Zomerburen – Rianne Robben

Posted on September 24 2020 by Katja in Boeken / 2 Comments

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen… Zomerburen is fantastisch!

Titel: Zomerburen
Auteur: Rianne Robben
Verschenen: september 2020
Pagina’s: 240
Uitgever: Blossom Books
Waardering: 9/10

Opgroeien hoort een rechte lijn te zijn. Niet… dit.
Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie alleen naar Australië vertrekt.
Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken? 

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen… Zomerburen is fantastisch! Na Bijna echt komt uitgeverij Blossom Books opnieuw met een parel van een boek van Nederlandse bodem. Zomerburen is een zeer herkenbaar verhaal en ik heb daarnaast ook een persoonlijke connectie met het verhaal, aangezien ik net als de hoofdpersoon kom uit het Bourtangermoeras. Het boek speelt zich op een steenworpafstand van waar ik ben opgegroeid.

Het verhaal is zeker op verschillende vlakken herkenbaar; van het platteland tot opgroeien waarbij je kan twijfelen aan alles. Zoals je seksualiteit, studiekeuze en de rest van je toekomst. Zomerburen is een boek voor iedereen en niet alleen herkenbaar zoals mensen als mij die in hetzelfde gebied zijn opgegroeid. Maar mijn perspectief van deze recensie zal wel zijn hoe ik dit boek heb ervaren en waarom ik dit zo’n onwijs fantastisch boek vind, want wat ben ik blij dat de auteur de sfeer van het platteland zo goed heeft weten te vangen!

Zomerburen is pijnlijk herkenbaar voor mij. De auteur, Rianne Robben, beschrijft precies de redenen waarom ik het platteland haat als liefheb. De conversaties in dit verhaal lijken uit mijn eigen tienerjaren te komen. Zowel letterlijk als figuurlijk is dit verhaal behoorlijk dichtbij huis. Naast het dialect zitten er ook veel typische scènes in het verhaal die behoorlijk goed passen bij het gebied. Zoals eindeloos fietsen met je vrienden, een stukje van de route loopt langs Duitsland en het duurt altijd even voordat je mobiel weet in welk land die is. Al sta je in Nederland in sommige gevallen is de Duitse zendmast toch dichterbij waardoor je mobiel over gaat op de Duitse provider.

De sfeer van het gebied heeft de auteur prachtig op papier weten te vangen. En ze heeft ook heel duidelijk het contrast laten zien met de grote stad Amsterdam. Zelf vergeet ik nooit meer toen ik naar Utrecht verhuisde en mijn collega’s me allemaal veel te direct vonden. Het duurde wel even dat ik me realiseerde dat we behoorlijk direct zijn in het noorden van het land. Dit vertaalde zich ook duidelijk in de personages. Met name Ilse die nooit ergens anders heeft gewoond en wat kon ik genieten van haar opmerkingen. Het zouden zo opmerkingen zijn die ik zou maken. Het is mooi om te zien hoe de hoofdpersoon Olivia toch al wel aardig snel is verstadst binnen een paar jaar. Het zit ‘m in de kleine handelingen en naar mate Olivia langer in Drenthe is, zie je hoe ze juist weer meer plattelands wordt.

Een van de dingen die Zomerburen zo goed maakt naast de sfeer is dat je als lezer op vele manieren de andere onderwerpen tot je kan nemen. Voor de een zal seksualiteit en gender meer tot zich aanspreken terwijl ik de sfeer en het typische boerenleven super herkenbaar vind. Dit boek gaat niet slechts over een onderwerp zoals veel focus op seksualiteit en gender. Nee, het verhaal laat het complete plaatje zien van wat er nog meer afhangt van de keuzes die je vervolgens maakt in je studie, toekomst en wie je wilt zijn.

Rianne Robben schrijft de meest eerlijke en leerrijke dialogen. Ze haalt problematiek aan die je als lezer laten nadenken. Als dit haar debuut is, dan kan ik niet wachten met de verhalen die hopelijk ooit in de toekomst komen. Het is duidelijk te merken dat de auteur veel research heeft gedaan voor het boek om het verhaal zo soepel te laten verlopen. Het boek leest behoorlijk vlot en steeds dacht ik weer: na dit hoofdstuk leg ik het even weg. Om vervolgens vier hoofdstukken later pas het boek dicht te slaan.

In mijn ogen is Zomerburen een herkenbaar verhaal over de zoektocht naar je seksualiteit, studiekeuze en toekomst. Het perfecte boek voor elke middelbare scholier die in zijn laatste jaar zit!

Liefs,

Tags: , , , , , ,


2 responses to “Zomerburen – Rianne Robben

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.