Reizen: Edinburgh #2

Posted on May 23 2018 by Katja in Reizen / 2 Comments

Schotland was voor mij lange tijd een droom en wat heb ik dan ook genoten om eindelijk in het prachtige land te kunnen wandelen. En wandelen dat heb ik veel gedaan in de tweede helft van mijn vakantie. Lees je mee? 

Dag 4

Op dag 2, woensdag, was ik naar het kasteel geweest, maar het leek mij op de vrijdag leuk om de andere kant op te lopen van de Royal Mile. Ik was er eerst niet helemaal zeker van, maar nadat ik in de ochtend even had geklets met Chris, mijn Airbnb host, raadde hij het me aan, zeker wanneer je dol bent op geschiedenis. Dus hup, daar ging ik dan naar het paleis. De Royal Mile heeft niet voor niets die naam. Het is namelijk de weg tussen het kasteel en het paleis. En de weg is precies 1 mijl lang, maar geen Engelse mijl het is een Schotse mijl. Dat is namelijk een verschil van 17 meter.

Het bijzondere aan Palace of Holyroodhouse vind ik dat het nog in werking is. Momenteel verblijft de koningin ten minste een week per jaar in het paleis. Zij gebruikt het wanneer ze in Schotland is voor staatsaangelegenheden.

Het paleis is daarom goed onderhouden en heeft er prachtige meubels staan met een zeer rijke geschiedenis. Het is daardoor heel anders dan het kasteel die voornamelijk erg leeg is. Binnen mogen er geen foto’s gemaakt worden, dus dat is goed om te weten wanneer je in het paleis loopt. Dus stop de camera maar weg en geniet vooral van de geschiedenis van Schotland die voor je ogen tot leven komt.

Bij de ticket prijs zit een audiotour inbegrepen. Maak daar gebruik van, want in de rest van het paleis hangen er geen bordjes met informatie. Echter lopen er in elke ruimte minstens één zaalwacht rond die je heel veel kan vertellen voor wanneer je meer informatie wilt. Al moet ik zeggen dat de audiotour ook echt heel veel informatie biedt. Zo kan je als je meer wilt weten over een bepaald onderwerp op een nummer drukken, nog naast de “gewone” tour. O, en neem een koptelefoon mee. Het zijn vrij lange luisterstukken, daarnaast zal het ook gewaardeerd worden door de andere mensen in de ruimte, want het is niet bepaald fijn om minstens 5 verschillende talen in één ruimte te horen. Geen zorgen, de koptelefoons en apparaatjes worden meteen schoongemaakt zodra je weer inlevert aan het einde van de tour.

Voor iedereen die houdt van geschiedenis kan ik het aanraden om hier naartoe te gaan. Zeker in combinatie om ook het kasteel te bezoeken. Wel is dat het beste te doen op aparte dagen, zodat je geen information overload krijgt.

Toen ik in de tuinen van het paleis was, nadat de tour voorbij was, ontmoette ik twee jonge dames uit China. Ze hadden elkaar leren kennen in Edinburgh en waren vandaag samen op pad gegaan. We gingen met z’n drieën verder Edinburgh verkennen. Luna moest er alleen al snel vandoor, omdat ze verder ging reizen door Schotland. Isobel en ik besloten om samen Calton Hill te beklimmen.

En wat een uitzicht! Vanaf hier heb je fantastisch uitzicht op de stad en toen pas realiseerde ik me hoe ontzettend groot het kasteel is.

Na veel geleerd en Calton Hill beklommen te hebben besloot ik om richting de supermarkt te gaan. Ik nam afscheid van Isobel en we voegden elkaar later toe aan Instagram om foto’s uit te wisselen. Ik kookte avondeten voor mezelf en kroop die avond vroeg mijn bed in. 

Dag 5

Wat een stralende dag! Op bovenstaande foto liep ik via North Bridge naar Princes Street. Zaterdag was namelijk mijn chill dag. Ik ging winkelen en werd echt even dolgelukkig van alle merken in de UK die ik al een tijdje heb gemist omdat we die producten niet in Nederland hebben. Wil je weten wat ik heb gekocht? Dat kan je hier lezen. In de middag at ik lunch bij het vegan restaurant van Hendersons en in de avond at ik bij Bella Italia. Ik wilde namelijk even wat koolhydraten naar binnenwerken voordat ik de volgende dag voor een hele lange dag op excursie zou gaan.

Dag 6 – Op naar de Highlands! Hierover zal ik in een andere blogpost schrijven, dus stay tuned!

Dag 7

Poeh, zondag was best een pittige dag door de tour. Ik begon daardoor ook heel erg rustig aan mijn dag. Ik besloot om uit te slapen en net zo lang in het appartement te blijven tot ik me online kon inchecken voor mijn vlucht van de volgende dag. Het was een behoorlijke warme dag en aangezien ik eigenlijk alles had gezien wat ik graag wilde zien besloot ik om weer een chill dag te hebben. Er stonden nog wel wat eettentjes op mijn lijstje waar ik graag nog wat wilde gaan eten. Zoals Cuckoo’s deze bakkerij heeft al aardig wat prijzen gewonnen met hun overheerlijke cupcakes. En wauw, dit is zeker de beste cupcake die ik ooit heb gegeten! Ik nam de Chocolat Caramel Sea Salt met een ijskoffie. Daarna maakte ik nog een wandeling door de stad.

Na een lange wandeling plofte ik neer in het park onder het kasteel. Ik heb daar denk ik zo’n twee uur gezeten en ik heb niet veel meer gedaan dan water drinken, mensen kijken en in mijn dagboek schrijven. O en genieten. Genieten van het weer, de mensen in het park en de fijne sfeer die er hing.

In de avond ging ik dineren met de Australische Jazmyn. Haar heb ik leren kennen de dag ervoor tijdens de tour doordat we naast elkaar zaten in de bus en we hadden meteen klik. Inmiddels reist zij verder door Europa. Eenmaal terug in de Airbnb pakte ik alvast een dele van mijn koffer in en nam ik afscheid van Chris. Ik zou hem graag aan jullie willen aanbevelen, maar ik ben de laatste persoon die hij van plan is om te hosten. Chris heeft namelijk al het geld van zijn Airbnb gespaard om een koopwoning te kopen en vlak nadat ik er was geweest zou hij gaan verhuizen. Ik ben onwijs blij dat ik nog bij hem heb kunnen slapen, want het was een ontzettend fijn appartement!

Dag 8

Hoe is het nu al dinsdag? Met een relaxed gevoel ga ik terug naar Nederland. In de rij voor het boarden ontmoette ik Nederlandse Aline en we hebben de hele terugreis aan één stuk door gekletst over reizen. Zij is namelijk ook een soloreizigsters en is even oud als ik. Echt super leuk om met een reizigster te praten die houdt van dezelfde dingen als ik.

Schotland was een reis om nooit te vergeten! 

Liefs,

Tags:


2 responses to “Reizen: Edinburgh #2

  1. Palace of Holyroodhouse ben ik wel langsgelopen, maar niet in geweest. Moet ik de volgende keer dat ik naar Schotland ga misschien toch maar doen (want ik ga zeker een keer terug!). Ik ben heel benieuwd naar je blogpost over de Highlands!

    • Katja

      Ja, zeker doen. Het is echt zo tof! Ik heb daar heel veel geleerd en begreep vervolgens ook de geschiedenis van Schotland beter.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.