XO, Kitty: American teen romcom meets K-drama

Gepost op May 25 2023 door Katja in tv-serie / 0 Comments

Ben jij klaar voor de volgende verfilming van de Jenny Han universe?

Het jongere zusje van LJ uit de To All the Boys I’ve Loved Before-films genaamd Kitty heeft de hoofdrol in de nieuwste Netflix serie! De andere zussen zie je niet terug, het is Kitty op eigen benen. En eerlijk? Dit is hoe we Kitty kennen. Anders dan haar oudere zus, maakt ze met gemak vrienden en vindt ze altijd snel haar eigen weg. En die weg leidt in dit geval naar een boarding school in Seoul, Korea. Dezelfde school waar haar moeder op zat. Dit brengt veel emoties met zich mee, aangezien Kitty de enige van haar zussen is die haar moeder nooit heeft gekend. De moeder was al overleden voordat Kitty überhaupt kon praten. Ze heeft haar moeten leren kennen door de verhalen van anderen.

In deze serie krijgt Kitty de kans om haar moeder te leren kennen hoe zij was in haar jeugd. Oh, en het komt heel goed uit dat haar langeafstandsrelatie toevallig op dezelfde school zit. Eenmaal in Korea leert Kitty niet alleen haar moeder kennen, maar ook wordt er met regelmaat haar een spiegel voorgehouden. 

Heb jij al een K-drama gezien?
Ik genoot van XO, Kitty, wel had ik meteen een aantal kritiekpunten wat productie betreft. Maar de verhaallijn, acteurs en backdrop waren in mijn ogen goed gekozen. Eenmaal de serie uitgekeken, ging ik op socials kijken naar de reacties van anderen. Velen noemden de serie cringe en ik had eigenlijk geen idee waar ze het over hadden. Nou ja, tot ik een aantal reels voorbij zag komen met bepaalde scènes en begreep waarom ik ze niet cringe vond. Ik kijk al een aantal jaar naar K-drama’s en kijk die shows liever dan Amerikaanse series. K-drama’s staan bekend om hun cringegehalte en combineer dat in dit geval met een American teen romcom die ook een enorm hoge cringegehalte heeft…

Camera, action!
Persoonlijk had ik nooit het gevoel dat de “cringe” out of place was. Waarschijnlijk omdat de acteurs er vol voor gingen en ik ze goed gecast vind. Het is eerder dat ik het een nadeel vind dat ze niet voor het gehele project dezelfde regisseur hadden. Bepaalde scènes vertaalden namelijk niet prettig, aangezien je met twee culturen werkt en als één iemand de leiding had gehad, dan was het gestroomlijnd geweest zonder dat iemand de boventoon wilde voeren. 

Verhaallijn vs. Script
Oké, ik geef toe… het script was hier en daar bagger. Ik ben dol op de verhaallijn en het concept, maar het script had sterker gekund. Zeker wat betreft de verschillen tussen de Amerikaanse en Koreaanse cultuur. Misschien waren de afleveringen te kort om het over te brengen, waren ze een aantal andere schrijvers nodig of allebei. Het had in ieder geval geholpen om die American teen romcom meets K-drama vibe beter over te kunnen brengen. 

Kitty gaat de diepte in
Liefde voor Kitty die op zoek gaat naar wie haar moeder was! Dit was iets wat me altijd stoorde aan LJ en ook diens oudere zus. Ze waren altijd heel erg bezig met wie hun moeder als moeder was, maar niet de vrouw die ze buiten het moeder zijn om was. Met Kitty ga je dus wel de diepte in en ik hoop dat we daar meer van gaan zien in het volgende seizoen. Want hoezo stonden de zussen nooit stil bij waarom de moeder bepaalde dingen zei? Niet met een vriendje naar de universiteit? Waar kwam dat vandaan? Ik hoop heel erg dat we dat als kijker gaan begrijpen.
Dit is dus de reden waarom ik de verhaallijn goed blijf vinden. Al in dit seizoen zitten er details in die verder gaan dan de films. En dat kan ook omdat het personage Kitty vele malen avontuurlijker is dan LJ. 

This is not LA
We gaan even terug naar productie, maar in dit geval het gehele team. Het team bestond voor de helft uit Amerikanen en de andere helft uit Koreanen. Oh boy, wat had ik graag gezien dat de Koreaanse helft iets meer zeggenschap had gekregen. Er zaten zo ontzettend veel productiefouten in scènes die voorkomen hadden kunnen worden als de Amerikanen zich er niet mee hadden bemoeid.
Weet je hoe duur vers fruit is in Korea? En er zaten zeker twee verse ananassen in Kitty’s winkelwagen. Ze is een uitwisselingsstudent en ja ze komt wel van goede huizen, maar niet voor die prijs! Ik weet dat dit een kleine fout lijkt, maar er zaten meer van dit soort fouten in de serie. Zo zonde, want dit had gewoon voorkomen kunnen worden. 

De ergste fout in mijn ogen? Het zijn er meerdere maar één fout zorgt voor een domino effect. In Korea werken de schooljaren anders. Dat Kitty na de zomer instroomt, dat kan echter wel, dat doen meer Westerse studenten. Maar kwa timing kloppen bepaalde dingen niet. Daarnaast kennen ze vier seizoenen in Korea. Wanneer Kitty aan het einde terug naar Amerika gaat, schijnt de zon, draagt iedereen vrij luchtige kleding. Maar de winters zijn koud, met name december aangezien Korea een hoge luchtvochtigheid heeft. No way, dat de acteurs in zulke luchtige kleding konden rondlopen. Nu weten we dat ze inderdaad de serie in de warmere maanden hebben gefilmd vanwege een zeker C-woord waar ze toen nog last van hadden. Maar dit alles geeft nu wel een vertekend beeld van Korea. En ja, de aankondigingsposter van de serie klopt dus ook niet. Want het kersenbloesem seizoen is vanaf eind maart tot maximaal begin mei. 

Hallyuwood
Hallo bekende gezichten! Althans, zo voelde het voor mij als K-drama kijker. Het is wel grappig om te zien dat zelfs minuscule rollen zoals die van de ouders van de hoofdrolspelers gespeeld werden door zeer bekende Koreaanse acteurs. Ze hebben met name fame in Korea, maar ze kozen er ook voor om maar een paar seconden in beeld te zijn voor deze serie. Zelfs Ok Taec-yeon van de K-pogroep 2PM wisten ze te strikken. Tevens is hij ook een zeer goede acteur die al verschillende rollen in K-drama’s heeft geboekt. Je kan hem onder andere kennen van Vincenzo, dit is meteen een K-drama dat ik iedereen kan aanraden als je voor het eerst een K-drama wilt kijken.

Niet te vergeten Dae aka de langeafstandsrelatie van Kitty, hij heeft al flink wat K-drama’s achter rug onder andere de bekende series Mr. Sunshine, Itaewon Class en een van mijn favorieten Twenty-Five Twenty-One. Hij was het enige castlid dat niet vloeiend Engels sprak aan het begin van filmen, maar voor ons als kijker was daar niets van te merken. 

Wanneer seizoen 2?
Ondanks mijn punten van kritiek, heb ik ook enorm genoten van de serie. Ik hoop dat er bepaalde dingen veranderen voor het volgende seizoen, maar die American teen romcom meets K-drama vibe mag van mij blijven. Ik denk dat mensen er niet vaak genoeg bij stilstaan dat elk land een andere manier van vertellen heeft. Dat vele Westerse films allemaal te veel op elkaar beginnen te lijken is eigenlijk de ondergang van series zoals XO, Kitty die het juist anders doen.

Liefs,

Tags: , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.