Zonderling – Laini Taylor

Gepost op July 18 2019 door Katja in Boeken / 0 Comments

Opzoek naar een magisch boek vol dromen? Dan ben je bij het nieuwe boek van Laini Taylor Zonderling op het juiste adres.

Titel: Zonderling
Auteur: Laini Taylor
Verschenen: april 2019
Pagina’s: 432
Uitgever: Best of YA
Waardering: 9/10

Bedankt Best of YA voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

De droom kiest de dromer, niet andersom. Lazlo Strange, oorlogswees en junior bibliothecaris, vreest dat zijn droom slecht gekozen heeft. Al sinds zijn vijfde is hij geobsedeerd door de mythische verloren stad Weep, maar het vergt meer moed dan Lazlo in zich heeft om de halve wereld over te steken en naar de stad op zoek te gaan. Dan doet zich een prachtige kans voor: een held genaamd de godendoder en een groep legendarische krijgers heeft zijn hulp nodig bij het oplossen van een mysterieus probleem. Lazlo moet deze kans grijpen of zijn droom voor altijd verliezen.

Waardoor werd Weep tweehonderd jaar geleden gescheiden van de rest van de wereld? En wie is de blauwe godin uit Lazlo’s dromen? Hoe kon hij over haar dromen voordat hij wist dat ze bestond? En als alle goden dood zijn, waarom lijkt zij dan zo echt?

Een tijdje terug zag ik de Engelse variant staan in de boekhandel. Ik was bang dat geen van de boeken van de auteur ooit nog naar het Nederlands vertaald zou worden, dus wilde ik misschien dan toch haar boeken in het Engels proberen. Maar Taylor schrijft behoorlijk complex, dus besloot ik om mijn geld maar aan een ander boek uit te geven. Vervolgens was ik zo blij om te horen dat Best of YA haar nieuwe boek Zonderling ging vertalen! Van de uitgeverij ontving ik dan ook dit prachtige exemplaar, echt een baksteen van een boek.

Lazlo Zonderling wordt als baby gebracht bij de monniken. Niemand had verwacht dat hij het zou overleven. Als kind zag hij er zo ziek uit. Maar wonder boven wonder knapt de baby op en groeit hij uit tot een grote dromer. Lazlo is geobsedeerd door de mythische verloren stad Ween. Hij verwacht dat het blijft bij dromen. Maar uiteindelijk krijgt hij de kans om het klooster te verlaten en wordt hij een junior bibliothecaris. Heel wat dromen en jaren later krijgt hij opnieuw een kans. Deze keer om de halve wereld over te reizen om de stad Ween te zoeken. Zonderling heeft zo veel vragen, want wat betekenen zijn dromen en bestaat Ween nog echt?

Zonderling is één van de complexte YA boek die ik in tijden heb gelezen. Taylor heeft een bijzondere schrijfstijl. Beschrijvend, vol met details en poëtisch. Het is zo mooi om te lezen, maar tegelijkertijd haalt het wel de vaart uit het verhaal waardoor ik een stuk langer over het boek heb gedaan dan gehoopt. Want jezelf dwingen om sneller te lezen gaat gewoonweg niet. Je zal dan struikelen over de prachtige schrijfstijl van de auteur.

Dit boek was precies wat ik nodig had! De laatste tijd merk ik dat ik ouder word en dat ik daarom steeds kieskeuriger word welke YA ik lees. Maar Zonderling heeft oudere personages en dit boek behoort zeker tot de bovengrens van YA. Er is een vertelperspectief (er zijn meerdere vertelperspectieven in dit boek) die iets jonger is, maar die is zo bijzonder dat ik het niet echt merkte. Dat was de stem van één van de goden. Ik was eerst bang dat de meerdere vertelperspectieven en al de wat zwaardere schrijfstijl zou zorgen dat het verhaal te traag zou zijn. Ook omdat je als lezer al zo erg moet opletten met dit verhaal. Maar het was juist die mix van verhaalperspectieven dat ik het boek nog leuker vond!

Het einde smaakte meteen naar meer. Gelukkig is het al bevestigd dat het boek vertaald zal worden en dit najaar in september al uit zal komen. Yes, we hoeven niet lang te wachten op het vervolg. Ik kijk er zo naar uit hoe het verhaal verder gaat. De setting is namelijk zo mooi beschreven en danst op een melodie voor mijn ogen wanneer ik het aan het lezen ben. De auteur heeft absoluut een parel weten te creëren met Zonderling en ik ben zo blij dat Best of YA de keuze heeft gemaakt om dit boek uit te geven.

Houd jij van verhalen vol met details en een poëtische schrijfstijl?

Liefs,

Tags: , , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.