Van MBO naar HBO

Gepost op October 10 2017 door Katja in persoonlijk, Schrijfsels / 6 Comments

Als een student HBO met een MBO diploma op zak merk ik helaas vaak dat er verschillende mensen vooroordelen hebben over het MBO. Dit vind ik erg vervelend en waarom dat kan je lezen in deze post.

Note vooraf: Het kan zijn dat dit stuk je kwetst, verdrietig of boos maakt. Misschien wel alle drie. Maar wat veel mensen zeggen over het MBO kwets mij, maakt mij verdrietig en boos.

Storytime

Ik loop stage bij de ISVW, Internationale school voor Wijsbegeerte. En ik mag mezelf de allereerste HBO student noemen die werkt op het cursusinstituut. Ik ben onwijs blij dat ik deze kans heb gekregen en dat ik nu een weg maak voor komende HBO studenten, zodat ook zij hier stage kunnen lopen in de toekomst. Aangezien ik de eerste HBO student ben betekent het helaas dat niet alles in één keer even vlekkeloos gaat. Dit heeft er meer mee te maken, dat andere mensen niet gewend zijn dat er geen WO student daar stage loopt. Er zijn verwachtingen die ik gewoonweg niet waar kan maken als HBO’er. Onlangs gebeurde er het volgende:

Tijdens een vergadering werden er verschillende woorden gebruikt die ik niet begreep. Ik ben zo’n iemand die dan gaat uitzoeken wat die woorden precies betekenen. Ik vroeg wat die woorden betekenden. Het had iets te maken met promoveren, zodat je een doctorsgraad kan krijgen. Iemand maakte de opmerking naar mij dat ik dat ook kon doen in de toekomst. Zolang ik maar een VWO diploma heb. Laat ik die nou net niet hebben. Ik vertelde toen dat ik een MBO diploma had en dat ik nu een HBO studie deed, dus dat die weg naar een doctorsgraad voor mij te lang zou zijn. Verschillende wenkbrauwen schoten toen omhoog. Geen VWO diploma? Maar een MBO?

Mensen keken mij aan met medelijden. Ik zag het in hun ogen wat ze eigenlijk wilden zeggen: arm kind. Nee, dat ben ik niet. Ik trok meteen mijn mond open en maakte ze even duidelijk dat ik trots was op mijn MBO diploma. Dankzij die studie heb ik inzichten gekregen die ik nooit zou hebben gekregen wanneer ik op de middelbare school zou hebben doorgeleerd.

De vooroordelen

Wanneer ik iemand ‘slecht’ hoor praten over MBO’ers, dan voel ik me meteen aangesproken. Tot ik mijn HBO diploma binnen heb zie ik mezelf als een MBO’er die op het moment een HBO studie doet. Wanneer ik die persoon erop aanspreek krijg ik meteen te horen dat ze mij daarmee niet bedoelen. Want nee, volgens hun gedraag ik mij niet als een MBO’er. Mag ik dan vragen hoe volgens jou een MBO’er dan zou moeten zijn? Er bestaat niet zoiets als standaard gedrag. Als dat zo was dan kan ik HBO’ers en WO’ers ook over één kam scheren. Dus ja, ik word gekwetst wanneer mensen de opmerking maken dat ik niet ben zoals een standaard MBO’er. Zelf nu ik een HBO studie volg.

Trots op mijn MBO diploma

Ik ben onwijs trots op mijn MBO diploma en dat zal zo blijven zelfs wanneer ik een HBO diploma haal. Aangezien ik zonder, het andere niet kon doen. Tijdens mijn MBO studie heb ik gezien dat dit een groep mensen zijn die werken en dan ook keihard werken en veel fysiek te lijden krijgen. Dit is de groep die ervoor zorgt dat de wereld blijft draaien. Van de ouderenzorg tot verplegers. Het is niet gek dat ik deze sectors noem. Ik zag deze studenten op school er alles voor geven om andere mensen te kunnen helpen.

Op weg naar een HBO diploma

Ik ben hard op weg om mijn HBO diploma te halen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Wanneer je van het MBO komt is er een gat naar het HBO. Er zijn namelijk dingen die ik had gemist en daardoor niet goed begreep hoe ik het moest doen. Het ging soms over hele simpele dingen, zoals het maken van een essay of het schrijven van een betoog. Dit heb ik op school nooit geleerd en op het HBO moest ik het al kunnen. Met name in mijn eerste jaar heb ik moeten zwoegen op elk stuk die ik schreef. Gelukkig ging het in leerjaar twee al een stuk makkelijker, maar toch merk ik dat ik als MBO’er benadeeld word.

Mijn vraag aan jou als lezer

Als laatste heb ik een vraag aan jou als lezer. Zou je naar iedereen willen kijken met een openblik? Of je nou van het MBO, HBO, WO of alleen een middelbare school diploma op zak hebt. Plaats alsjeblieft niemand in een hokje. Welke studie jij of een ander hebt gedaan zou niet moeten uitmaken. Ik vind het juist leuk dat mijn vrienden allemaal een totaal andere achtergrond hebben. Iedereen heeft daardoor een ander inzicht en een andere kijk op de wereld. Ik denk dat dit mijn leven verrijkt.

Liefs,

Tags:


6 responses to “Van MBO naar HBO

 1. Dit merk ik bij mezelf ook zo. HBO/MBO wordt bij VWO/Gymnasium zo ondergewaardeerd qua niveau van leren (over het algemeen). Universiteit is het en het is Zoooooo zonde om HBO/MBO te doen… (niet mijn woorden). Toch merk ik dat je op de uni zoveel praktijk mist en alleen maar theorie leert vooral. Dat tov HBO en zeker van MBO. Verder is knapper van iemand die MBO doet daarna HBO doet en wie weet zelfs nog WO master, omdat ze zoveel doorzettingsvermogen tonen. En mensen met MBO, HBO ervaring weten heel wat meer van bepaalde dingen soms dan mensen die alleen WO doen. Dat is dan weer een voordeel. Mensen denken bij MBO vaak aan een bepaalde groep, maar vergeten dat daar ook weer 4 niveaus in zijn.

  Goed stuk Katja, volg je dromen!

 2. Wauw, wat een sterk stuk Katja. Ik herken die neerbuigende reactie erg goed aangezien ik zelf ook alleen een MBO diploma heb.
  Vaak zelfs word beweert dat dat niet echt geldt omdat ik dat diploma middels een avondschool heb gevolgd. Na de middelbare school durfde ik namelijk nier verder te leren met leeftijdsgenoten omdat ik enorm werd gepest op school. Dat heeft littekens achter gelaten die me tot op de dag van vandaag nog dwars kunnen zitten.
  Ook had ik nooit een goed idee van welke kant ik op wilde. Wat ik wilde worden. Ik ben zo iemand die pas omstreeks haar 23e heeft ontdekt wat me écht gelukkig maakt en waar ik gepassioneerd over ben.
  Daarom ben ik erg blij met het avondschool diploma wat ik heb behaald. Daarmee kon ik iig een baan vinden in de administratie. Niet bijzonder glamorous, maar it pats the bills. En ik kon daardoor al mijn vrije tijd besteden zoals ik wilde (zonder huiswerk en pittige opdrachten).
  Vaak merk ik dat mensen op mij neerkijken vanwege mijn opleiding en dat steekt wel. Mijn MBO diploma lijkt voor hen vaak niet eens te tellen omdat ik een avondopleiding heb gevolgd om die te behalen (hallo, ik heb er nog steeds aan alle eisen van een MBO student voor moeten doen denk ik dan).
  Dit artikel vond ik dan ook erg tof om te lezen. Dankjewel

  • Katja

   Wow, Joany! Jij bedankt voor je reactie! Ik ben blij dat je zo openlijk je mening en persoonlijke ervaringen wilde laten horen. Ik heb mijn diploma ook in deeltijd (één keer in de week voor een paar uurtjes naar school) gehaald. Nu opnieuw doe ik mijn studie deeltijd en dat levert vaak scheve blikken op, maar dat is dan maar zo. Nogmaals dank!

 3. Zo herkenbaar. Ik ben zelf ook via mbo naar hbo en nu mijn master gegaan maar mensen spreken altijd heel neerbuigend over t mbo. Als ik dan wel eens zeg tegen een persoon van zo ben ik er ook gekomen krijg je echt vreemde gezichten alsof ze denken hoe kan een mbo-er nu een masterdiploma gehaald hebben? Je hebt VMBO gedaan? En je bent leerkracht… ja en… betekent dat dat ik een slechtere leerkracht ben dan iemand met havo? Ik kan er net zo slecht tegen als jij en neem van mij aan… ook als je dat hbo diploma hebt gaan mensen nog zo reageren… als je laat horen dat je je mbo eerst hebt gedaan… al studeer je cum laude af…

  • Katja

   Wauw, wat onwijs tof dat je je hebt opgewerkt! Ik ben blij om te lezen dat je het zo openlijk bespreekt!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.