Voor de tweede keer terug in het Noorden

Gepost op 20 mei 2018 door Katja in Schrijfsels / 0 Comments

Na het landgoed was het tijd om terug te gaan naar het Noorden. Voor de tweede keer sinds ik op mijn 19 de op mezelf ging wonen. En hoe dat proces is verlopen? Dat kan je hier lezen.

Sinds afgelopen april woon ik weer volledig in het Noorden. Het is gek om niet meer midden in het land te zitten in mijn hotelkamer op het landgoed. Dichtbij alle voorzieningen en school is slechts een korte treinrit. Nu ben ik ver weg van alles. Nou ja, niet nu wanneer ik dit schrijf. Wanneer ik dit schrijf zit ik in het mooie Utrecht, mijn favoriete stad van Nederland. Waar ik bijna 2 jaar om en in heb gewoond en gewerkt. Ik ben dol op deze stad en alles wat het te bieden heeft. Maar bovenal ben ik dichtbij mijn vrienden. Ik typ dit namelijk niet eens op mijn eigen laptop, maar op eentje die ik nu leen van een vriendin die ik alle lange tijd niet meer heb gezien. Heerlijk zitten we samen te werken in de Bagel & Beans en nadat we hebben bij gekletst (of nou in ieder geval een poging tot hebben gedaan om elkaar bij te praten), zitten we te werken. Ongedwongen en met een grote kop drinken.

Ik ben echt gelukkig en blij wanneer ik in Utrecht ben en op de één of andere manier kwamen de woorden ook soepeler tot me toen ik begon om deze blogpost te typen. In het Noorden vond ik het toch echt moeizamer gaan. Misschien omdat ik dan te dichtbij ben. Vanuit de stad is het toch makkelijker om te reflecteren over mijn leven op het platteland.

Inmiddels ben ik ander halve maand terug in het Noorden en het was geen makkelijke overgang. Wel soepeler dan de eerste keer toen ik terug kwam. Al denk ik dat dat ook komt doordat ik continu bezig was tot ik op vakantie ging naar Schotland begin mei. In de maand april was ik namelijk alleen maar bezig met studeren en nog eens studeren. O en essays schrijven. Nu ik al meer dan een week terug ben van vakantie en de rust heb gevonden doordat ik ben aangenomen als Junior-directeur Communicatie van Villa Mondriaan (lees hier meer) heb ik nu de tijd om echt even te aarden.

Eigenlijk werd ik meteen in het diepe gegooid. Mijn twee vriendinnen die op het platteland wonen zijn kort na elkaar jarig en daar was ik uiteraard bij. Super leuk om ze na lange tijd weer te zien. Tegelijk was het voor mij ook heel erg wennen. Ik merk dat mijn Gronings begint weg te zakken. Ik vind het steeds moeilijker om het te praten, maar ook om het te verstaan. De eerste verjaardag van mijn vriendinnen moest ik steeds aan één van de vriendinnen vragen wat er werd gezegd, omdat ik bijna niemand kon verstaan. Mijn vriendinnen houden er wel rekening mee, maar dat doet natuurlijk niet iedereen. Oftewel één van de vriendinnen was die avond voor mij als het ware een tolk.

Het is niet bepaald handig dat het dialect aan het wegzakken is. Het maakt het wonen op het platteland niet makkelijker waar mensen nog vrij star zijn. Waar het leven heel anders in elkaar zit dan in de stad. Het is echt een wereld van verschil. Soms staan ze zelfs lijnrecht tegenover elkaar. Het zit ‘m in de kleine dingen. Bijvoorbeeld je gaat op zaterdagochtend rond 08:00 naar de supermarkt. In de stad zal het echt super rustig zijn, maar op het platteland is dat één van de drukste momenten.

Naast het dialect vind ik het best lastig om me aan te passen aan het leven in het Noorden. Ik hou van een bepaalde snelheid, van bepaalde gespreksvormen en daarnaast vind ik het fijn om anoniem op straat te lopen. Op het platteland kent minstens één persoon op elke straathoek mij. Hier in de stad ben ik gewoon één persoon in de massa. Ik vind het fijn al die levens naast elkaar. Ieder met een eigen richting, overtuiging en leven.

Het dorp voelt te klein aan voor mijn plannen voor de toekomst, mijn visie op het leven en mij. Het is voor nu oké, maar ik ben blij om te weten dat ik binnen twee maanden naar een Winterswijk vertrek. Wie weet waar ik ga wonen zodra het januari 2019 is, maar dat is een zorg voor dan. Wie weet hoe mijn plannen dan lopen.

Liefs,

Tags:


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.