Wat als…

Gepost op April 29 2020 door Katja in Schrijfsels / 0 Comments

Wat als… het niet lukt? Maar wat als het wel lukt?

Al maanden lang had ik het met een vriendin er over dat ik haar binnenkort zou gaan vertellen over mijn bedrijf, maar dat ik op persoonlijk vlak eerst nog wat wilde gaan uitwerken. Ik ben iemand die het niet moeilijk vind om van gedachten te veranderen en groei continu mee met mijn bedrijf en de omgeving waarin mijn bedrijf groeit.

Ik besloot om een cursus te doen en daarna viel eigenlijk alles op z’n plek. Voor ik het wist had ik een bedrijfsvisie en een vijf jaren plan op papier staan. Terwijl ik haar dit aan het uitleggen was, dat mijn huidige einddoel is om te mogen spreken in New York merkte ik dat ze vraagtekens begon te zetten. Maar wat als het niet lukt? In plaats van bang te worden stelde ik de vraag: maar wat als het me wel lukt?

Voor school volgde ik in het voorjaar van 2018 een gastcollege over journalistiek, out of the box-denken en dromen najagen. Tijdens het college werd ons gevraagd om onze grootste dromen op te schrijven. Ik noemde er een aantal waarvan de meesten al waren uitgekomen. De docent keek me aan en zei dat het onmogelijk was op mijn jonge leeftijd. In haar woorden: ik had niet groot genoeg gedroomd. In de pauze legde ik uit wat ik precies zoal had gedaan. ‘Maar hoe?’, vroeg ze aan mij. Door efficiënt te werken. Wees consequent en durf het avontuur aan te gaan. Durf in de leeuwenkuil te springen.

De vraag: wat als het niet lukt? Beangstigt mij niet. Eerder het tegenovergestelde. Er zijn 100 redenen waarom het mij niet zou kunnen lukken, maar ook 100 redenen waarom het me wel kan lukken. Wanneer is een droom daadwerkelijk onrealistisch en wanneer realistisch?
Wellicht nog wel belangrijker… waarom zou ik me nu al zorgen gaan maken? Misschien komt het dat ik al een aantal toppen heb bereikt dat het mij minder angstig maakt. Toch geloof ik dat niet helemaal. Ik denk dat het eerder is dat ik liever heb dat ik alles voor mijn dromen heb gedaan, dan dat ik niets doe.

Vergeet niet dat ik groei als persoon. Dromen kunnen daardoor veranderen. Of ik heb een totaal ander pad bewandeld die me op zijwegen heeft gebracht en die ik liever nu eerst bekijk. Ik blijf niet in een oude droom hangen als dat niet meer iets is waar ik achtersta, dan ga ik liever bezig met de volgende droom.

En wat als ik nooit mijn einddoel ga bereiken? Die van in New York staan over 5 jaar. Dan is dat oké, want ik weet dat ik er veel aan heb gedaan om het mogelijk te maken. Tot mijn 15de sprak ik überhaupt geen woord Engels. Inmiddels spreek ik het vloeiend. Ik heb al gewerkt, gestudeerd een gewoond in het buitenland. En op het moment ben ik mijn netwerk van Engelse contacten behoorlijk aan het uitbreiden. Door deze connecties hoop ik mijn volgende stap te kunnen maken. Na al die stappen hoop ik uiteindelijk dat het me leidt naar New York.

Als al dat bovenstaande me niet lukt, dan is dat ook oké. Ondanks dat ik weet ik dat ik er alles aan heb gedaan. Het proces naar het einddoel geniet ik vele malen meer van dan perse het einddoel moeten behalen. Het is het proces werken met andere mensen, creëren en ontdekken die mijn dromen zo leuk maken.
Ik denk dat dat de reden is dat de vraag ‘wat als?’ mij niet bang maakt. Ik weet dat ik droom voor mezelf, de stappen doe voor mezelf en hoe dan ook geniet van het proces. Dan is het de droom het al waard!

Tot 3 mei kan je je aanmelden voor de instacursus: droom, durf, doe. Voor de eerste 5 deelnemers bedragen de kosten voor de cursus 35 euro (inclusief btw). Vanaf de 6de deelnemer bedragen de kosten 45 euro (inclusief btw). Meld je aan door een mail te sturen naar thatblondewoman@gmail.com met in de onderwerpsregel ‘aanmelding instacursus’.

Liefs,

Tags: ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.