Vergeet niet te leven!

Gepost op 28 oktober 2019 door Katja in Schrijfsels / 5 Comments

Druk met werken, stage, school of wat dan ook. Je sociaal leven, zichtbaar zijn op social media en wat niet eigenlijk? Maar is dat wel leven?

Leven, wat betekent dat? Dag in, dag uit zijn we er allemaal mee bezig. Maar de vraag zelf is wat me lang kan wakker houden tot diep in de nacht. Bang zijn dat ik het niet voldoende doe dat leven. Terwijl je alleen jezelf kan falen als je er over nadenkt. Verwachtingen die je zelf hebt en niet na kon komen.

De meeste mensen verklaren me voor gek dat ik het niet heb. En dat is internet op mijn mobiel. Ik moet toegeven dat ik zelf wel de humor ervan kan inzien. Mijn werk is nog nooit zo online geweest als op het moment en juist ik heb geen internet op mijn mobiel.
Maar eigenlijk is het enorm bewust. Doordat mijn werk al zo online is, kan ik het waarderen wanneer het er niet is. Even niet in contact staan met de hele wereld met één druk op de knop. In plaats daarvan in contact staan met de hele wereld door er op uit te gaan. Ik weet dat er verschillende apps zijn om mijn leven zogenaamd makkelijk te maken, maar op reis vind ik het heerlijk om op een kaart uit te puzzelen waar ik naartoe moet.
Of wanneer ik bij een vriendin ben aan de andere kant van Nederland niet afgeleid te kunnen raken van mijn mobiel die een geluid maakt. Omdat ik blijkbaar een like heb op een Instapost of iemand heeft me een tweet gestuurd. Niet te vergeten de tientallen mails die ik op een dag binnenkrijg.

Als ik ergens ben, dan wil daar zijn. In dat moment leven en genieten. Herinneringen maken die me hopelijk de rest van mijn leven bij me mogen blijven.

Op werk was ik de persoon die meestal het licht aan deed. In de ochtend vroeg beginnen nadat ik een fietstocht had gemaakt om er te komen. De rust nemen voordat ik aan mijn dag begon. En ja, ik heb het altijd heerlijk gevonden om als eerste op kantoor te beginnen. Want dat betekende ook dat ik als eerste weer weg mocht. Als mijn werk is gedaan voor de dag, dan is het gedaan. Niet alles hoeft perse vandaag, want als het genoeg is geweest dan is dat nou eenmaal zo. Morgen is er weer een dag. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik moest overwerken of dat ik me moet uitsloven om me zelf te bewijzen. Ik doe mijn werk en dat doe ik met liefde. Maar ik ga me niet een slag in de ronde werken voor iets wat me binnen een week kan vervangen. Ik ben hier nu en ik wil graag ook nog in de toekomst er zijn. Genieten. Dat betekent niet dat het leven altijd even leuk is. En dat is oké, dat zorgt er juist voor dat ik de goede momenten juist meer kan waarderen.

Iets wat ik geleerd heb dit jaar is om meer voor mezelf te zorgen in het nu en niet een keer voor later. Ik was altijd bezig met mijn volgende strategie of plan. Vaak kwam daar ook een verhuizing bij kijken, een nieuwe werkplek en wat eigenlijk niet nog meer? Ik maakte het mezelf niet makkelijk. Daar ben ik me enorm bewust van. Nu zorg ik voor mezelf door – wellicht suf, maar fantastisch – uitgebreid de tijd te nemen om te koken. Daar had ik nooit de tijd voor en eigenlijk ook de afgelopen jaren de keuken niet voor. Ik ben er dol op… audioboek aan en hup een nieuw vega(n) recept uitproberen.

Dat is niet het enige wat ik anders ben gaan doen. Ook ben ik oude hobby’s aan het oppakken zoals tekenen en schilderen. Ik heb het altijd zo ontzettend leuk gevonden en dat is na al die jaren niet veranderd. Deze activiteiten en koken zorgen ervoor dat ik meer in het hier en nu leef. Dat is voor mij leven. Hoe graag ik ook groot mag dromen als mijn basis (vandaag) niet goed gaat, waarom zou ik dan nu al denken aan morgen?

Internet uit, audioboek aan om vervolgens te gaan koken en hopelijk vanavond weer te gaan tekenen.

Hoe zorg jij ervoor dat je meer in het hier en nu leeft?

Liefs,

Tags: , ,


5 responses to “Vergeet niet te leven!

 1. Wat een mooie blog! Ik probeer heel bewust de natuur in te gaan of een avondje met familie/vrienden doorbrengen. Dat zorgt er echt voor dat ik in het nu leef. Soms lukt dat hele periodes niet, andere momenten gaat het juist weer veel makkelijker.

  • Katja

   Bedankt Marieke! Inderdaad, de ene keer gaat het gemakkelijker dan de andere keer. Maar goed dat je activiteiten hebt die je helpen om in het nu te leven.

 2. Leuk geschreven, Katja. Inderdaad, van die kleine momenten doen er toe en zorgen ervoor dat je echt ‘leeft’. Ik heb juist geleerd om meer rust te nemen en niet door te slaan in de dingen die ik doe. Tekenen en bulletjournalen zorgen ervoor dat ik wat rustiger ben in mijn hoofd. Maar soms is het ook gewoon écht niets doen. Uit het raam kijken naar een vogeltje, wandelen in de natuur. Daar laad ik weer van op. Goed dat je daar bewust voor kiest. Dat probeer ik ook zeker te doen.

  • Katja

   Bedankt Paula! Goed dat je meer je rust neemt. Tekenen en bulletjournalen helpen mij ook enorm om het rustiger te krijgen in mijn hoofd. Super goed hoe bewust jij er al van bent. 🙂

 3. Niet eigenlijk, maar tussen wetk, drie kids en een huishouden blijft er gewoon ook veel minder tijd over. Ik ben soms blij dat ik de dag weer doorgekomen ben haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.