Vers deeg – Claudia Damen

Posted on December 29 2020 by Katja in Boeken, koken / 4 Comments

Hoe maak je zelf naan, tortilla’s, croissants of een brioche? Met Vers deeg leer je de basis van het bakken, met waar nodig een handig stappenplan.

Titel: Vers deeg
Auteur: Claudia Damen
Verschenen: oktober 2020
Pagina’s: 208
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
Waardering: 9/10

Bedankt, Sebes & Bisseling Literary Agency, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Hoe maak je zelf naan, tortilla’s, croissants of een brioche? Met Vers deeg leer je de basis van het bakken, met waar nodig een handig stappenplan. Bovendien volgt na elke basistechniek een aantal recepten waarin je het geleerde kunt toepassen. Heb je zelf brood gemaakt en wordt het oud? Verwerk het dan in een uiensoep of een lekkere caesarsalade. Met ruim tachtig recepten voor zoet en hartig laat Claudia Damen zien hoe je basisrecepten kunt uitbouwen naar bijzondere en moeilijkere gerechten.

Al een tijdje wilde ik meer gaan koken/bakken met deeg, maar ik vond het idee beangstigend. Bij het maken van ingewikkeldere recepten ben ik namelijk bang dat ik een stap vergeet en dat vervolgens het hele recept mislukt. Toen kreeg ik de vraag van Sebes & Bisseling of ik het leuk zou vinden om met dit boek aan de slag te gaan. Ik twijfelde geen moment, want toch wilde ik het aan om met deeg te gaan werken.

Schrijfstijl
Het fijne aan de schrijfstijl van de auteur, Claudia Damen, is dat ze erg duidelijk is met uitleggen. In maar een aantal stappen neemt ze je soepel mee door een heel recept. Ik vind het prettig dat ze uitlegt wat ik kan verwachten en wat ik vervolgens moet doen als dat gebeurt. Dat mis ik vaak in andere kookboeken, maar niet bij Vers deeg. Laat ik eerst vertellen hoe dit boek is opgebouwd voor ik het verder zal hebben over de schrijfstijl.

In het voorwoord noemt Claudia hoe dit boek tot stand is gekomen, daarnaast beschrijft ze  in aparte hoofdstukken wat handig is om in huis te hebben aan keukengerei en de basiskennis met technieken over brood. Fijn, want zo kan ik zelfs als beginner meekomen met de recepten.

Basisrecepten
Vervolgens is het boek zo opgebouwd dat elk hoofdstuk begint met een basisrecept en daarna volgen recepten met wat je erbij kan maken of wat je kan doen met delen van het basisrecept. Zoals bij pizzadeeg kan je drie pizza’s maken of je maakt twee pizza’s en een kaasbrood. Dit vind ik onwijs prettig, want zo kan ik meteen meerdere dingen maken zonder dat het me veel extra tijd kost. Daarnaast is Claudia er goed in om dingen niet weg te gooien, maar juist te gebruiken voor andere gerechten. Zeker fijn om voedselverspilling tegen te gaan!

Bij de basisrecepten staat de moeilijkheidsgraad aangegeven en elk recept wordt ingeleid met een schrijfsel van Claudia bijvoorbeeld over de herkomst van het recept of hoe ze bij het recept is gekomen.

De weegschaal
Het enige wat me stoorde was dat er een aantal keer wordt gepraat over “sorry voor de extra kilo’s” of over de weegschaal etc. Waarom? Bij een gebalanceerde levensstijl is dat toch niet nodig? En alsnog al zou je er wel van aankomen, dan vind ik nog steeds niet dat het een relevant onderwerp is om over te praten. Stel je voor dat het genoemd zou worden in een bakboek over zoetigheden zoals taarten en cup cakes? Euhm, nee laten we dat maar niet doen. Van mij mag de auteur de weegschaal het raam uitgooien. Niet de keukenweegschaal natuurlijk. 😉

Fotografie
De fotografie is werkelijk prachtig en zijn allemaal zelf door de auteur gemaakt. Dat heb ik niet vaak gezien en als ik dat wel heb gezien, dan waren de foto’s niet bepaald consistent. Op Instagram laat Claudia zo nu en dan behind the scenes zien van hoe ze te werk gaat om alles op beeld te krijgen. Bij sommige basisrecepten heeft ze het stap voor stap gefotografeerd, waarvoor dank! Zelfs als beginnende broodbakker is het voor mij daardoor goed te volgen.

Favoriete recepten
Van de ruim tachtig recepten die Vers deeg rijk is, heb ik er inmiddels al een flink aantal gemaakt voor iemand die het boek nog maar een maand in huis heeft. Mijn favorieten tot nu toe? Ik ben dol op de Italiaanse keuken (of de New Yorkse variant erop), dus ik ga voor de knoflookknopen, kaasbrood en pizza. De saucijzenbroodjes (die heb ik uiteraard wel vega(n) gemaakt) waren een hit tijdens mijn verjaardag lunch.
In het nieuwe jaar wil ik graag tortilla’s, nacho’s en bagels gaan maken. En… oké, nog veel meer.

Conclusie
Dankzij Claudia ben ik over de angst om iets met brood te gaan maken heengestapt. Niet alle recepten zijn even makkelijk, maar door de auteur haar heldere uitleg heb ik wel het gevoel dat ik het kan. Daarnaast, oefening baart kunst. Mijn pizza’s worden namelijk steeds mooier en beter. Ik kan in ieder geval niet wachten om nog meer recepten te gaan maken.
Vers deeg is een must voor elke keuken die bezig wil gaan met deeg!

Liefs,

Tags: , ,


4 responses to “Vers deeg – Claudia Damen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.