Wat te doen als je alles kan doen?

Gepost op 28 september 2018 door Katja in Schrijfsels / 1 Comment

Wat te doen als je alles kan doen? Van een tussenjaar tot een deeltijdstudie, maar wat doe je met die tijd? Dat was de vraag van één van mijn lezers en vandaag probeer ik die vraag zo goed mogelijk te beantwoorden in deze blogpost. Maar is er wel een antwoord? 

Een tijdje terug stelde één van mijn lezers de volgende vraag aan mij op Instagram: wat te doen als je alles kan doen? Hiermee bedoelde ze wat ze zou kunnen doen naast haar deeltijd studie. Heel toevallig heeft ze zich ingeschreven voor dezelfde studie als ik. Michelle, deze blogpost is voor jou.

Structuur
Vaak krijg ik de vraag hoe ik het vind om zonder structuur te leven. Eigenlijk is dit niet helemaal waar. Ik leef wel degelijk met een soort structuur. Het is niet alleen de standaard versie die de meeste mensen leven. En daarnaast past ik mijn structuur om de 3, 6, 8 maanden ongeveer aan. Het is totaal afhankelijk van waar ik nou weer woon of werk. Toch probeer ik altijd na een verhuizing snel weer in een ritme te komen. Ik ben in de ochtend enorm productief en in de avonden ben ik het meest creatief. Daar maak ik graag gebruik van. In de ochtend probeer ik als het even kan goed te ontbijten. Mijn kleding leg ik altijd in de avond alvast klaar. Dit zelfde geldt voor het inpakken van mijn tas. Waar ik ook ben, dit is wat ik altijd doe. 

Krijg niks uit mijn handen
Als je alles kan doen is het gevaar vaak dat je helemaal niks uit je handen krijgt, omdat de mogelijkheden oneindig lijken. En ja, ondanks dat ik erg goed ben met mijn tijd om het zo productief mogelijk in te plannen, vind ik het soms toch nog best lastig. Ik heb ook echt wel een paar dagen in de maand: en nu? Ik krijg vervolgens niks uit mijn handen, want alles is zo leuk om te gaan doen! Elke keer wanneer ik het idee heb dat mijn hoofd te vol zit, dan pak ik een leeg vel papier. Ik schrijf alles op wat er vast zit in mijn hoofd. Ik schrijf net zo lang tot mijn hoofd een stuk leger voelt. Dan ga ik alles ordenen.

Spiegelen
Wat er vaak bij mij voor zorgt dat ik niets meer uit mijn handen krijg, is wanneer ik me begin te spiegelen aan iemand die beter is in wat ik ook doe of als diegene succesvoller is dan ik. Eerlijk? Ik kon daar eerder super jaloers om worden. Waarom die persoon wel en ik niet? Maar hé, iedereen heeft zijn eigen weg te bewandelen. En haar of zijn pad is niet meteen ook mijn route die ik wil nemen. Ik ben mijn eigen persoon met een eigen geschiedenis, dingen die ik leuk vind en wat ik wil bereiken. Accepteren dat je een eigen weg bewandelt en dat alles op z’n tijd komt heeft bij mij voor veel rust gezorgd. 

Bucket List
Mijn manier is de Bucket List. Ik heb al heel veel blogs geschreven over mijn Bucket List en het is mijn manier voor een gestructureerd leven en zodat ik weet wat ik wil doen. Een deel van mijn lijst staat op deze blog en het andere deel heb ik mijn hoofd zitten. Sommige dromen zijn zo groot of ben ik al druk mee bezig dat ik het liever niet op mijn blog zet. Maar goed, daar gaat het niet om op dit moment. Op mijn Bucket List zet ik de dingen die ik graag wil bereiken/zien/doen. Het geeft mij een focus. Vervolgens maak ik aan de hand van mijn lijst een mindmap om erachter te komen hoe ik mijn droom uit kan laten komen.

Ik heb werkelijk geen idee wat ik “later” wil worden
Hier ben ik altijd heel eerlijk over. Ik heb werkelijk geen idee wat ik “later” wil worden. Waarom die aanhalingstekens om het woord later heen? Ik geloof niet in een later. ik geloof in een nu. Nu doen. Het is bij mij meestal: nu of nooit. Natuurlijk denk ik wel na over mijn toekomst, maar er is een nu. Ik was 17 toen ik mijn eerste bedrijf opzette. Jong? Ja. Fouten gemaakt? Onvermijdelijk. Maar die “fouten” zou ik ook hebben gemaakt als ik ouder was geweest. Dan leer ik het liever als ik jong ben en probeer ik graag veel beroepen uit. Sinds mijn 17de tot nu met 22 jaar heb ik minimaal 10 verschillende functies gehad. En nee, nog steeds heb ik geen idee wat ik wil worden. Ik ga mee met de flow met mijn dromen op zak en dan zie ik wel wat er op mijn pad komt.

Kortom: er is eigenlijk helemaal geen antwoord op de vraag: wat te doen als je alles kan doen? Ja, er zijn er 1000. Maar het gaat er om wie jij bent als persoon en wat het beste bij jou past, bij jouw focus of groei als persoon.

Liefs,

Tags:


One response to “Wat te doen als je alles kan doen?

  1. Zo herkenbaar. Het is best lastig om te bepalen wat je wil worden. Er is gewoon veel te veel, hoe weet jij nou wat bij je past?Behalve als je het een keer uitprobeert, maar goed we leven in een maatschappij dat je alles echt op een rijtje moet hebben. Wel jammer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.