niet, wees je eigen rolmodel en voor je het weet stap je zo zonder al te veel moeite uit je comfortzone.

Liefs,

Tags: , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.