Zomerburen editie: waar of niet waar?

Gepost op 25 september 2020 door Katja in Boeken / 2 Comments

Dragen we nog klompen in het noorden van Nederland? Waar of niet waar, dat kan je lezen in deze blog!

In het boek Zomerburen staan er verschillende dingen in die ik weleens aan mijn vrienden die onder de rivieren wonen heb verteld, maar of ze me geloofden? Aan de hand van uitspraken in het boek heb ik een waar of niet waar lijst gemaakt. En ik denk dat je er versteld van zal staan wat allemaal waar is!

Het treinstation van Emmen heeft maar twee sporen terwijl het een van de grootste steden van Drenthe is. Een spoor voor de trein die van Zwolle naar Emmen gaat en een spoor voor de trein die van Emmen naar Zwolle gaat.
Dat is waar en tegelijkertijd ook niet waar. Officieel heeft Emmen geen stadsrechten, maar iedereen in de omgeving ziet het als een stad dus wordt het wel een stad genoemd.
Het klopt dat Emmen maar twee treinsporen heeft, maar eigenlijk was het de bedoeling dat de sporen verder had moeten lopen dan Emmen. Het Groningse dorp Ter Apel had het eindstation moeten wezen, dat is zo’n 20 km verderop. In Ter Apel kan je nog steeds op verschillende plekken oud spoor vinden die nooit is gebruikt, want ze hebben de bouw niet afgemaakt.

Drenthe kent twee soorten dorpen: dorpen die gebouwd zijn op veen en dorpen die zijn gebouwd op zand.
Klopt! Eigenlijk is dat zo in het hele Boertangermoeras, want ooit was een deel van Groningen en Drenthe namelijk moeras. Het is een enorme uitdaging om daar huizen te bouwen, want voor je het weet is de vochtgehalte in de huizen veel te hoog. Er mag misschien inmiddels geen moeras meer zijn, maar je kan het nog steeds zien aan de omgeving.

Klompen met dikke grijze sokken worden niet meer gedragen in Nederland en zijn er alleen nog maar voor de toeristen.
Dat is niet waar, klompen worden nog veel gedragen met zelfgebreide dikke sokken. Inmiddels heb je ook modernere klompen waarvan de bovenkant van leer is, maar houten klompen worden nog veel gedragen. De reden? Inmiddels weet je dat dit gebied ooit een moeras is geweest, dus wanneer je als boer in de modder staat zorgt het er toch wel echt voor dat je met je voeten vast blijft zitten als je laarzen aan hebt. Met klompen heb je daar geen last van. Oh, en niet alleen boeren dragen klompen.

Voor mensen in Nederermerscheen (fictief dorp in Zomerburen) is Nederland opgedeeld in drie gebieden: het land onder de rivieren, de Randstad en thuis.
Heel eerlijk? Zo is Nederland nog steeds in mijn hoofd opgedeeld. Wat heb ik al veel boze blikken gezien wanneer ik Utrecht de Randstad noemde, maar goed zo voelt het voor mij wel.

Als kind plukte je wilde bramen terwijl je door het bos banjerde, schaatste je op straat en kreeg je snoep bij alle winkels.
Dat laatste is wel erg veranderd de afgelopen jaren, omdat dorpen ook steeds moderner beginnen te worden, maar ja als kind kreeg ik vaak een snoepje bij verschillende winkels.
En wat heb ik veel uren en uren gebanjerd door het bos. Het was het leukste wat ik kon bedenken om in de weekenden te doen. Klimmen, hutten maken of gewoon uren lang wandelen en hopen dat je een hert kon spotten.

Het signaal leek zo dicht bij de grens niet te kunnen bepalen of de dichtstbijzijnde zendmast in Nederland of Duitsland bevond.
Inmiddels zijn de zendmasten veel beter geworden, maar nog steeds hebben de zendmasten af en toe moeite. Als tiener was het dan ook echt een dingetje dat je eerst op je mobiel moest kijken welke zendmast ‘ie gevangen had voordat je een sms stuurde. Want voor je het weet betaalde je behoorlijk hoge rekeningen. Wat een geluk dat we nu een Europese wet hebben!

Een feestmaal is patat met ijs toe.
Heel simpel en misschien wat sober, maar ja het wordt hier nog steeds een feestmaal genoemd. Mijn moeder zei zelfs dat ik de appelmoes niet mocht vergeten wanneer ik deze blogpost zou maken, want pas met appelmoes is het echt feest.

Op een feestje draag je hakken.
Nee, doe dat maar niet! Ik draag zelfs niet eens mijn Dr. Martens als ik hier eerder naar een schuurfeest ging. Liever bijna afgetrapte sneakers met wel een mooie jeans en een leuke top die tevens heel warm is. Hier draag je kleding omdat het praktisch is.

Iemand 30 km laten fietsen voor de ‘ervaring’.
Dit is wat ik graag mag doen als iemand van onder de rivieren of uit het buitenland komt. Nou ja, ik laat ze dan niet meteen 30 km fietsen, want dat zijn de meeste mensen totaal niet gewend. Maar ik neem ze wel mee fietsen om het gebied te laten zien. Veel leuker dan met de auto, want het gaat inderdaad ook om de ervaring.
Als tiener fietste ik vele kilometers met mijn vrienden om eerlijk te zijn ben ik nog steeds het meest verbaasd over dat we of een van ons altijd de route wist zonder een mobiel te gebruiken. Mochten we het even niet weten dan keken we wel op een wegpaddenstoel of vroegen we iemand die toevallig net in de tuin stond.

Als we dan fietsten stopten we ergens om bij een plas te gaan zwemmen, namen een milkshake to go mee op de fiets en natuurlijk was er altijd wel een bos in de buurt waar we doorheen moesten fietsen om ergens te komen. Ik ben oprecht blij met dat dit mijn jeugd was en ik heb me nooit gerealiseerd hoeveel we in de natuur waren. Daarom ben ik zo blij dat Rianne Robben precies dit alles – onze cultuur – in haar debuut heeft weten te vangen. Hopelijk geniet jij, lezer, ook enorm van Zomerburen!

Liefs,

Tags: , , ,


2 responses to “Zomerburen editie: waar of niet waar?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.