Was het niet makkelijker als…

Gepost op 10 juli 2016 door Katja in persoonlijk / 1 Comment

watals

Was het niet makkelijker als ik had gekozen voor een voltijd studie? Was het niet handiger geweest als ik had gekozen voor een studentenhuis? Was het niet gemakkelijker geweest als ik thuis was blijven wonen?

Zo veel wat als-momenten gaan door mijn hoofd wanneer ik om mij heen kijk. De afgelopen tijd heb ik er toch enorm mee geworsteld. Ondanks dat ik nog elke dag achter mijn keuze sta, heb ik soms toch ook even gekeken of ik misschien nu wel een voltijd studie wil gaan doen of een ander soort studie. Zodat alles makkelijker wordt. Ik mijn studiefinanciering terug krijg en ik meer tijd kan besteden aan mijn studie en aan andere leuke dingen. Op een doordeweekse dag een wijntje drinken met huisgenoten of toch in het Noorden waar mijn vrienden zijn van de middelbare school.

Dit alles zou mijn leven stuk makkelijker maken. In ieder geval minder vermoeiend of… toch niet? Ik heb bewust gekozen voor deze studie in verband met dat ik dromen uit wil laten komen. Werken bij een uitgeverij, dat mag ik doen 4 dagen in de week. En de andere dagen om leuke dingen te doen en bezig te gaan voor school.

Met een andere studie had ik mijn huur kunnen betalen met mijn studiefinanciering (Daar heb ik nog recht op) en had ik daardoor veel meer vrije tijd gehad. Maar wat is die vrije tijd waart als ik nu elke dag mijn passie kan uitvoeren?

De afgelopen tijd heb ik veel teruggedacht aan mijn tijd toen ik een tussenjaar nam. In dat jaar heb ik van alles gedaan, Engeland, Parijs en mijn eerste stage bij een uitgeverij. Maar voordat ik naar Engeland ging had ik zoveel vrije tijd waar ik nauwelijks iets mee deed. Ik voelde mij richtingloos. Zodra ik veel vrije tijd om handen heb, dan knaagt het aan mij. Ik wil altijd iets te doen hebben, omdat ik mij niet nutteloos wil voelen.

Terwijl ik mijn papieren voor het tweede jaar van school in vul kan ik alleen maar denken: Screw it! Het maakt niet uit dat ik voor de moeilijke weg heb gekozen. Ja, het heeft van mij een ander person gemaakt, maar wat maakt dat uit? Ik heb tenminste geen spijt van de keuzes die ik niet gemaakt heb. Omdat ik altijd heb gekozen voor wat goed voelt op dat moment. Ik kan wel denken aan de toekomst, maar wat is het nut? Leven in een innovatieve wereld zorgt ervoor dat je steeds als persoon moet blijven groeien. Waardoor je nu zorgen te maken om de toekomst geen nut heeft.

De afgelopen tijd heb ik geleerd dat zolang ik steeds kies voor wat op dat moment goed voelt het beste is voor mij. Zo voel ik mij beter. Ik hoef niet de controle te hebben over alles, want hoe moet ik er dan voor zorgen dat ik altijd 3 stappen vooruit denk, zodat ik er altijd bovenop zit? Misschien denk ik nu te veel als een spring in het veld, die liever haar kop in het zand steekt. Laat ik eerlijk zijn… Ik denk dat het sterker is van iemand om altijd te doen wat goed voelt, dan controle te hebben en willen dat altijd alles prima gaat. Hoe zorg ik er dan voor dat er spontane dingen op mijn pad komen en hoe kan het mij überhaupt blij maken?

Wat als… is een begin van een zin die mij soms doet aarzelen. Heb ik wel juist gekozen? Screw it! Er zijn dan altijd nog wel 10 manieren om iets anders te kiezen. Het belangrijkste vind ik dat ik heb gekozen voor wat goed voelt en wat er morgen gebeurt, dat is leuk om te weten. Maar of het nodig is?

Liefs,

header31-860x280

Tags:


One response to “Was het niet makkelijker als…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.