Boeken met herinneringen | The Friday Five

Posted on February 19 2021 by Katja in Boeken / 2 Comments

TheFridayFive

Welke boeken roepen bij mij veel herinneringen op? Je leest het in deze blogpost!

Iedere vrijdag wordt The Friday Five georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy. The Friday Five is een tag waarbij verschillende boekbloggers 5 boeken noemen binnen een bepaald thema. De thema van deze week is: 5 boeken die je hebt gekoppeld aan een herinnering.

De meeste boeken die ik gekoppeld heb aan een herinnering zijn ook de boeken die ik noemde in de blogpost ‘5 boeken die ik zou redden’. Niet heel gek, want deze verhalen betekenen veel voor me.

Robijnrood – Kerstin Gier
Aaah! Waarom is niemand in haar familie normaal?! Gek wordt de zestienjarige Gwen soms van haar strenge oma lady Arista, haar bemoeizuchtige tante Glenda en vooral haar arrogante nichtje Charlotte. Maar boven alles van de vele geheimen in haar eigenaardige familie… Alles wordt anders als ze op een dag plotseling terechtkomt in het Londen van honderd jaar geleden. Wanneer ze gelukkig ook weer snel naar haar eigen tijd terugspringt, wordt duidelijk dat zijzelf het allergrootste geheim van de familie is. Gwendolyn komt terecht in een wereld van tijdreizen, prachtige kostuums, een geheim genootschap, een machtige graaf en vooral ook… de knappe Gideon. En ze komt erachter dat het niet handig is om dwars door alle eeuwen heen ook nog verliefd te worden…

Bij dit boek begon het voor mij allemaal. Dankzij dit boek wilde ik bij een uitgeverij gaan werken. Drie jaar na het lezen van de edelstenentrilogie begon ik te werken bij een uitgeverij. Zo gek om me dit te realiseren en ik vraag mezelf ook weleens af: wat als ik dit boek niet had gelezen? Of zou een ander boek mij in de uitgeverswereld hebben gebracht?

Inwijding – Veronica Roth
Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

Naast dat ik de auteur heb ontmoet en mijn exemplaar van het boek gesigneerd is, heb ik nog andere redenen waarom ik herinneringen aan het boek heb. Dit boek geeft mij altijd het gevoel dat ik wel altijd voor mijn dromen moet gaan. Ook als mensen zeggen dat ik het niet zou kunnen. Inwijding raakte me. Natuurlijk hebben Tris en ik totaal verschillende levens toch herkende ik mezelf tot op zekere hoogte in haar.

Onsterfelijk – Julie Kagawa 
Allie doet het onmogelijke: ze sterft om te kunnen overleven.
De zeventienjarige Allie moet zien te overleven in een verwoeste wereld waarin vampiers de macht hebben. Nadat een van haar voedselstrooptochten haar bijna fataal is geworden, laat meestervampier Kanin haar kiezen: sterven of een vampier worden. Ze kiest voor het laatste, en dat brengt weer heel andere problemen met zich mee. Wat het betekent om een vampier te zijn, merkt ze pas echt als ze verliefd wordt op de dappere, loyale – en zéér menselijke – Zeke. Wat zal er gebeuren als hij erachter komt wat ze werkelijk is?
Haar hart mag dan niet meer kloppen, maar dat wil niet zeggen dat het niet gebroken kan worden…

Yes, Julie Kagawa is een van mijn favoriete fantasy schrijvers en ik ben dan ook erg blij dat ze mijn favoriete boek van haar heeft gesigneerd toen ik haar ontmoette. De dag dat ik de auteur ontmoette was erg bijzonder. Ik had in de ochtend een interview met haar en in de middag een high tea.
Ondanks dat het boek het tegenovergestelde is van een gezellige middag koppen thee drinken, is het wel mijn eerste herinnering aan dit boek dat ik op zo’n leuke manier de auteur heb mogen leren kennen.

Six of Crows – Leigh Bardugo
In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje…
Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.

Op dezelfde dag dat ik Julie Kagawa had ontmoet, ontmoette ik ook Leigh Bardugo! Het was me een dag wel. Het interview met Leigh in een bruincafé in Amsterdam is een moment die ik hoop nooit te vergeten en dat ze voor bovenstaande boek op booktour was maakt het nog bijzonderder.

The Exact Opposite of Okay – Laura Steven
Izzy O’Neill is an aspiring comic, an impoverished orphan, and a Slut Extraordinaire. Or at least, that’s what the malicious website flying round the school says. Izzy can try all she wants to laugh it off – after all, her sex life, her terms – but when pictures emerge of her doing the dirty with a politician’s son, her life suddenly becomes the centre of a national scandal. Izzy’s never been ashamed of herself before, and she’s not going to start now. But keeping her head up will take everything she has…

Omdat ik in het street team van de auteur zit, ontving ik van de Amerikaanse uitgeverij een digitaal recensie-exemplaar. Helaas kon dat bestand alleen op mijn telefoon geopend worden. Irritant vond ik het eerst. Maar ik woonde in die tijd op het landgoed en wanneer ik in de avond aan de bar zat, was het eigenlijk wel praktisch dat het boek op mijn mobiel stond. Op drukke momenten aan de bar was ik aan het lezen en op de rustige momenten kon ik mijn mobiel even wegleggen om te kletsen met de barman.

Welk boek roept bij jou veel herinneringen op?

Liefs,

Anderen die meedoen met The Friday Five:
Joost Nerdygeekyfanboy | Conny Connies Boekkies | Nienke Booksometea | Nora Geekish | Patricia Donderdesign | Luna Leesdame | Kwante Kwante in Wonderland | Eline Elinebooks | Emmy Zon en Maan | Kim Books I care about| Elke Ladybooksalott | Rianne Rianne Warmerdam

Tags: , , , , , , ,


2 responses to “Boeken met herinneringen | The Friday Five

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.