Van YA naar Literaire Romans

Posted on March 23 2019 by Katja in Boeken / 3 Comments

Terwijl ik een YA dichtsla merkte ik dat ik iets had gemist. Nee, het lag niet aan het verhaal. Het lag aan mij. En misschien ook een beetje aan het feit dat ouder word.

YA boeken zullen altijd mijn favoriete boeken blijven. Het zijn de boeken die mij het meest hebben geleerd, in welke boeken ik helemaal de wereld voor een moment kan verlaten en dankzij heb ik een groot deel van mijn vrienden leren kennen. Maar nu mijn studie er al een paar maanden op zit en ik sinds geen filosofie boek meer heb aangeraakt (behalve dan voor de verhuizing), mis ik de verschillende lagen in het verhaal. Ik had me nog niet eerder gerealiseerd hoe leuk ik filosofie boeken vind tot nu ik ze bijna niet meer lees.

Daarnaast ben ik altijd dol geweest op proza en de literaire romans. Boeken met nog wat meer lagen. Hiermee bedoel ik niet zozeer de diepgang altijd mee, want ik zie absoluut de diepgang in heel veel YA boeken. Met de lagen bedoel ik eigenlijk een filosofische theorie achter het verhaal of een bepaalde melodieuze manier van vertellen. Sinds het einde van mij studie mis ik dat soort boeken best wel. Ik heb besloten om die boeken daarom meer op te gaan pakken in de toekomst.

Op YA gebied heb ik besloten om bijna alleen nog maar de boeken op te pakken die vallen onder de bovengrens van YA. Ik merk namelijk dat ik ouder begin te worden en dat ik me lang niet meer in ieder personage kan inleven. Daarnaast wil ik ook wat meer volwassenere personages die meer aansluiten bij mijn belevingswereld.
Ik merk dat ik sneller kies voor een YA fantasy dan voor en YA contemporary. Omdat fantasy nog een hele wereld heeft die ik niet ken. Het is voor mij dan eigenlijk een extra element waardoor ik de boeken net wat leuker vind. Nog even over de bovengrens van YA. Ik ben enorm blij dat die bovengrens er is gekomen. Je merkt dat in het YA fonds steeds meer verschillende soorten boeken komen.

Maar waarom literaire romans? Ik denk dat het meestal alles bevat wat ik zo leuk vind. Er zijn veel van dat soort boeken geschreven in proza. Het zijn niet altijd oudere personages, maar je bekijkt ze wel met een geheel andere blik. Het is eerder een bestuderende blik dan echt altijd inleven. Ik vind het fijn om personages zo nu en dan ook van een afstand te bekijken. En ik blijf nou eenmaal dol op het filosofische randje. Daardoor heb ik het idee dat ik als persoon tijdens het lezen word uitgedaagd om het verhaal volledig te begrijpen.

Laten we ook niet vergeten dat ik ouder word en met een studie die ik achter de rug heb, is het ook niet zo gek dat ik een ander soort boek wil lezen. Tegenwoordig koop ik ook geheel andere boeken, maar YA zal toch wel blijven. Ik kijk enorm uit om dit jaar weer naar YALFest te gaan en bij deze blog past YA ook wel het beste. Maar ik denk wel dat ik op dit stukje internet wel meer de boeken ga laten zien met dat filosofische randje. Natuurlijk bekijk ik per boek, omdat ik wel graag zou willen dat het bij de doelgroep aansluit van jullie als lezers.

Wat voor boeken lees jij het liefst?

Liefs,

Tags:


3 responses to “Van YA naar Literaire Romans

  1. Leuk om te lezen! Ik merk dat ik ook steeds minder young adult lees maar steeds meer geΓ―nteresseerd ben in non-fictie boeken over verschillende aspecten van het leven. Voor de afwisseling vind ik het wel fijn om tussendoor af en toe een YA te lezen!

    • Katja

      Oeh, ja non-fictie lees ik ook steeds meer! De afwisseling met YA maakt het inderdaad erg fijn.

  2. Ik heb de laatste tijd juist vaker dat ik een middle grade wil lezen: omdat daar vaak echt thema’s in naar voren komen die de tieners doormaken. In veel YA gaat die thematiek verloren.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.