Een brief aan mijn 18 jarige ik

Gepost op 29 juli 2019 door Katja in persoonlijk, Schrijfsels / 2 Comments

Vijf zomers geleden was ik net klaar met mijn opleiding aan het MBO en die zomer was voor mij best wel belangrijk. Het was namelijk het begin van That Blonde Woman.

Twee jaar geleden schreef ik een brief aan mijn 16 jarige ik. Toen was het namelijk vijf jaar geleden dat ik van de middelbare school afging en nu is het alweer vijf jaar geleden dat ik mijn opleiding aan het MBO afrondde.

Lieve 18 jarige ik,

Je bent nog zo piepjong… Dat zei één van je mentors tegen je op het MBO voordat je ging wisselen naar het volwassenonderwijs. Nog geen 18, maar wel je lessen volgen met de oudsten van de opleiding. Het was voor jou een makkelijke keuze die je zonder spijt hebt weten te maken. Al zal het wel gek zijn om volgende zomer de andere jongeren pas af te zien studeren. En nu ligt de wereld voor je open.

De plannen van je toekomst liggen al klaar. Gooi ze maar uit het raam. Dat is het beste wat je voor jezelf kunt doen. Neem de tijd om uit te vogelen wat je wilt. Dan bedoel ik niet meteen met de rest van je leven. Want waarom zou je niet je leven gewoon leven? Waarom nu al volledig weten wat je wilt? Geloof me. Het is nergens voor nodig, want ook zonder plan kom je ergens. Laat je verrassen. Neem het leven zoals het komt. Dan komt het echt wel goed!

Toen ik als 21 jarige ik een brief schreef aan mijn 16 jarige ik had ik niet voormogelijk gehouden wat ik nu als 23 jarige ik je kan vertellen. De afgelopen jaren heb je op de meest bijzondere plekken gewoond. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Misschien moeten we dat even onze 28 jarige ik laten weten? In ieder geval, de afgelopen jaren waren hectisch, maar nu vijf jaar later zit je eindelijk in iets rustiger vaarwater en kan je terugkijken op al die diepe dalen, maar ook de hoogte punten uit ons leven.

Werk hard elke dag. Of het nou op stage, werk of in je privéleven is. Doe wat goed voelt. Ook als dat betekent dat je sommige dingen uit leven verwijderd. Het is oké om te stoppen met iets als het jou niet gelukkig maakt. Want voor jou is het nog maar een paar maanden tot je de reis van je leven gaat maken. De reis die je leven gaat veranderen. Heb je al een vermoeden? Je gaat namelijk één van je vele dromen waar maken. Goed, ik zal het verklappen. Binnen twee maanden zal je erachter komen dat de HBO opleiding die je nu hebt gekozen niet bij je past. Ja, je gaat een tussenjaar nemen. De horror! Nee, hoor het is één van de beste keuzes die je hebt kunnen maken in de afgelopen jaren. Want dat geeft je de kans om die ene reis te maken waar ik het net over had. Je vertrekt naar Engeland.

Backpack op je rug en daar zal je gaan. De jaren die daarna zullen volgen zal je dit elk jaar minstens een keer doen zo niet wel drie keer per jaar. Je bent een geboren soloreiziger. Iemand die haar eigen regels maakt. Want laten we eerlijk wezen. Dat is hoe je überhaupt in je huidige situatie terecht bent gekomen. Op het MBO zette je je eigen regels door en dat is hoe je vandaag de dag nog steeds leeft. Je hebt jezelf geleerd dat jezelf zijn het beste is wat je voor jezelf hebt kunnen doen en dat je met dromen en hard werken heel ver zal gaan komen. Dat zal niet anders zijn in de toekomt. En daar mag je echt wel in de toekomst trotser op zijn!

Lieve 18 jarige ik, je zal de komende jaren heel vaak bang zijn dat je de verkeerde keuze zal maken. Maar dat is niet zo. Durf te vertrouwen op je gevoel. Als het iets niet goed voelt, doe het dan niet. Als iets wel goed voelt, ga er dan voor! Net zoals met het opzetten van That Blonde Woman. Het was een goede keuze om voor jezelf te beginnen, want dit najaar zal het alweer vijf jaar bestaan!

Liefs,

je 23 jarige jij

Tags: , ,


2 responses to “Een brief aan mijn 18 jarige ik

  1. Paula

    Wat zou het toch fantastisch zijn als je 18 jarige jij dit echt toen had kunnen lezen. Mooi omschreven. Ga ervoor! ☺️

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.