Zij die ontkomen – Roni Loren

Gepost op July 9 2020 door Katja in Boeken / 0 Comments

Zij die ontkomen is het eerste deel van de onvergetelijke Long Acre-serie van Roni Loren. Waarschuwing: houd de zakdoekjes bij de hand.

Titel: Zij die ontkomen
Serie: Long Acre #1
Auteur: Roni Loren
Vertaler: Femke de Moor
Verschenen: juli 2020
Pagina’s: 263
Uitgever: Zomer & Keuning
Waardering: 8/10
Trigger warning: Trauma, PTSS

Twaalf jaar geleden was het gala van de seniors van Long Acre High School. Wat de mooiste avond van hun leven moest worden, werd een nachtmerrie die ze nooit meer zouden vergeten. Bij een schietpartij kwamen veel van hun vrienden om het leven. Slechts een kleine groep wist te overleven. Nu er een documentaire wordt gemaakt over de schietpartij, komen de overlevenden terug naar Long Acre.
Liv dacht dat ze nooit meer een voet in Long Acre zou zetten, maar de documentaire brengt haar na jaren weer terug naar huis. Ze wordt geconfronteerd met pijnlijke herinneringen, maar ook met een onverwachte verassing als ze haar crush Finn weer tegenkomt.
Finn voelt zich nog steeds schuldig over hoe hij het tussen hem en Liv afliep op het gala twaalf jaar geleden. Als hij haar na jaren weer ziet in zijn thuisstad, hoopt hij op een tweede kans. Kan Liv hem vergeven?

Olivia (meestal Liv genoemd) is succesvol, een gewaardeerde webdesigner en oh ja… ze heeft een high school shooting overleefd. Het is 12 jaar na de shooting en ze is weer op de plek waar het allemaal begon. De gymzaal waar op de avond van de shooting prom was. Maar zij was niet in die ruimte, maar in de bezemkast met haar geheime vriend, Finn. Na de shooting veranderd alles. Finn is de grote held. Maar is dat wel echt zo? Op de avond van prom wanneer hij met Liv in de bezemkast staat horen ze de eerste geweerschoten. Finn wil zijn date, wie niet Liv is, beschermen en dus rent hij de kast uit om haar te verdedigen met zijn lichaam tegen een kogel. Wonder boven wonder overleefd hij het. Die avond gaat de boeken in als de ergste high school shooting ooit.

En nu zijn ze allemaal terug, de overlevenden. Voor een documentaire. In de avond gaat Liv met een paar meiden, met wie ze erg close is geworden na de shooting, uit. Ze hadden een tijdscapsule opgegraven en daarin lezen ze brieven van hun 18 jarige-ik. Brieven met hun hopen en wensen voor de toekomst. Ze komen er achter dat ze alle vier succesvol zijn geworden, maar toch hebben ze niet gedaan waar hun jongere ik van had gedroomd. Liv besluit om daar verandering in te brengen. Maar waar te beginnen?

Er is een mooie en logische opbouw in het verhaal die je meeneemt naar het verwerken van een traumatische ervaring. En dat trauma altijd een onderdeel van je zal blijven. De rest van je leven.
De personages willen elkaar allemaal helpen om het trauma te kunnen verwerken, succesvol te zijn en moedigen elkaar aan om hun dromen achterna te gaan.
De auteur heeft een krachtig verhaal geschreven en elk personages een geheel eigen stem gegeven. Voor ik het wist had ik het boek uit en kan ik niet wachten op het vervolg!

Het verhaal kent verschillende lagen vol vriendschap, liefde, het verwerken van je verleden en met volle moed de toekomst tegemoet gaan. Een NA die van het begin tot het einde boeit en ik heb zelfs een paar tranen gelaten. De personages wisten mij enorm te raken. Het verhaal is puur, krachtig neergezet en ik kan me geen beter boek voorstellen die een waardevol thematiek bevat en tegelijkertijd ook enorm bij uitgeverij Z&K past. 

Liefs,

Tags: , , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.