Wat te doen in Edinburgh?

Gepost op 15 juni 2018 door Katja in Reizen / 3 Comments

In mijn reisverslagen was al te lezen wat ik zoal heb gedaan, maar in deze post laat ik zien wat je zeker niet moet overslaan tijdens je eerste bezoek aan Edinburgh. Lees je mee?

Edinburgh Castle
Hoe kan je dit missen tijdens je trip in Edinburgh? Op heel veel plekken in de stad kan je het kasteel zien en ik kan het ook zeker aanraden om het een bezoek te brengen. Zelf heb ik hier bijna 4 uur lang rondgehangen en ik vond het fantastisch! Je leert behoorlijk veel over verschillende oorlogen die Schotland heeft gevoerd en over het Koninklijk huis. Mocht je wat minder hebben met oorlogvoeringen dan is het kasteel misschien wat minder leuk, omdat het voor het grootste gedeelte daar wel omdraait. Gelukkig is de architectuur ook prachtig mooi om te zien en er zijn ongelooflijk veel details op plekken waar je het niet eens zou verwachten. Zoals dat je opeens ergens een eenhoorn of distel ziet uitgehouwen uit een stuk steen. En natuurlijk heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Palace of Holyroodhouse 
Het bijzondere aan Palace of Holyroodhouse vind ik dat het nog in werking is. Momenteel verblijft de koningin ten minste een week per jaar in het paleis. Zij gebruikt het wanneer ze in Schotland is voor staatsaangelegenheden. Het paleis is daarom goed onderhouden en heeft er prachtige meubels staan met een zeer rijke geschiedenis. Het is daardoor heel anders dan het kasteel die voornamelijk erg leeg is. Binnen mogen er geen foto’s gemaakt worden, dus dat is goed om te weten wanneer je in het paleis loopt. Dus stop de camera maar weg en geniet vooral van de geschiedenis van Schotland die voor je ogen tot leven komt. Bij de ticket prijs zit een audiotour inbegrepen. Maak daar gebruik van, want in de rest van het paleis hangen er geen bordjes met informatie. Echter lopen er in elke ruimte minstens één zaalwacht rond die je heel veel kan vertellen voor wanneer je meer informatie wilt. Al moet ik zeggen dat de audiotour ook echt heel veel informatie biedt. Zo kan je als je meer wilt weten over een bepaald onderwerp op een nummer drukken, nog naast de “gewone” tour. Voor iedereen die houdt van geschiedenis kan ik het aanraden om hier naartoe te gaan. Zeker in combinatie om ook het kasteel te bezoeken. Wel is dat het beste te doen op aparte dagen, zodat je geen information overload krijgt.

Royal Mile
De Royal Mile heeft niet voor niets die naam. Het is namelijk de weg tussen het kasteel en het paleis. En de weg is precies 1 mijl lang, maar geen Engelse mijl het is een Schotse mijl. Dat is namelijk een verschil van 17 meter. Deze straat is echt genieten. De prachtige architectuur die haast sprookjesachtig is.

National Scottish Museum
Ik ga altijd wanneer het kan tijdens een citytrip naar het National Museum. In zowel Engeland, Ierland en Schotland is dat namelijk erg goed geregeld. Er is gratis toegang al vind ik het wel zo netjes om altijd een paar pond of euro’s in van die grote geldbakken te doen. Ook in dit museum heb ik genoten van alles wat ze daar hadden en wow het was zo ontzettend groot en uitgebreid! Stiekem genoot ik het meest van het gedeelte van het museum waar zelfs een aantal Formule 1 auto’s stonden. 😉

Scottish National Gallery of Modern Art
Not everyone’s cup of tea, maar ik vond het wel het bezoeken waard, met name omdat je vanaf daar een leuke route kan lopen naar mijn volgende punt op de lijst…

Dean Village 
Ja, zo ontzettend mooi om een dorp in een grote stad aan te treffen! De naam van het dorpje is afgeleidt van het Gaelische woord Dene, wat “diepe vallei” betekent. Ruim 800 jaar lang was het een vruchtbaar gebied voor de graanproductie. In haar hoogtijdagen stonden er maar liefst elf molens, waarvan de sporen vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn. Na de bouw van de Dean Bridge en de modernere molens in Leith, raakte het dorp langzaam in verval. In het midden van de jaren ’70 begon men echter weer de charme van het dorpje te erkennen. Het dorp werd opgeknapt, zonder de authentieke elementen te verliezen en werd een rustig woongebied.

Grassmarket
Op Dean Village na is dit denk ik wel de meest kleurrijke plek van Edinburgh met verschillende eettenten en winkels. Mijn favoriete plek daar? Dat is Pumpkin Brown! Lees hier daar meer over!

Calton Hill
Fantastisch uitzicht over de stad? Yes, please! Helaas waren ze net aan het verbouwen boven op de heuvel waardoor je nergens in kon om iets te bezoeken, maar het was zeker de moeite waard om toch naar Calton Hill te gaan al was het alleen maar voor het uitzicht. Doordat het niet regende en best wel warm was, gebruikte ik mijn jas als kleedje en ging ik in het gras zitten met mijn lunch. Heerlijk genieten!

In de toekomst ben ik zeker van plan om terug te gaan en om dan ook een geüpdate versie van deze blogpost te schrijven, want ik heb lang niet alles kunnen doen wat ik graag had willen doen. Maar hé, rust nemen tijdens mijn vakantie vind ik ook erg belangrijk. Wat ik nog meer had willen doen? Naar Portobello beach, een bepaald museum bezoeken, Arthur’s seat beklimmen (want dat kon niet in verband met mijn gezondheid) en nog veel meer!

Liefs,

Tags:


3 responses to “Wat te doen in Edinburgh?

    • Katja

      Oeh, leuk om te horen! Wie weet de volgende keer! Er zijn echt nog onwijs veel dingen die ik wil doen in Edinburgh. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.