Wonen in Nederermerscheen, Zomerburen

Gepost op September 27 2020 door Katja in Boeken, Reizen / 2 Comments

Ga je mee op reis naar Nederermerscheen? Een fictieve plaats in Zomerburen, maar we gaan in de blog langs alle plekken die je in het echt kan bezoeken.

Hoe tof is het wanneer je plekken in boeken echt kan bezoeken? Een fantasy vind ik heerlijk op z’n tijd, maar ik vind het ook heel leuk dat je plekken echt kan bezoeken. In het boek Zomerburen van Rianne Robben is het mogelijk om een flink aantal van de plekken echt te bezoeken. Ik neem je dus graag mee op reis!

Spoiler waarschuwing: al probeer ik het niet… het kan mogelijk zijn dat ik sommige dingen in deze blog noem die als een spoiler ervaren kunnen worden.

Oké, ben je er klaar voor? We gaan via de toeristische weg naar alle bestemmingen, want dat is namelijk veel mooier en je ziet onwijs veel van de omgeving. Niet alle plekken komen voor in Zomerburen, maar liggen toevallig wel op de route.

Twee sporen naar het treinstation in Emmen

Emmen
Het treinstation van Emmen heeft maar twee sporen terwijl het een van de grootste steden van Drenthe is. Een spoor voor de trein die van Zwolle naar Emmen gaat en een spoor voor de trein die van Emmen naar Zwolle gaat. Dit kon je al lezen in de blog ‘Zomerburen editie waar of niet waar’. Emmen is de stad van de omgeving, aangezien het de enige stad in de omgeving is met zoveel winkels en horeca. Maar liever neem ik je mee naar het platteland en zoals ik al eerder noemde pakken we de toeristische route. Op naar Weerdinge!

Het Paar van Weerdinge
In echtpaar gevonden in het veen van Weerdinge. Echter bleek het uiteindelijk niet te gaan om een man en vrouw, maar om twee mannen. De kans is groot dat de mannen een relatie met elkaar hadden. Het dorp zelf lijkt vrij klein, want via de hoofdweg rij je er zo doorheen, maar de zijstraten zijn behoorlijk lang en kom je vele boerderijen tegen. Op de hoofdweg vind je onder andere een luxe restaurant die ik zeker kan aanraden en een theeschenkerij. 

“Kniepertjes: knijpertjes; zoete, geharde, dunne wafels die gegeten worden rond oudjaar.”

Nieuw-Weerdinge
Twee onwijs lange straten waar vele jaarlijkse feesten zijn. Zo ook dat weekend wanneer ik er met de auto langs ga. Er is een garage sale en een kniepertjes kraam. Naast de kraam staan er tafels en stoelen. Je kan zo aanschuiven!

Roswinkel
Roswinkel wordt voor het eerst vermeld als Roeswinkel in een oorkonde uit 1327. Maar er zijn archeologische vondsten gedaan die wijzen op bewoning in de Karolingische tijd. De betekenis van de naam is van riethoek of rietland of een geheel andere mogelijkheid is ‘rode hoek’ als gevolg van het aanwezige ijzeroer. Erg bijzonder om door een dorp te rijden die al zo oud is. Helaas is de enige bezienswaardigheid in Roswinkel de Hervormde kerk uit 1759.

Veenpark

Veenpark, Barger-Compascuum
Het park bestaat uit twee museumdorpen, een groot hoogveengebied en hoofdgebouw met expositie en horecaruimtes. Oh, en je kan het huisje van Alfred Jodocus kwak bezoeken. Het Veenpark is een leuke plek om terug in de tijd te gaan toen het Boertangermoeras nog een veel groter gebeid besloeg.

Zwartemeer
Van Barger-Compascuum naar Bargerveen kom je langs Zwartemeer. Als je net als ik de afslag mist naar Bargerveen, dan rijdt je een minuut later in Duitsland. In Zomerburen wordt het ook genoemd dat de personages even door Duitsland heen fietsen. En is het ook zeker makkelijk om per ongeluk over de grens heen te gaan. Er staan namelijk niet overal borden waardoor je het herkent, maar je merkt het wel aan de omgeving. De huizen net over de grens in Duitsland zijn meestal gemaakt van rode bakstenen, hoogspanningslijnen zijn anders en de weg ziet er een beetje uit als een lapjesdeken. Elke keer als er iets met de weg is, wordt er maar een klein stukje vernieuwd. Anders dan in Nederland waar grotere gedeeltes van de weg worden vernieuwd wanneer er iets mankeert.  

Duitsland net over de grens bij Zwartemeer

Bargerveen
Voor je naar het Bargerveen gaat kan ik het aanraden om eventueel eerst een stop te maken bij theetuin d’ Aole Pastorie voor een heerlijke kop thee en een stuk taart of doe dat na je het natuurgebied in bent geweest.
Het Bargerveen is een natuurgebied van Staatsbosbeheer en is 2.100 hectare groot en bestaat grotendeels uit hoogveen. Tevens is het gebied het laatste restant van het vroegere Bourtangermoeras waar het veen nog leeft. Net als bijna 300 vogelsoorten, zo’n 40 soorten libellen, 30 soorten dagvlinders en bijna 900 nachtvlindersoorten. Je komt er ook adders en vleesetende planten tegen. De stilte is oorverdovend en door de leegte on-Nederlands.
Pak de fiets of kies een looproute van verschillende aantal kilometers en ontdek net als Ilse en Olivia uit Zomerburen Bargerveen.

Welke plek uit Zomerburen zou jij willen bezoeken?

Liefs,

Tags: , , , ,


2 responses to “Wonen in Nederermerscheen, Zomerburen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.