Watertrappelen – Lili Reinhart

Posted on December 8 2020 by Katja in Boeken / 2 Comments

Watertrappelen

Deze prachtige dichtbundel verkent het euforische begin van jonge liefde, het gevecht tegen angst en depressie op de voorgrond van roem, en het onvermijdelijke hartzeer dat voortkomt uit passie.

Titel: Watertrappelen
Auteurs: Lili Reinhart
Vertaler: Sabine Mutsaers
Verschenen: november 2020
Pagina’s: 228
Uitgever: MUS
Waardering: 7/10

Bedankt, Sebes & Bisseling Literary Agency, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Deze prachtige dichtbundel verkent het euforische begin van jonge liefde, het gevecht tegen angst en depressie op de voorgrond van roem, en het onvermijdelijke hartzeer dat voortkomt uit passie. Lili’s woorden reflecteren haar eerlijkheid en haar unieke perspectief: herkenbaar maar toch intiem, provocatief maar geruststellend. Haar gedichten zijn het werk van een storyteller die opbloeit. Lili Reinhart is acteur en een voorvechter van mental health awareness. ‘Watertrappelen’ is haar eerste dichtbundel.

Poezië voelt voor mij altijd als thuiskomen. Het kan je aan het denken zetten en geeft woorden aan gevoelens van de schrijver. Ook Lili Reinhart vond troost in het maken van gedichten. Op een pure en rauwe manier gaat ze in haar poezië de strijd aan met haar depressies, gebroken harten en volwassen worden en laat ze een kwetsbare kant zien.

Watertrappelen is Lili haar debuut en dat is duidelijk merkbaar, maar wat ook opvalt is dat ze groeit als schrijver binnen haar bundel. Ongeveer de eerste twintig procent van haar boek vond ik vrij mager. Het deed me denken aan Liefde staat je goed van Lang Leav, de poezië in die bundel voelde voor mij als allemaal beginstukjes van een dagboek of een collectie van persoonlijke gedachten. Gedichten hoeven voor mij niet meteen een hele diepe laag te hebben, maar de meeste gedichten in Liefde staat je goed hebben niet bepaald veel mening of inhoud.
In het eerste gedeelte staan er wel een paar gedichten in die ik van hogere kwaliteit vind. Sterker nog, een van mijn favorieten van Lili staat in dat eerste stuk waardoor ik hoop hield voor de rest van de bundel.

Eenmaal door het eerste deel heen gekomen, staan de wat gecompliceerdere gedichten met de proza’s als mijn fovorieten. Zinnen met dubbele betekenissen en met een spanningsboog. Complimenten aan de vertaler, want dichtbundels bevatten zeker geen gemakkelijke teksten om te vertalen en in dit geval heeft de vertaler goed werk geleverd. Daardoor kunnen we de rauwe emoties lezen van de schrijver. Lili is duidelijk niet bang om zich volledig open te stellen. Ze schuwt niet terug om te schrijven over haar depressies en laat daarmee de kracht van poëzie zien.

Door gebruik van details in vluchtige zinnen nam ze mij al snel mee in haar gedachten en kon ik de situaties waar ze zich in bevond me al snel voorstellen. Lili is in mijn ogen een kunstenaar die met een paar penseelstreken al een heel verhaal weet te vertellen. Persoonlijk denk ik dat dat ook haar kracht is en ik hoop dat ze daarin mag blijven groeien om zo in de toekomst een nog betere schrijver te worden.

Vanwege een minder sterk begin kan ik op het moment niet een hoger cijfer geven dan een 7, maar de potentie van de auteur is al duidelijk te zien. Ik weet zeker als ze doorgaat met het onder woorden brengen van rauwe emoties en de lezer blijft weet te raken, dat er uiteindelijk nog vele andere bundels van haar hand zullen verschijnen.
Met Watertrappelen heeft Lili Reinhart in ieder geval een goed debuut neergezet, waarin de gedichten door haar openheid en gedetailleerde schrijfstijl een herkenbaar verhaal kan zijn voor de lezer.

Liefs,

Tags: , , , , ,


2 responses to “Watertrappelen – Lili Reinhart

    • Katja

      Ja, ik vind de cover ook erg mooi en passend bij de inhoud! Erg leuk dat Nederland voor een andere cover heeft gekozen dan de Amerikaanse editie.
      Ik wens je alvast veel leesplezier. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.