Wat veranderd is aan mijn manier van reizen

Posted on September 20 2021 by Katja in Reizen, Schrijfsels / 0 Comments

Reizen is iets wat ik al even niet meer heb gedaan, maar waar ik enorm veel zin in heb om te doen. Alleen is er wel het een en ander voor mij veranderd.

Geen treinabonnement meer
Als eerste wil ik noemen dat de huidige staat van de wereld niet de enige reden is waarom mijn manier van reizen is veranderd. Ik wilde al langer dingen anders gaan aanpakken. Dit geldt zowel voor reizen binnen Nederland als reizen in het buitenland. Zo wilde ik mijn treinabonnement opzeggen, maar ik besloot eerst te wachten tot ik veel in het buitenland zou zijn om dat te gaan doen. Uiteindelijk bepaalde de situatie van de wereld ervoor dat ik het eerder deed dan mijn plan was.

Ik ben dol op reizen binnen Nederland en ik heb dat behoorlijk veel gedaan vanaf 2014 toen ik veel voor mijn blog op pad ging, voor werk en om vrienden te zien. Echter realiseerde ik me eind 2019/begin 2020 dat het wel wat minder kon. Natuurlijk is het leuk en gezellig om er even tussenuit te gaan, maar ik merkte dat het ten koste begon te gaan van mezelf. Van het westen naar het noorden van Nederland is al snel meer dan 250 km reizen. Het gaat dan slechts om een enkeltje. Bedenk je dan dat ik vaak binnen een dag weer terug ging. Dat zijn heel veel km’s bij elkaar en dan hebben we het nog niet eens gehad over de tijd die ik daaraan kwijt was. Het was voor mij heel gewoon om op een zaterdag om 05:00 op te staan en vervolgens om 06:00 de deur uit te gaan. Dit deed ik dus in het weekend voor mijn plezier om dan rond middernacht pas terug te komen. Ja, tuurlijk was het leuk en gezellig, maar het was niet altijd even ontspannend. 

Minder uitgaan, meer plezier
Hoe leuk ik het ook vind om verschillende dingen te mogen doen en om vrienden te zien… voor mezelf was het niet fijn. Want ik had nauwelijk weekenden waarin ik even niets deed en kon uitslapen. Nu hoef ik niet perse uit te slapen, maar langer in bed blijven liggen dan 05:00 is wel fijner om uitgerust te zijn voor een nieuwe werkweek.
Door de huidige staat van de wereld koos ik er dan ook voor om de auto te pakken naar vrienden en als ze verder weg woonden bleef ik daar overnachten. Dat maakte me uitgerust en ik merkte dat ik daar ook meer plezier aan beleefde. Op de eerste plaats omdat het bijzonderder voelde en op de tweede plaats omdat ik niet halverwege de dag een dipje had omdat ik te moe was, want nu ik ben uitgerust.Β 

Slow travel
Maar wat betekent dat voor het buitenland? Tja, dan klinkt slow travel niet zo gek. Al helemaal niet omdat ik nu ook freelance en wekelijkse opdrachten heb. Daardoor is het voor mij belangrijk dat ik werkdagen plan tussen de dagen waarin ik de plek verken. Hierdoor bouw ik meer rust in en kan ik optimaal genieten van een plek. Ik hoef niet de hele wereld over te reizen, want ik geef de voorkeur om een aantal plekken echt goed te leren kennen.

In de toekomst betekent het dat ik voor langere tijd weg zal zijn om daar op verschillende plekken voor langere tijd te zijn. Plekken combineren is ook iets wat ik meer wil gaan doen. Als ik toch al ergens ben en iets anders wat ik wil bezoeken ligt er niet ver vanaf, waarom zou ik het dan niet combineren?
Voor mij betekent het dat ik de tijd voor mezelf neem, doe wat ik leuk vind en tegelijkertijd krijg ik daardoor ook meer werk gedaan. Met andere woorden: in de toekomst hoop ik een digital nomad lifestyle te gaan leven. Ik heb op het moment geen huur en er is wegens de huizencrisis geen mogelijkheid dat ik in de nabije toekomst ΓΌberhaupt kan gaan huren hier in Nederland. (Oh ja, handig om te weten is dat ik een tijdje terug ben verhuisd van Meppel terug naar mijn moeder. Ik heb het hier op de blog nergens genoemd, maar dat is dus de reden dat ik op het moment geen huur betaal.)

Wanneer reizen?
Ik ben heel bang dat ik het ga jinxen, dus ik wil er nog niet te veel over zeggen. Maar ik ga zoals het nu lijkt eerder reizen dan ik zelf had verwacht. De komende weken ben ik bezig om de plannen door te nemen met een aantal (nieuwe) opdrachtgevers voor wie ik op plaats van bestemming aan de slag ga. Wanneer alles rond is (en waarschijnlijk pas wanneer ik al onderweg ben) zal ik het melden door op dit stukje internet een blog te plaatsen.

Hoe reis jij het liefst: korte trips of lange reizen? 

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.