Wat een tijd om alleen te zijn!

Posted on July 31 2019 by Katja in Boeken / 0 Comments

In de tijd van social media zijn we nooit meer echt alleen. Trekken we ons niet te veel aan van een ander? The Slumflower vertelt je meer in haar boek.

Titel: Wat een tijd om alleen te zijn!
Auteur: Chidera Eggerue
Verschenen: juni 2019
Pagina’s: 192
Uitgever: Mus boeken
Waardering: 6/10

Bedankt MUS boeken voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

In Wat een tijd om alleen te zijn! is The Slumflower je levensgoeroe, vertrouwelinge en beste vriendin. Ze laat je zien dat alleen zijn niet slechts gewoon oké is: het is zo ongeveer het allerbeste wat je verdorie ooit is overkomen. Zoals ze zegt: ‘je bent bad as hell en gemaakt met een bedoeling.’ Het is tijd dat je je dat beseft.

De stapels verhelderende spreekwoorden uit het Igbo van haar Nigeriaanse moeder en Chidera’s eigen kleurrijke artwork maken van Wat een tijd om alleen te zijn! dé gids die je helpt je eigen weg in de moderne wereld te vinden. Beslis wat je waard bent, neem tijd om te helen en geef jezelf kracht in deze rommelige wereld. Vermijd andermans demonen en realiseer je dat iedereen zichzelf beschermt tegen iets – hoe agressief hun methode ook mag zijn. Onderhoud en ontwikkel gezonde relaties en vermijd giftigheid in je vriendschappen.

Domineer jouw verhaal. Vertel het in je eigen woorden.
Lees dit boek.


Chidera Eggerue, in de volksmond bekend als The Slumflower, is een bekroond blogger, spreker (zie haar TED talk), creative director en presentator van The MOBO Awards. Haar blog The Slumflower – een naam geïnspireerd op de straten van haar geboorteplaats Peckham in
Zuid-Londen – gaat in op de onderwerpen female empowerment, zelfvertrouwen, eigenliefde, kroeshaar, mode en zelfonderzoek.

Kleurrijk boek
Het eerste wat op valt aan het boek is de vormgeving. Het is strak, met veel patronen en vormen. De kleuren, met name oranje en roze, zijn vrolijk en worden afgewisseld met wat zwart en wit. Er is volop artwork te vinden ter ondersteuning van de teksten. Ook zijn er quotes, die Chidera van haar Nigeriaanse moeder heeft geleerd. Het is een fantastisch boek om te zien en om doorheen te bladeren.
Echter had ik toch wel graag een inhoudsopgave gehad en bladzijdenummers. Dat miste ik namelijk. Want dit is zo’n boek die ik er af en toe bij zou willen pakken. Alleen nu is het bladeren omdat je geen idee hebt waar het staat. Dat had van mij een stuk beter gemogen. Al was het alleen al om meer duidelijkheid te hebben.

Jij, Zij en Wij
Het boek kent drie hoofdstukken: Jij, Zij en Wij. Gecombineerd leren deze hoofdstukken je om je eigenwaarde te evalueren, jezelf staande te houden, over hoe anderen je kunnen kwetsen en raken, hoe je jezelf daartegen kan beschermen, hoe je kunt groeien en gezonde relaties kan onderhouden.

Wanneer je verder kijkt naar de inhoud merk je al snel dat het beknopt is beschreven. Eigenlijk is het boek een grote peptalk. Zoals haar TED talk, maar dan in boekvorm. Voor veel mensen zal Wat een tijd om alleen te zijn! erg inspirerend zijn om je leven om te gooien en beter voor jezelf te gaan zorgen. Ik moet ook zeggen, dat ik af en toe het idee had alsof ik mezelf hoorde praten of de blogs die ik schrijf op mijn blog. Echter vind ik het wel een minpunt de negativiteit in het boek. The Slumflower lijkt vaak uit te gaan van het negatieve in andere mensen en dingen. Ze ziet alles vrij zwart-wit en er is weinig ruimte voor nuance. Dat vond ik erg jammer.
Tevens had ik graag meer voorbeelden willen zien. Om het ten eerste persoonlijker te maken, maar ook om haar verhaal beter te laten overkomen.

Conclusie
Leuk boek, maar niet het meest geordende inhoud. Je voelt dat het vanuit het hart is geschreven, maar doordat er amper persoonlijke voorbeelden in worden genoemd komt de boodschap niet helemaal over. En dat terwijl ze het grootste gedeelte heel krachtig beschrijft. Al had ze de negativiteit van mij wel mogen laten varen. De spreekwoorden in de moedertaal van Eggerue vond ik een mooie toevoeging aan het verhaal, dat zorgde voor toch een zekere regelmaat in het boek.
Ik had dit boek graag in mijn handen willen hebben toen ik 14/15 was, dit boek is de gids om je als jonge vrouw door deze moderne wereld te navigeren.

Liefs,

Tags: , , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.